Sådan ser kronprinsesse Mary og kronprins Frederiks nye hjem ud

Kronprinsparret kan til efteråret flytte ind i et toprenoveret Frederik 8. Palæ på Amalienborg. Inden da får danskerne dog mulighed for at kigge indenfor

Artiklens øverste billede
Sådan kommer den royale spisestue til at se ud. Foto: Slots- og Ejendomsstyrelsen

Når kronprins Frederik og kronprinsesse Mary til efteråret flytter fra Fredensborg til Frederik 8. Palæ på Amalienborg, bliver det til et toprenoveret slot, der skal rumme både kronprinsparrets private bolig og administration.
Inden flytningen åbner Slots- og Ejendomsstyrelsen nemlig op for palæet for danskerne, så de ved selvsyn kan se, hvilket stort arbejde der har stået på for at få de royale gemakker, som sidst blev renoveret i 1934, op til en standard, der kan bruges både til bolig og repræsentative formål.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har selv været inde over projektet og har været med til at vælge materialer og dekorationer, men der har også været mange hensyn at tage, idet palæet har en stor historisk værdi og er under opsyn af Kulturarvsstyrelsen.
Udvendigt er samtlige vinduer blevet renoveret, der er kommet nyt tag, og facaderne er pudset af. Af nye ting er sidebygningerne i Amalienborgkomplekset blevet genoprettet, og så er der kommet en terrasse oven på det eksisterende anretterkøkken ved palæets østgavl.

Varme i gulvet

Men mange danskere glæder sig nok også til at se, hvordan gemakkerne ser ud indvendigt, og her er der også sket meget i renoveringsprocessen.
Frederik 8. Palæ er i både dansk og udenlandsk sammenhæng et smukt eksempel på rokokobyggeri, men sidenhen har flere renoveringer sat hver deres præg på bygningen, så renoveringen har også haft sine udfordringer i at finde en stil i respekt for de historiske træk.

Med strømføringer fra 1920'erne og 1930'erne var der også en del elektrisk og teknisk arbejde at udføre på bl.a. centralvarmeanlægget og en ny fjernvarmeforsyning. I dele af palæet er der desuden kommet gulvvarme. Og så er elinstallationerne blevet udskiftet, så de små prinse- eller prinsessefingre skulle ikke være i fare, når de går på opdagelse i det nye hjem.

Flere kunstere har bidraget til udsmykningen.

Nye kunstnere i palæet

På væggene vil der også være noget at kigge på. Her vil der blive ophængt kunstværker af Olafur Eliasson, Signe Guttormsen, Morten Schelde, John Kørner, Eske Kath, Katrine Ærtebjerg, Kasper Bonnén, Tal R, Erik A. Frandsen og Jesper Christiansen, som kronprinsparret har udvalgt i samarbejde med en række kunstneriske rådgivere. Derudover vil væggene være beklædt med originalt opspændte lærreder, der får grundpapir og males med limfarve, og lofterne genskabes med de farver, de havde empiretiden. Desuden har gobeliner, lysekroner og malerier været igennem en restaurering.

Det hele har kostet en finanslovsbevilling på i alt 163,5 mio. kr., hvoraf den indvendige istandsættelse tegner sig for ca. 120 mio. kr. Realdania har støttet kunstprojektet med 22 mio. kr.
Og palæet er allerede populært. Indtil videre har over 200.000 danskere løst billet til en omvisning, mens man stadig kan købe billet til besøg på egen hånd i åbningsperioden, der strækker sig fra 27. februar til 30. maj.

Jesper Christensen har været med til at dekorere dette rum i Frederik 8. Palæ. Foto: Slots- og Ejendomsstyrelsen

.

Her er det Kasper Bonnens udsmykning af den ene væg.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.