Café i Rønde fik navn efter rutebilkonge
Det blev Røndes tidligere rutebilkonge Laurits Jørgensen, som kom til at lægge navn til byens nye café i tilknytning til Trangbæks Boghandel på Hovedgaden i Rønde.
Da tæppet blev trukket for det nye navneskilt stod der Café Laurits over indgangen til caféen. Skiltet er udført af keramiker Annette Printz fra Eg på Mols og lever i sin keramiske stoflighed og frodighed helt op til den kunstinteresserede boghandlers ry som landets førende kunstboghandel.
Mange af byens borgere var mødt frem til den festlige navngivning, som bød på både festkage, musikalske indslag, historien bag Laurits Jørgensens rutebilimperium og den tidligere rutebilstation, og mødet med hele fire generationer af Jørgensen familien.
Ikke mindst tiltrak Laurits Jørgensens oldebarn, landsholdsspilleren Martin Jørgensen, sig opmærksomhed, og som nyslået forfatter til bogen "De Professionelle", kunne Martin Jørgensen passende signere sin bog til julegavekunderne i den tilstødende boghandel.
Startede som cykelsmed
"Husk at have respekt for historien," sagde den snart forhenværende borgmester Vilfred Friborg Hansen, da han fortalte historien om den initiativrige Laurits Jørgensen, som i den grad kom til at sætte sit præg på udviklingen af det moderne Rønde.
Laurits Jørgensen etablerede sig som cykelsmed i Rønde i 1907, men kunne se at automobilerne var fremtiden. Han var først med rutebil transport fra Århus til Rønde og videre til Mols og Grenaa, og den dygtige forretningsmand havde på et tidspunkt 28 rutebiler i drift.
Moderne busstation i lagkagehuset
I 1937 byggede Laurits Jørgensen den nuværende bygning, som fulgte gadeforløbet og derfor blev kaldt lagkagehuset.
"Det var et supermoderne hus med ventesal og das til buspassagererne, og den slags service var man ikke vant til," fortalte Vilfred Friborg Hansen. Den snart forhenværende borgmester nød at fortælle historien bag dagens event og gav borgerne i Rønde og omegn en forsmag på hvad der venter dem, når historikeren Vilfred Friborg Hansen får tid til at dyrke sin store interesse for lokalhistorien.
Laurits Jørgensen døde i 1948 og hans busimperium blev efterhånden overtaget af DSB, som anlagde en busstation på det sted, hvor den nye Busterminal ligger i dag.
En fodboldstjerne på hjemmebane
Men familien Jørgensen levede videre med busdrift og det hed både Jørgensens Rutebiler, De Graa Busser og i dag Centrum Turist.
Laurits Jørgensens barnebarn Morten kom til at drive rutebilforretning fra Ryomgård. Morten Jørgensens ældste søn Mikael står i dag i spidsen for familiens busselskab Centrum Turist. De to andre sønner, Martin og Mads, blev dygtige og landskendte fodboldspillere.
Martin Jørgensen var netop kommet hjem med sin familie fra Firenze på juleferie, men tog sig tid til at kaste glans over navngivningen i Rønde.
Her kunne gæsterne også få syn for, at en feteret fodboldstjerne fra Fiorentina har nok at se til på hjemmebanen, når han er i byen med fruen og de to små rollinger Karoline og Christian.