Cop15 en fed oplevelse med et skidt resultat
Benjamin Bro-Jørgensen er med i Klimanetværk Østjylland. Han er netop vendt hjem til Århus efter 13 dage med hårdt arbejde og demonstrationer til COP15-topmødet i København. Her fortæller han om sine oplevelser.
Benjamin Bro-Jørgensen bruger næsten alle døgnets vågne timer på at bekæmpe menneskets ødelæggelse af klimaet. Derfor har han været selvskrevet aktivist på det netop overståede klimatopmøde, hvor han har deltager i et hav af demonstrationer. Derudover har han med kamera dækket topmødet for youtube-kanalen klimatv.
"Det har været spændende dage, hvor jeg vil især huske 12. december, hvor tusindvis af mennesker deltog i Friends of the Earth Denmark's "Flood for Climate Justice" for at kræve klimaretfærdighed og for at gøre en ende på falske løsninger som afladskøb. Det var en fantastisk demonstration, hvor vi havde et konkret budskab, og hvor vi alle var synlige. Den dag var vi op mod 100.000 mennesker til en af Danmarks historien største demonstrationer og verdens største klimamarch nogensinde. Demonstrationen blev skæmmet, da politiet anholdt mange uskyldige mennesker, og der var også nogle enkelte deltagere, som smed molotovcocktails mod politiet. Det gjorde mig rasende, for det var blevet gjort klart for alle, at demonstrationen skulle være ikke-voldelig,« fortæller Benjamin Bro-Jørgensen, som til daglig studerer på Den Økologiske Landbrugsskole i Kalø.
Benjamin Bro-Jørgensen var også til klimatopmøde i Polen sidste år, men har vurderer, at verdens klimabevægelser er blevet stærkere siden da.
"Vi var flere i København, og vi var bedre organiseret, og det gav en hel masse gode aktioner til følge, hvor vi fik kommunikeret til pressen, hvor uambitiøse regeringsledere er. Vi støttede AOSIS (Alliance of Small Island states), fordi de er mest progressive og de mest truede i forhandlingerne," siger Benjamin Bro-Jørgensen.
Blev kylet ud, da magteliten kom
Benjamin Bro-Jørgensen var en af de heldige, der fik lov at komme ind i selve Bella Centeret, hvor han sammen med andre fra forskellige ngo'er (non governmental organization) kunne tale klimaets sag over for presse, embedsmænd og politikere. Desværre mødte Benjamin Bro-Jørgensen ikke de allermest magtfulde, nemlig statslederne.
"Alle ngo'ere blev sendt ud af Bellacenteret de sidste to dage, hvor statslederne ankom. Det var meget ærgerligt, for det var netop statslederne, som vi skulle have i tale, hvis der skulle ske noget. Mens vi var der, kunne vi stort set kun tale med embedsmænd, og de er helt anderledes bundet af tal og papirer," fortæller Benjamin Bro-Jørgensen.
Hvor er klimaheltene?
Derfor kan Benjamin Bro-Jørgensen da heller ikke skjule sin skuffelse over den ikke-bindende og meget ukonkrete erklæring, som blev resultatet af det store topmøde.
"Jeg er især skuffet over, at de politikere, som burde kæmpe alle menneskers sag i stedet lader sig binde på hænder og fødder af verdens store selskaber, som kun tænker på kortsiget profit og ikke på kommende generationer," siger Benjamin Bro-Jørgensen, som nu med Klimanetværk Østjylland og andre miljøorganisationer vil kæmpe med flere strategier.
"Vi skal stadig presse på for en konkret klimaaftale, men vi må også se at få afsat de regeringer, som ikke har vist sig villige til at påtage sig det nødvendige ansvar for klimaet. Vi mangler i hele verden politikere, som tager det ansvar. Her i Danmark vil jeg personligt sige, at vi meget savner en mand som Svend Auken, som indførte en ansvarlig konkret og miljøpolitik i Danmark, og som aktivt kæmpede for, at vi blev uafhængige af de fossile brændstoffer. Sådan nogen som ham, findes der desværre ikke ret mange af ved magten."