Er du sær - eller bare særligt sensitiv?

Artiklens øverste billede
Psykoterapeut MPF, cand. theol. Ilse Sand holder foredrag i Hadsten tirsdag 12. januar.

Der bliver noget at tænke over, når psykoterapeut MPF, cand. theol. Ilse Sand fra Randers holder foredrag i Sløjfen i Hadsten tirsdag 12. januar.
Ifølge den amerikanske psykolog og forsker Elaine Aron er det at være særligt sensitiv et karaktertræk som 15-20 % af befolkningen har – altså næsten hver femte. Særligt sensitive er særligt følsomme over for indtryk, dvs. tager flere indtryk ind og forarbejder dem på et dybere plan end de fleste andre. Derfor vil man som højsensitiv let komme til at føle sig overstimuleret og få lyst til at trække sig fra sammenhænge, hvor der sker mange ting på en gang. Andre vil ofte opleve den højsensitive som pylret, overfølsom eller uselskabelig, fordi denne hurtigere bliver træt og ofte foretrækker sit eget selskab. Den højsensitive kommer på sin side let til at føle sig forkert, fordi vedkommende ikke kan klare så meget stimulation som andre mennesker.
Men der er også mange fordele ved karaktertrækket. Hør mere om det tirsdag den 12. januar. Arrangementet foregår på Kulturhuset Sløjfen i Hadsten tirsdag 12. januar kl. 17.00. Først vil der være foredrag ved psykoterapeut MPF, cand. theol. Ilse Sand. Herefter mulighed for spørgsmål og fælles refleksion. Arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet. Læs mere på www.kurserogterapi.dk/sensitiv.htm

Er du sær?

Ifølge den amerikanske psykolog og forsker Elaine Aron er det at være særligt sensitiv et karaktertræk som 15-20 % af befolkningen har. Hvis man er særligt sensitiv, er man en person, som er særligt følsom over for indtryk. Man tager simpelthen flere indtryk ind og forarbejder dem på et dybere plan, end andre mennesker gør. Derfor vil man som højsensitiv let komme til at føle sig overstimuleret og få lyst til at trække sig fra sammenhænge, hvor der sker mange ting på en gang.
Særligt sensitive vil derudover kunne svare ja til de fleste af nedenstående udsagn:
- Jeg har et rigt indre liv
- Jeg har en god fornemmelse for, hvordan mennesker omkring mig har det
- Jeg er meget påvirkelig af andre menneskers stemninger
- Jeg bryder mig ikke om voldsprægede film eller tv-serier
Da det kun er ca. hver femte, der er særligt sensitiv, er mennesker med dette karaktertræk de fleste steder i mindretal. Sensitive kender derfor til at være i sammenhænge, som en, der er mere tilbageholdende, en der er anderledes og en, der ofte føler sig forkert.
Andre kan let komme til at opleve den højsensitive som pylret, overfølsom eller uselskabelig, fordi han eller hun hurtigere bliver træt og ofte foretrækker sit eget selskab frem for andres.
Den højsensitive kommer på sin side let til at føle sig svag, fordi vedkommende ikke kan klare så meget stimulation, som andre mennesker kan.
Det bliver endnu desto mere vanskeligt for den højsensitive, fordi vi lever i en kultur, hvor egenskaber som udadvendthed og det at være "frisk og energisk" vurderes som værdifulde. Man behøver bare kaste et blik på en side med jobannoncer. Her vil der være stor efterspørgsel på f.eks. at være robust, udadvendt og energisk. Egenskaber som den sensitive sandsynligvis ikke har.
Hvilke egenskaber, der vurderes som værdifulde, er forskelligt fra kultur til kultur. En undersøgelse viser, at hvor børn i Canada ofte fravælger sensitive eller generte børn som legekammerater, foretrækker børn i Kina faktisk netop kammerater med disse egenskaber.

Fordele og ulemper ved karaktertrækket

Som særligt sensitiv tåler man ikke at befinde sig i store sammenhænge, hvor der ikke er mulighed for at trække sig tilbage – i alt fald ikke i lang tid ad gangen. Storcentre og store receptioner kan hurtigt tage pusten fra en højsensitiv – man bliver simpelthen overvældet af de mange stimuli . Og hvis man ikke tager sig selv alvorligt og skaffer sig tilpas med pauser, kan man efterfølgende være træt i flere dage.
For de fleste sensitive dur det heller ikke at arrangere selskabelighed for sig selv flere gange om ugen. At man må pålægge sig selv en hvis begrænsning, kan være svært at acceptere, især hvis appetitten på selskabelighed er stor, hvilket den sagtens kan være, selv om man er sensitiv.
Til gengæld keder den sensitive sig sjældent i sit eget selskab, og her er vi kommet til fordelene. Er man højsensitiv har man et rigt indre liv. Ganske få indtryk kan sætte en hel film i gang på den højsensitives indre lærred. Derfor vil den sensitive være yderst velegnet i jobs, hvor det gælder om at få gode og originale ideer. Mange forfattere er i sagens natur højsensitive. Desuden gør sensitiviteten stor gavn, hvis vedkommende har at gøre med andre mennesker. Den særligt sensitive vil have en god intuition og fornemmelse for den andens behov.
En særligt sensitiv person, som har lært at respektere sig selv og sit karaktertræk, kan få et rigt liv. Det som den sensitive taber i kvantitet (f.eks. af selskabelighed) kan han eller hun vinde i kvalitet. Faktisk viser forskningen ifølge Elaine Aron at højsensitive under de rette omstændigheder, trives bedre end andre. Det mener hun har at gøre med det rige indre liv og med vedkommendes evne til at sanse fine nuancer og således få større nydelse ud af f.eks. dufte, naturen, kunst og musik.
Det er min erfaring, at når særligt sensitive bliver klar over, at deres oplevelse af at være anderledes skyldes et helt neutralt og sandsynligvis medfødt karaktertræk, bliver de lettede. Og når de opdager, at det ikke er en defekt, men en egenskab, som både indeholder begrænsninger og fordele, bliver de mere afslappede og glade for sig selv.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.