forandringer lykkes kun i fællesskab

Artiklens øverste billede
"Jeg tror, at det bliver nødvendigt at hæve skatten allerede i 2011," lyder fra den kommende Norddjurs borgmester Jan Petersen (S)

"Når året rinder på hæld, er det tid til at se tilbage på året der gik, tage dem i hånden man holder af, kigge dem i øjnene og takke for samværet i året, der er gået men det er også tid til at se frem og tegne de ønsker for fremtiden, man vil søge at indfri. I det gamle år - ved valget til den 17. november - sammensatte borgerne den kommunalbestyrelse, som de næste fire år har ansvaret for vores kommune. Mandaterne blev fordelt således, at jeg ved årsskiftet afløser Torben Jensen som borgmester. Denne nytårshilsen til borgerne i Norddjurs Kommune er således min første som borgmester. Jeg glæder mig til opgaven og ansvaret, og jeg vil gøre mit bedste for at være borgmester for alle borgere i kommunen.
Jeg vil gerne sige Torben tak for indsatsen i Norddjurs Kommunes første levetid og velkommen til samarbejdet de næste fire år som viceborgmester.
Jeg vil også gerne sige tak til de mange vælgere, som stemte på mig personligt eller på de 24 øvrige kandidater på den socialdemokratiske liste. Den fremgang som Socialdemokraterne på den måde fik ved valget forpligter os til at omsætte behovet for politisk fornyelse til virkelighed. Valget rummer således som også et nyt år både en fornyelse og en fortsættelse.

Arbejdspladser og bosætning

I de kommende fire år skal vi fortsætte udviklingen væk fra Norddjurs Kommune som en udkantskommune præget af lave indtægter og et lavt kommunalt serviceniveau. Vi skal bekæmpe årsagerne til de problemer, som vi har, med for lavt et uddannelsesniveau og for mange børn, der ikke har den barndom, de fortjener. Vi har gode og store muligheder for i fællesskab at skabe den moderne kommune, hvor antallet af arbejdspladser stiger, og hvor der er attraktivt at bo. Ja, vi har jo oplevet noget af det allerede, inden krisen begyndte at kradse. Men jeg kan desværre ikke udelukke, at den kolde krisevind fortsætter en grum tid endnu. Samfundsøkonomien er under pres. Arbejdsløsheden stiger i det meste af landet. Den udvikling skal vi også være med til at bekæmpe.
Norddjurs Kommune gør sit gennem et omfattende anlægsprogram i 2010. Det har den nu afgående kommunalbestyrelse besluttet sammen med det budget, som gælder for 2010. Jeg håber, det samlede budget er holdbart, og at kommunens faldende kassebeholdning kan holde til denne satsning til gavn for beskæftigelsen.

Skattestigning nødvendigt

Når de kolde vinde blæser er det særlig vigtigt at have styr på økonomien og passe på velfærden. Efter valget indgik Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti en aftale om samarbejde de kommende fire år. Denne aftale indebærer, at vi skal have analyseret økonomien i Norddjurs Kommune, og partierne er også enige om, at analysen skal anvendes til at fastlægge det indtægtsniveau, som vi behøver for at drive en moderne kommune økonomisk ansvarligt og samtidig sikre velfærden.
Jeg tror, at det kan blive nødvendigt at styrke kommunens indtægter allerede i 2011. Vi vil ikke slå bunden ud af kommunekassen i de kommende år på grund af den økonomiske krise og stigende arbejdsløshed, vi vil tværtimod styrke indsatsen på velfærdsområderne. Derfor skal den nye kommunalbestyrelses første budget for 2011 forberedes grundigt, og jeg tror, at det bliver nødvendigt at hæve skatten allerede i 2011.
Jeg tror ikke, at en skattestigning kommer som en overraskelse. Alle tre partier bag konstitueringsaftalen talte om skattestigninger før valget, og jeg tror, at den nye kommunalbestyrelse vil nå til samme konklusion.

Vi er medborgere

Valget skabte samtidig afklaring på skolestrukturen. Der skal ikke lukkes skoler i de næste fire år. Det kan vi kun undgå, når vi er parate til at betale en lidt højere skat, og samtidig ser på, hvordan børneområdet kan hænge bedre sammen. Også andre områder, hvor serviceniveauet i Norddjurs Kommune er for lavt sammenlignet med andre kommuner i Østjylland, må vi gradvist gøre bedre. Det gælder også de ældre og svage grupper, bl.a. sindslidende og handicappede.
Jeg tror på, at grundlaget for et bredt politisk samarbejde i den nye kommunalbestyrelse er skabt i forbindelse med konstitueringen, der blev gennemført uden afstemning. Jeg er glad for, at alle partier nu er trukket i arbejdstøjet og opfordrer derfor også til, at vi i fællesskab kan skabe forandring i Norddjurs Kommune og dermed fortsætte udviklingen væk fra udkanten og ind i centret i Østjylland.
Med nytåret 2010 tager vi ikke kun fat på et nyt år. Vi indleder et nyt årti. Jeg tror, at vi efter en række år, hvor alt for meget har handlet om os selv og hvad jeg har brug for, nu står foran et fællesskabets årti. Vi skal være mere VI og mindre jeg.
I Norddjurs er vi gode til fællesskaber. Det viser det nære liv, der udfolder sig overalt i kommunen fra øst til vest. Det skal vi have meget mere fokus på i de kommende år. I det kommunale fællesskab skal vi alle være medborgere. Vi er hverken kunder i en butik eller klienter i servicevirksomhed. Vi er medborgere, intet mindre.
Denne holdning til borgerne skal præge alt, hvad vi gør fra kommunens side.
Medborgerskabet rummer imidlertid også et krav om, at vi som borgere tager et aktivt medansvar for fællesskabet. Det er her demokratiet bliver mere end blot en afstemning på valgdagen. Vi skal alle indgå i dialogen og præge vores kommunale udgave af det danske velfærdssamfund.
Norddjurs Kommune er ikke borgmesterens eller kommunalbestyrelsens kommune. Norddjurs kommune er vores fælles kommune og forandringer lykkes kun i fællesskab.
Godt nytår 2010 til alle borgere i Norddjurs Kommune."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.