USA er ligesom på film

18-årige Agnete Horup tog på et års udveksling i USA og nu er engelsk hendes bedste fag. High School Musical og andre ungdomsfilm giver et udemærket billede af livet i USA.

Artiklens øverste billede
Agnete Horup (tv) med veninden Jamie Lynn Patterson på vej til at fejre 4. juli. (USA's afhængighedsdag).

Banankage: Det var det første Agnete Horup belv budt på til morgenmad, da hun i et år tog på udvekslingsrejse til USA.
Det har været en oplevelse ud over det sædvanlige for 18-årige Agnete Horup fra Vitten. Ikke alene har hun oplevet hvordan amerikanere i almindelighed lever, men hun har også fået to "ekstra" familer i byen Jacksonville, i staten Florida. Og så har hun fået vendt hadefaget engelsk til sit yndlingsfag.
"Engelsk har altid været mit hadefag i skolen," siger Agnete, der nu tager Højere Handelseksamen på Vejlby Risskov Gymnasium. Før stod der 7-taller i karakterbogen (efter den gamle skala), nu står der 10 (efter den nye skala) i faget engelsk.
På Creekside Highschool i Jacksonville tog hun det amerikanerne kalder "Junior year", som i Danmark svarer til 11. klasse. "Jeg lavede alle lektierne og gik til eksamen derovre. Jeg vil sige at niveauet generelt er lavere end herhjemme," lyder dommen over undervisningen.

Agnete Horup (forrest til højre) med sine medstuderende på Creekside Highshool under en temauge.

Savner holdånden

Agnete savner holdånden fra Creekside Highschool. "Det er faktisk meget ligesom du ser det på film. Du tilbringer hele dagen på skolen. Man er meget sammen med andre elever på skolen, efter undervisning."
Her mødes man på campus, dyrker idræt eller andre interesser. Hver fredag mødes man og hepper på det lokale american football-hold og når Agnete skulle lave noget med vennerne, så foregik det altid uden for hjemmets fire vægge. "Vi skulle altid foretage os noget sammen, bowle, gå i storcentret, eller gå i biografen."
Af samme grund oplevede Agnete sine jævnaldrende som venlige og imødekommende på overfladen, men svære at komme ind på livet af.
"Venskaberne er ikke så tætte som i Danmark," pointerer Agnete, der er vokset op i Vitten og har gået i Haldum Hinnerup Skolen.
Selv valgte hun at gå til atletik, mens hun var i USA, og det er ikke fordi, at hun tidligere har gjort det herhjemme, eller har planer om at dyrke det igen, det virkede bare spændende. I dag dyrker hun dog motionsløb i klubben OK Pan i Århus.

Holdbillede af Agnetes atletikhold. Mens hun var i USA dyrkede hun atletik hver dag før eller efter skole.

Som på film

En typisk dag begyndte med morgenmad og derefter atletiktræning klokken 6.30. Derefter begyndte undervisningen klokken 9.15 og sluttede klokken 15.30. Her dyrkede hun igen atletik til klokken 18.00, hvis hun ikke havde været til morgenens træning. Hver dag bestod af de samme fire fag på de samme tidspunkter: Engelsk, Historie, Matematik og Computergrapichs. "Så det var lidt ensformigt," indrømmer Agnete, der sørme også fik sit eget "locker" til rådighed. I det hele taget lignede rammerne om skolen meget det man ser i amerikanske ungdomsfilm med endeløse rækker af skabe og grønne arealer uden for skolen.

Hver fredag stod den på amerikansk fodbold. Pigerne heppede naturligvis, fortælle Agnete Horup

Mere selvstændig

Mens hun var i USA nåede hun også en del rejser til blandt andet Canada, New York, en rejse til østkysten og så fik hun taget et dykkercertifikat.
Men det bedste af det hele var at komme tæt på de to plejefamilier, som hun blev indlogeret hos, gennem Rotary. "Jeg er blevet mere selvstændig og har lært at klare mig selv. Og så skal jeg helt klart ud at rejse igen. Jeg drømmer om at komme til New Zealand," slutter Agnete Horup.

Agnetes værelse bærer præg af hendes år i USA. Flaget i baggrunden er det officielle flag for Creekside Highschool.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.