Helikopterplads og barokhave skal gå hånd i hånd i Fredensborg
Slots- og Ejendomsstyrelsen har netop offentliggjort analyse af fremtidige fokusområder i Fredensborg Slotshave. Styrelsen er åben for at anlægge helikopterlandingsplads til kongefamilien
Adskillige gange har Dronning Margrethe taget imod besøgende, der er kommet flyvende i helikopter og er landet foran Fredensborg Slot. Hidtil er det sket direkte på plænen, men Slots- og Ejendomsstyrelsen åbner nu op for en plan, der gør det muligt at anlægge en decideret landingsplads for helikoptre.
I planen for Slotshaven gennemgår styrelsen en lang række fokusområder og fremtidige tanker om, hvordan haven skal håndteres. Her hedder det:
"Udover SES' målsætninger i relation til bevaring og udvikling af haven som et kulturbærende havekunstværk, er det SES' (Slots- og Ejendomsstyrelsen, red.) opgave at skabe nogle funktionelle rammer om hoffets officielle repræsentative funktioner. Det er således også en målsætning, at haven skal kunne danne ramme om et moderne monarki. Funktioner der knytter sig til dette; eksempelvis behovet for at der kan lande en helikopter, skal kunne indpasses i haven."
Endnu er der dog tale om tanker frem for konkrete planer.
Mange indsatsområder
Ud over faciliteterne for kongefamilien rummer perspektivplanen en gennemgang af alle slotshavens områder og de renoveringsprojekter, man anser for vigtige for at bevare havens historiske værdi og tiltrækningskraft over for turister. I den henseende tales der også om muligheden for at udvide parkeringspladsen ved Skipperhuset, da de nuværende forhold i højsæsonen langt fra står mål med antallet af besøgende, der ankommer i bil eller bus.
Derudover peger rapporten på en række områder, som man anser for de vigtigste at fokusere på. Det drejer sig bl.a. om:
- Renovering af den centrale alléstruktur
- Genskabelse af Brede Allé
- Nyfortolkning af parterrehaven
- Restaurering af De tre Gratiers Dam
- Istandsættelse af Eremitagepavillonerne
- Istandsættelse af Indre Slotsgård
- Genskabelse af sigtelinjer ved rydninger
- Genskabelse af særlige nåletræsbeplantninger fra 1700-tallet
- Udvikling af plejemæssige foranstaltninger, der kan rationalisere plejen af allétræer og sikre brynpleje med henblik på at styrke det historiske udtryk
- Udvikling af formidling og faciliteter for offentligheden, herunder også muligheden for en permanent besøgsudstilling
Hele rapporten kan læses på www.ses.dk.