Nu er isen ved at kunne bære
Mange søer er nu godkendt til skøjtning, men de største er stadig ikke sikre
Første gang rammer boret vand ved godt 15 centimeters tykkelse. Anden måling skal boret igennem 17-18 centimeter is, før det bliver vådt. Vi befinder os på Teglgårdssøen i Hillerød, hvor Bent Hansen og Jakob Peter Bastiansen fra Hillerød Kommunes Drift & Service er ved at måle istykkelsen. Hillerød Kommune måler hver dag tykkelsen på kommunens mange vandløb for at afgøre, om søerne er sikre nok at færdes på.
Hidtil har isen ikke været sikker nok. For selv om hundredvis af unge og ældre danskere allerede har afprøvet mange skovsøer og gadekær, så har det været en farlig leg, som politiet fortsat advarer imod.
Selv om isen ser tyk nok ud kan man ikke være sikker. Men de sidste kolde nætter har hjulpet meget på tykkelsen. Da isen blev målt mandag var tykkelsen mange steder 11 centimeter. Det er to centimeter mindre end det mindstekrav politiet har ved de små vandløb, nemlig 13 centimeter. Ved større vandløb som Teglgårdssøen skal tykkelsen være mellem 18 og 20 centimeter før politiet vil åbne dem.
Men her fredag formiddag kan de to isspecialister fra Hillerød Kommune konstatere at isen er blevet væsentligt tykkere mange steder. Inden opholdet på Teglgårdssøens is er fem lokale søer således blevet godkendt af politiet.
Det ser dog ikke ud til at Teglgårdssøen bliver godkendt foreløbig. Der er stadig et stykke vej, men måske vil de kommende dages frost ændre på den situation.
En anden årsag er, at åbningen af søen er en kompliceret affære. Både på grund af søens mange ind- og udløb, der skal spærres godt af, samt ikke mindst på grund af Slottet, der også skal afspærres for adgang af sikkerhedshensyn.
Hvis man bevæger sig ud på et vandområde - helst et lovligt - skal man være opmærksom på, at isen er tykkest på midten af vandløbet. Der er ved bredden og ved ind- og udløb at isen er tyndest. På mange kommunale hjemmesider kan man løbende følge med i hvilke vandområder, der godkendes af politiet.