Bus frustrerer flere borgere i landsby: Har smadret familiefars bil fire gange

Arriva beklager, at bilejeres skadesager er trukket i langdrag, når bussen har ramt deres biler. Selskabet afviser dog, at det sker med overlæg.

Artiklens øverste billede
Hele den ene side af Marianne Taanings bil var skrammet og sidespejlet kørt af, da det var hendes bil, der blev ramt af bussen 21. januar. Ifølge Marianne Taaning var det ikke let at få trafikselskabet til at vedkende sig, at de blå malingrester var fra deres bus. Privatfoto

Torsdag morgen i sidste uge var den gal igen. 

Alexander von Rossen Helleskov var netop vendt hjem, efter han havde afleveret sin søn i daginstitutionen. Da han igen kom ud til sin bil i Nimtofte, kunne han konstatere, at den endnu en gang var blevet påkørt af rutebilen. 

Det var således fjerde gang siden maj 2021, hvor Alexander von Rossen Helleskov og familien flyttede ind på adressen på Torvet, hvor Arrivas bus på rute 214 stopper lige udenfor. Denne gang var dog den værste. 

Hele fronten af den grå Citroën var revet af, så bilen ikke engang kunne køres til mekanikeren denne gang. 

Alexander von Rossen Helleskov så ikke selv sammenstødet, men heldigvis havde en kvinde overværet uheldet og efterfølgende konfronteret chaufføren med kollisionen. 

Det var også kvinden, der efterfølgende gjorde Alexander von Rossen Helleskov opmærksom på, at bilen var blevet ramt, og han kunne da også notere sig, at chaufføren havde efterladt en seddel med et telefonnummer.

»Men det her er første gang, de lægger en seddel i de tilfælde min bil er blevet ramt. De har ikke på noget tidspunkt selv taget initiativ til at tage kontakt eller ansvar, og det her var kun, fordi kvinden hev fat i chaufføren. Der stod også kun et telefonnummer, og navnet på chaufføren. Der stod ikke noget om, at han havde påkørt min bil, hvilket jo ellers ville være rart at have på skrift,« fortæller Alexander von Rossen Helleskov.

»Det kan være postbilen«

Der tegner sig nemlig et billede af, at det er umådeligt vanskeligt at få Arriva til at vedkende sig skylden, når deres busser brager ind i parkerede biler. 

Lokalavisen har været i kontakt med flere bilejere, som har fået deres biler påkørt på samme sted i Nimtofte. På byens facebookside ’8581 Nimtofte’ fortæller endnu flere brugere om lignende oplevelser. 

En af dem er Marianne Taaning, som til daglig bor i Udby. Hun var 21. januar på visit i Nimtofte og parkerede sin bil i en af de afmærkede p-båse ved busstoppestedet. 

Da hun kom tilbage til sin bil, kunne hun konstatere, at hele den ene side af bilen var smadret, sidespejlet var revet af, kofangeren skubbet løs og lyseblå malingrester bredte sig hele vejen hen ad siden på den røde bil. 

Jeg var simpelthen, så gal bagefter, at jeg rystede og var lige ved at kaste op. At de kan finde på at sige sådan noget, det er under al kritik.

Marianne Taaning, ejer af påkørt bil

Hun fik fra to vidner bekræftet, at bussen fra Arriva havde påkørt hendes bil, og efterfølgende kørt fra stedet, men den forklaring fandt ikke ligefrem lydhørhed, da Marianne Taaning ville indberette skaden hos Arriva. 

»De sagde til mig, at der jo også findes andre lyseblå biler. For eksempel har Postnord samme farve, så det kunne jo også være en af deres biler, mente de. Jeg tror bare ikke, der kører ret mange postbiler rundt i Nimtofte klokken 18 på en lørdag aften,« ræsonnerer Marianne Taaning og fortsætter:

»Nu har jeg snart slåsset med dem i 14 dage, for de ville ikke behandle min sag, før de havde fået en indberetning fra chaufføren om, at han havde lavet en skade. Så er det sgu nemt at slippe udenom, hvis chaufføren ikke vil vedkende sig det, selv om der er vidner,« siger Marianne Taaning. 

Truet med politiet

Onsdag kom der endelig skred i hendes sag hos Arriva. Dog ikke uden dramatik. 

»De truede mig med en politianmeldelse. De sagde til mig, at det jo var ulovligt at få vidner til at fortælle om noget, som ikke er sket, og at det kunne føre til en politianmeldelse. Jeg sagde til dem, at de bare kan komme an. Jeg går gerne i retten med dem,« fortæller Marianne Taaning, som efterfølgende var rystet over oplevelsen.

»Jeg var simpelthen, så gal bagefter, at jeg rystede og var lige ved at kaste op. At de kan finde på at sige sådan noget, det er under al kritik. Det vil jeg simpelthen ikke finde mig i. Jeg har prøvet at tale pænt og være tålmodig. Jeg har godt nok ringet jævnligt for at høre, hvor langt de er kommet, men hele tiden er jeg blevet holdt hen,« forklarer hun.

Ifølge Marianne Taaning vendte Arriva en halv time senere tilbage med informationen om, at nu havde chaufføren endelig indberettet påkørslen. 

En smart fidus

Oplevelsen af at blive holdt hen, kan Alexander von Rossen Helleskov godt kende. 

Efter påkørslen torsdag morgen fik han at vide af buschaufføren, at han kunne henvende sig hos Arriva efter klokken 8.30, for da ville påkørslen være indberettet. 

Jeg synes da, det er en smart fidus, de har, hvis man ikke selv har set nummerpladen.

Alexander von Rossen Helleskov, ejer af påkørt bil

Da Lokalavisen torsdag eftermiddag igen var i kontakt med Alexander von Rossen Helleskov var hans sag imidlertid endnu ikke indberettet, og det er ikke første gang, hans sager bliver trukket i langdrag.

Ved tidligere påkørsler har Alexander von Rossen Helleskov således fået at vide, at hvis han ikke kunne oplyse registreringsnummeret på den pågældende bus, eller chaufføren ikke selv indberettede uheldet, så kunne Arriva ikke gå videre med sagerne.

Og trafikselskabet vil ifølge Alexander von Rossen Helleskov heller ikke selv udlevere registreringsnumrene på trods af, at det burde være en formsag at lokalisere, hvilke busser, selskabet havde på ruten på tidspunktet for påkørslerne.

Det har helt konkret betydet, at skaderne ved de to foregående påkørsler i stedet er blevet afholdt af Alexander von Rossen Helleskovs egen parkeringsforsikring og altså ikke Arriva.

»Heldigvis havde vi den parkeringsforsikring, som begge skader kunne gå ind under, så det kostede ikke selvrisiko, men det var stadig min egen forsikring, der betalte, fordi Arriva blandt andet ikke mener, at det er dem, der har den her lyseblå farve, som var overalt på min bil. Jeg synes da, det er en smart fidus, de har, at hvis man ikke selv har set nummerpladen, og de nægter at udlevere den og samtidig ikke vil anerkende en skade, hvis man ikke ved, hvilken af deres busser, der er tale om, så kan de ikke gå videre med sagen,« konstaterer Alexander von Rossen Helleskov.

Skal håndteres ordentligt

Hos Arriva afviser communication manager Thomas Fog-Petersen imidlertid, at trafikselskabet med overlæg gør det besværligt for bilejerne at få medhold i deres skadesanmeldelser.

Hvis der er tilfælde, der har trukket ud, så vil jeg meget gerne beklage det. Vi er på ingen måder interesseret i at trætte de her mennesker.

Thomas Fog-Petersen, communication manager hos Arriva

»Ja, det kan jeg fuldstændig kategorisk afvise. Det er vi på ingen måder interesserede i. Vi er fuldstændig klar over, at med den type opgaver og det produkt, vi leverer i kollektiv trafik, der vil der være uheld, og det håndterer vi selvfølgelig. Det skal håndteres ordentligt, og det skal håndteres hurtigt. Hvis der er tilfælde, der har trukket ud, så vil jeg meget gerne beklage det. Der kan være tilfælde, hvor det trækker ud af forskellige årsager, men vi er på ingen måder interesseret i at trætte de her mennesker,« siger Thomas Fog-Petersen.

Han uddyber desuden, at der kan være tilfælde, hvor chaufførerne slet ikke opdager, at de for eksempel ridser en bil, men når de registrerer en påkørsel, bør de følge nogle helt bestemte procedurer. Det indebærer blandt andet, at der altid skal lægges en seddel til bilejerne. 

Den fremgangsmåde har Marianne Taaning dog ikke oplevet, ligesom Alexander von Rossen Helleskov også har måttet kigge langt efter sedler ved de første påkørsler af hans bil. 

Kan man forestille sig, at chaufførerne har et incitament til ikke at indberette påkørslerne, når man har et sted som i Nimtofte, hvor der sker mange påkørsler samme sted?

»Nej, det kan man ikke umiddelbart. Hvis det er noget, der sker igen og igen for den samme chauffør og det samme sted, så tror jeg vi vil prøve at tage en snak med chaufføren og måske også have en medarbejder med ude og se, hvad der giver udfordringerne. Men man skal som chauffør ikke være bange for at melde det ind. Det er jo, hvad der sker, når man bruger så meget tid i trafikken og kører en stor bus, så kan det ikke undgås, at der kommer nogle skrammer en gang imellem, og det er en forretning som vores selvfølgelig gearet til at håndtere.«

Ingen trusler

På trods af at Arriva ifølge Thomas Fog-Petersen er gearet til at behandle de indkomne skader, så er det altså ikke just den oplevelse, som blandt andre Marianne Taaning har haft igennem sin skadesanmeldelse.

Thomas Fog-Petersen er da også ærgerlig over, at hun har følt sig truet med politianmeldelse i sin kontakt med Arriva.

»Jeg er rigtig ked af at høre, at det er den oplevelse, hun har. Vores skadesteam forklarer, at de har oplyst om, at man kan blive politianmeldt for falsk vidneforklaring, fordi hendes forklaring holdt op mod de to vidneforklaringer, ikke stemte overens. Det var en oplysning om, at hvis man afgiver falsk vidneforklaring, så kan man blive politianmeldt, men det var ikke hendes forklaring, der var noget galt med. Som jeg er oplyst er det blevet sagt på en stille og rolig måde, så jeg er selvfølgelig rigtig ked af, hvis hun har oplevet det som en trussel.«

Men er det en normal procedure, at I oplyser om, at man jo kan blive politianmeldt, hvis vidneforklaringerne ikke lige stemmer overens?

»Nej, det er ikke noget, vi normalt oplyser om. Jeg tror, der i det konkrete tilfælde har været forskellige forklaringer. Hvis du har to vidner, der er enige og de stemmer overens med din egen forklaring, så er der ikke noget at diskutere. Jeg tror kun, det har været, fordi der i dette tilfælde har været et mismatch mellem forklaringerne, at det er blevet oplyst, men det skal på ingen måder være en trussel. Der skal være en god dialog, når man snakker med vores skadescenter,« fastslår Thomas Fog-Petersen.

Arriva har erkendt, at det var en af deres busser, der ramte Marianne Taanings bil. 

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.