Rejseholdet sættes ind mod landbruget
I Favrskov Kommune har man mere end svært ved at følge med i forhold til miljøgodkendelser. Derfor er Miljøstyrelsens Rejsehold med i processen. Men nu kommer et nyt problemkompleks oveni.
Teknisk forvaltning har i efteråret indgået i et samarbejde med Miljøstyrelsens Rejsehold om at sikre effektiv og hensigtsmæssig behandling af sager om miljøgodkendelser. Formålet har været at overholde den aftale om afvikling af kommunernes sagspukkel, som er indgået mellem Kommunernes Landsforening og Miljøstyrelsen.
Fred og koncentration
I forbindelse med effektiviseringen af sagsbehandlingen af husdyrgodkendelsessagerne, er det aftalt med Miljøstyrelsens Rejsehold, at de nyligt ansatte medarbejdere på Natur og Miljøområdet koncentrerer sig om at behandle flest mulige godkendelsessager. Dels for at få sagsbehandlingstiden nedbragt, dels for at opnå den nødvendige rutine og erfaring med netop den slags sagsbehandling.
Men nu presser revurderingssager sig på oveni.
Truer EU-fængsel?
Den danske stat er over for EU forpligtet til at sikre, at alle virksomheder under den såkaldte IPPC-ordningen revurderes hvert 10. år.
Ordningen betyder, at særligt forurenende industri- og landbrugsvirksomheder skal indhente godkendelse hvert 10. år. Denne godkendelse gives kun, når bestemte miljøkrav er overholdt, og virksomhederne skal selv påtage sig at forebygge og mindske den forurening, de måtte forårsage.
På den baggrund er Miljøstyrelsen indstillet på at hjælpe de kommuner, som har udestående revurderingssager.
For Favrskov kommune vil disse revurderingssager vedrøre 9 større husdyrbedrifter.
Miljøstyrelsens Rejsehold har nu afgivet tilsagn om løsning af revurderingssagerne. Rejseholdets rolle og engagement i revurderingsopgaven vil være mere omfattende og ressourcekrævende end i forbindelse med arbejdet med husdyrgodkendelserne. Derfor må der påregnes en engangsudgift på cirka 0,6 mio. kr. til konsulentbetaling, rejse, hotelophold m.v. Disse penge har byrådet nu bevilget.