76-årig blev væk i systemet
Sygetransporten udeblev gentagne gange, og lægeundersøgelsen af synet efter blodprop nummer to blev aldrig registreret. Det er ikke småting 76-årige Svend-Åge Laursen fra Frederikssund har stået model til i sit sygeforløb på Hillerød Hospital
Efter den første blodprop i hjernen måtte 76-årige Svend-Åge Laursen fra Frederikssund tre gange vente forgæves på transporten, som skulle køre ham til genoptræning på Hillerød Sygehus. For tre måneder siden ramte blodprop nummer to den ældre mand. Her mistede han blandt andet det meste af synet. Fra at have kæmpet sig tilbage til et aktivt seniorliv efter den første blodprop, var han nu igen sat ud af spillet og dybt afhængig af sin kone Kates hjælp. Det, der holdt hans humør oppe, var udsigten til at komme i behandling hos en øjenspecialist på Hillerød Hospital. Forhåbentlig kunne han derved kæmpe sig tilbage til livet endnu engang.
"Da jeg ringede til hospitalet første gang, fik vi at vide, at Svend-Åge ville blive kontaktet, så snart der var en ledig tid på øjenklinikken. Men efter en måned ringede jeg alligevel igen for at høre, om der ville gå lang tid endnu, før lægen havde tid til at undersøge Svend-Åges syn. Svaret lød, at der var ventetid."
Kate Laursen kigger ned i bordet, hun ser derefter kærligt over på sin mand. I sidste uge tog Kate Laursen mod til sig og foretog det tredje opkald til Hillerød Hospitals omstilling. Det skulle her vise sig, at hendes mands navn overhovedet ikke stod registreret nogen steder.
"Da græd jeg altså. Jeg er normalt ikke en som klager, for jeg har haft et godt liv, og er meget, meget taknemmelig over at jeg lever. Det skyldes nok mest af alt den stærke kvinde som jeg har ved min side", siger Svend-Åge Laursen og vender det trætte ansigt over mod hustruen.
I tre måneder har han hver dag håbet og set frem til, at der var besked fra Hillerød Hospital. Besked om, at han snart kunne få hjælp til at få en mere normal tilværelse igen. Men tilsyneladende har han indtil nu ventet forgæves.
Tog sagen i egen hånd
"Vores generation har jo nok en tendens til at affinde sig med tingenes tilstand. Vi har altid haft tillid til, at en aftale var en aftale. Og får vi en tid, så er vi klar. Efter min mands første blodprop, hvor vi tre gange måtte vente forgæves efter en sygetransport, besluttede vi os til sidst for, at jeg i stedet skulle genoptræne Svend-Åge, for så slap vi for at være afhængig af sygetransporten til Hillerød Hospital", siger Kate Laursen.
Hun købte derfor et stort ur, kort og andre ting til børn, og på den måde blev Svend-Åge Laursen ved fælles hjælp bragt tilbage til en tilværelse, hvor han kunne genoptage hans mange gøremål og interesser.
Svend-Åge og Kate Laursen kommer oprindeligt fra Greve. I en årrække sad han i byrådet i Solrød. Ægteparret har altid rejst meget, særligt Svend-Åge har holdt af at besøge Østen, hvilket de mange rejseminder i den lille hyggelige stue i Græse Bakkeby vidner om. På væggen hænger blandt andet et billede af Paven som trykker Svend-Åges hånd. Nu er det ikke længere de store begivenheder han længes efter.
Målet efter blodprop nummer to er at kunne gå til den lokale købmand sammen med sin hustru. Og med de rette hjælpemidler og en masse genoptræning håber ham også at kunne fortsætte med at skrive rejsebøger.
"Nu må du ikke få det til at lyde som om, vi er nogle som klager over alting. For det er ikke tilfældet". Ægteparrets henvendelse til Lokalavisen er blot kulminationen på længere tids frustration og kamp for at få den hjælp som Svend-Åge Laursen har brug for. Ægteparret ved godt, at de langtfra er de eneste som fra tid til anden bliver glemt i systemet. Men netop derfor føler de, at det er så vigtigt at tage bladet fra munden.
På Hillerød Hospitals øjenafdeling siger man:
"Det er meget beklageligt, men umuligt at se hvad der præcist er gået galt. På øjenafdelingen får vi først kendskab til Svend-Åge Laursen den 4. januar, hvor vi modtager hans papirer på, at han skal til behandling på afdelingen. Den 11. janaur fik han en tid", siger ledende oversygeplejeske Jeanne Devantier.