Med gadepræsten på glatis
Gadepræst Anni Albæk tog skøjterne på, og afholdt den første århusianske gudstjeneste på Århus Skøjtebane
»Hvad har jeg rodet mig ud i?« grinede Anni Albæk, mens hun prøvede at balancere på de tynde metalskiver under fødderne.
Hvis du tror, at en gudstjeneste altid foregår i en kirke og altid forløber efter et fast program, så har du ikke mødt Anni Albæk, som er gadepræst for unge i Århus. Hun ankom til Århus Skøjtebanen med en miljøvenlig Grünbag over skulderen, hvorefter kun sikrede sig, at alt var parat til, at musikerne kunne komme og stille op.
Hun havde en stor vinterfrakke på, men inden under den, sad præstekjolen naturligvis. Kort efter begyndte de første deltagere til gudstjenesten at dukke op. De gav Anni Albæk et knus og gir i gang med at småsludre og få skøjter på. Sådan var scenen, da gadepræst i Århus Anni Albæk afholdt den første gudstjeneste på skøjter på årets korteste dag 21. december.
»Vi er med Guds på glatis,« sagde Anni Albæk, før de fremmødte sang den første af to julesamler, mens to frivillige musikere spillede trompet og tuba. I mellem de to julesalmer skøjtede deltagerne i en god halv times tid, før Anni Albæk inviterede til afslutning med varm kakao og kage i Kirken på Gadens lokaler i Studsgade.
Gadepræst for unge
Der er en grund til, at Anni Albæk afholder utraditionel gudstjeneste og er synlig i gadebilledet. Hun er gadepræst og skal derfor være, hvor byens unge er, og statistikken viser, at de ikke altid er i kirke søndag formiddag. Anni Albæk har været gadepræst i to år og er tilknyttet Vor Frue Kirke og Århus Domkirke, men langt hovedparten af tiden bruger hun på gaden. Hun opholder sig på caféer og på væresteder, hvor byens unge kan finde hende.
»Jeg har den opgave, at jeg lytter til unge, og ofte er det dem, som har det svært. Jeg er ikke psykolog, men jeg kan lytte og trøste, hvilket ofte er det, som mange har brug for,« fortæller Anni Albæk og fortsætter:
»Mange unge har det for eksempel rigtig svært med, at vores samfund er så produkt-fikseret. For mange virker det som om, at hvis de ikke har et godt job eller går på en god uddannelse, så er de ikke noget værd.«
Anni Albæk understreger, at man ikke behøver være kristen for at kunne få en samtale med gadepræsten.
»Det vigtigste, når man er præst er at praktisere næstekærlighed, så man er altid velkommen til at kontakte mig,« siger Anni Albæk, som også understreger, at man heller ikke behøver have problemer for at kontakte hende.
Man er velkommen til en snak om alt mellem himmel og jord. Du kan læse mere om Anni Albæks virke som gadepræst på
www.gadepraest.dk