Elektrificering af jernbane bliver udskudt til 2026

IC4 togene fortsætter med at skabe store problemer

Artiklens øverste billede
I forbindelse med elektrificeringen skal en række broer i kommunen enten hæves, flyttes eller genopbygges.

Lokalt Der har været en kæmpe debat om elektrificeringen af jernbanen mellem Fredericia og Aalborg - og altså dermed af strækningen gennem Skanderborg Kommune - og nu kan debatten varer endnu længere. Projektet er er nemlig udskudt med to år.

Datoen for elektrificeringen er nu ultimo 2026 mod tidligere 2024, og årsagen skal findes hos de voldsomt udskældte IC4 tog.

"Ibrugtagning af nye signaler på strækningen Fredericia-Aarhus (ekskl. Fredericia station) udskydes til ultimo 2025 og elektrificering af strækningen Fredericia-Aarhus ligeledes udskydes med to år til ibrugtagning ultimo 2026," fremgår det af Banedanmarks Anlægsplan 2018-2030.

Forsinkelsen skyldes, at IC4 togene skal have adgang til et værksted i Aarhus-forstaden Brabrand. Og det kan togene ikke få, når banestrækningen bliver elektrificeret.

Det ironiske er, IC4 togene bliver skrottet, lige så snart banestrækningen er blevet elektrificeret.

I forbindelse med elektrificeringen vil flere borgere få deres grund eksproprieret, mens andre får jernbanen væsentligt tættere på deres hus og have.

I alt 50 ejendomme i kommunen vil få eksproprieret 36.100 kvadratmeter jord i forbindelse med projektet. Desuden vil 235 ejendomme i kommune blive berørt af en såkaldt eldriftsservitut, der sætter en begrænsning på arealanvendelsen inden for arealer omfattet af servitutten, for eksempel i forbindelse med nyopførsel af bygninger.

En anden af konsekvenserne af elektrificeringen af banestrækningen er, at 12 broer i Skanderborg Kommune enten skal rives ned og erstattes med nye, hæves eller i et tilfælde flyttes. Sådan lyder oplægget fra Banedanmark i forbindelse med en såkaldt vvm-redegørelse udarbejdet i forbindelse med projektet med at elektrificere de danske togstrækninger.

I nogle tilfælde vil det være muligt at forhøje en eksisterende bro, så man som en anden legoklods piller toppen af broen, gør de bærende søjler højere og derefter sætter toppen på broen igen.

"Det kan dog kun gøres i nogle tilfælde. Vi snakker om broer, der er tæt på 100 år gamle, og der er ikke tænkt forhøjelser ind, da de blev opført. Derfor er det nødvendigt at rive flere broer helt ned og bygge nye, sagde Magnus Bros Rasmussen, projektleder i Banedanmark, da UgeBladet sidste år talte med ham om elektrificeringens betydning for de lokale broer.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.