Børn strømmer til lektiecafé i Viby

Tilbuddet er blevet så populært, at der mangler frivillige lektiehjælpere

Artiklens øverste billede
Shomika og Mizhanth Nadarajah på henholdsvis ni og otte år kommer to gange om ugen i Lektiecaféen på Viby Bibliotek, hvor studerende Troels Hedegaard, 26 år, og andre frivillige står klar til at hjælpe med lektierne.

"Jeg bruger Lektiecaféen til at lære især mere engelsk og matematik. Det kan være svært at sidde med lektierne alene. Men her kan jeg få hjælp", fortæller Shomika Nadarajah, ni år, da hun torsdag eftermiddag sidder bøjet over bøgerne i salen under Viby Bibliotek.
Ved hendes side sidder lillebroderen Mizhanth, otte år, også i gang med lektierne støttet af den frivillige lektiehjælper Troels Hedegaard, 26 år.
Shomika og Mizhanth kommer i Lektiecaféen tirsdag og torsdag, hvor den er åben fra kl. 15 til 17.30, og det er der op til 50 børn, der gør. Selv om Lektiecaféen er åben for alle interesserede, er det udelukkende børn af anden etnisk herkomst end dansk, der gæster den.

Bedre i skolen

"Det kan godt være svært for min kone og jeg at hjælpe børnene med lektierne", fortæller far Hantharajah Nadarajah, 42 år, der tit følger med børnene til Lektiecaféen.
Forældrene, der kommer fra Sri Lanka, kan se, at børnene bliver bedre i skolen af at komme i Lektiecaféen.
Samme oplevelse har 33-årige Deqa Ahmed fra Somalia, hvis datter på ni år også kommer i Lektiecaféen de to gange om ugen, den er åben.
"Jeg vil gerne have, at hun skal have gode karakterer, så hun kommer i gymnasiet, og Lektiecaféen hjælper hende", forklarer Deqa.
Udover hjælp til lektierne betyder Lektiecaféen nye bekendtskaber for Shomika og Mizhanth Nadarajah.
"Du lærer andre børn at kende hernede, og vi har det sjovt og kan også hjælpe hinanden med lektierne", fortæller Mizhanth.

36-årige Michael Hansen arbejder til daglig hos Bolignet Aarhus som projekt- og salgschef men har lavet den aftale med sin arbejdsplads, at han én dag om ugen kan gå kl. 15 for at være lektiehjælper i Lektiecaféen på Viby Bibliotek. Arbejdspladsen synes, det er en god idé, fortæller han.

Mangler frivillige

Det er primært efterlønnere og pensionister, der sammen med studerende er frivillige i Lektiecaféen.
Der kommer dog også frivillige direkte fra arbejde.
Én af dem er 36-årige Michael Hansen, der arbejder hos Bolignet Aarhus som projekt- og salgschef. Hans arbejdsplads synes, det er en god idé, så han får fri, så han kan være i Lektiecaféen én dag om ugen.
"Jeg synes selv, at jeg har været heldig med at få to uddannelser: En ingeniør- og en lederuddannelse. Og jeg vil gerne give mit lille bidrag til, at børn af anden etnisk herkomst end dansk kan komme videre i uddannelsessystemet, for jeg synes faktisk ikke, de får hjælp nok", siger han.
Michael Hansen kan se, at indsatsen hjælper. Det samme kan 26-årige Troels Hedegaard, der læser historie og kemi på Universitetet og er kontaktperson for de frivillige i Lektiecaféen på Viby Bibliotek.
"Vi støtter de børn, der kommer her, fagligt og i skolegangen generelt, og personligt er det dejligt at se, at der er nogle, der bliver glade for den hjælp, du giver, at man gør en forskel", forklarer han.
På grund af Lektiecaféens succes, er der behov for flere frivillige. I øjeblikket er der 25, men det er faktisk for få. Interesserede kan melde sig hos leder af Viby Bibliotek, Jette Sinding Rasmussen på telefon 89 40 95 40 eller på mail jsr@aarhus.dk .
Alle frivillige bliver automatisk medlemmer af Dansk Flygtningehjælp, som Viby Bibliotek samarbejder med.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.