Intelligent beklædning skal afhjælpe nedslidning
I samarbejde med Århus Kommune arbejder det århusianske firma Yoke på en trøje, som skal forhindre nedslidning
14 procent.
Så mange er på landsplan sygemeldt på grund af nedslidninger i skulder og nakke. Tallet gør nedslidning til den næsthyppigste sygdomsrelaterede årsag til at blive væk fra arbejde, men det vil en århusiansk innovationsvirksomhed nu gøre op med.
I samarbejde med Århus Kommune, en specialist i skulderlidelser og med støtte fra Region Midtjylland er firmaet Yoke i gang med at udvikle en såkaldt intelligent beklædningsgenstand, som nærmere betegnet er en trøje med censorer på armene og en boks på siden, der registrerer kroppens bevægelser.
Ideen er at få kortlagt hvilke belastende bevægelser, der i dagens løb laves gentagne gange, så man derefter kan ændre de nedslidende arbejdsrutiner.
"Gentaget og ensidigt arbejde er den største udfordring, når det kommer til at afhjælpe nedslidning", siger partner i Yoke, Jesper Harding, og peger på lagerarbejde eller rengøring som oplagte fag til brug af den 'kloge' trøje.
På sigt forestiller Yoke sig, at trøjen kan blive et redskab for de fysio- og ergoterapeuter, der er tilknyttet en arbejdsplads. Udviklingen er dog stadig på et meget tidligt stadie og trøjen har ikke udsigt til et indtog på arbejdsmarkedet lige foreløbig.
I første omgang skal den afprøves hos forskellige virksomheder, forskere skal kigge på resultaterne, og så skal mekanikken og designet optimeres og finpudses.
Foreløbig succes
En virksomhed, som allerede har haft fingrene i de intelligente trøjer, er Byens Mad i Trige, hvor fem medarbejdere tre dage i december gik rundt med trøjen. Delvist for at måle og registrere nedslidende bevægelser, men også for at finde ud af, hvordan trøjen kan gøres mest mulig komfortabel.
"Jeg synes, idéen er rigtig god, og ledningerne og boksen på siden af trøjen har egentlig ikke generet mig," siger Annalise Leth, som er ernæringsassistent hos Byens Mad.
Her er det især, når maden skal sættes i stativer, at arme og skuldre belastes. Hun er dog ikke sikker på, at trøjen er den ideelle løsning hos Byens Mad.
"Der skal nok maskiner til, hvis vi skal undgå de belastende arbejdsstillinger helt."
Fra midten af januar skal en række lokalcentre i Århus Vest også afprøve den intelligente beklædning. Derefter skal Yoke tage stilling til, hvordan trøjen kan forbedres og samtidig skal der nye tilskud til, da samarbejdet med Århus Kommune stopper i løbet af foråret.
"Men vi skal nok finde penge til at fortsætte. Nedslidning er et stort problem, så trøjen har et gigantisk potentiale," siger Jesper Harding.