Egedal Kommune tager selv madpengene

Egedal får næsten tre millioner kroner ekstra i støtte fra Folketinget næste år til at give børn mad i institutionerne. Men pengene går direkte i kommunens kasse, mens forældrene betaler alle udgifter selv

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Colourbox

Når børnene vender tilbage til daginstitutionerne i Egedal efter nytår, skal de have mad fra kommunen, som forældrene selv betaler til fuld kostpris. Til gengæld modtager Egedal Kommune 2.980.000 kroner i bloktilskud til ordningen, men disse penge går ikke til rugbrød, pålæg og frikadeller. Pengene går i stedet direkte ind i Egedals budget – uden at komme madordningen til gode.
"Pengene går ind som alle andre tilskud fra staten ind i driften," siger kommunaldirektør Alling Pjetursson fra Egedal Kommune.

Betaler det hele selv

Det betyder, at Egedals forældre betaler hele madordningen selv. Hver måned koster maden 520,44 kroner for det første barn, man har i daginstitutionen. Ifølge Egedal Kommunes egne beregninger – sendt ud på en pressemeddelelse - koster ordningen 1.352.000 millioner kroner om måneden. Det er det samme beløb, som forældrene skal betale hver måned. Pengene dækker udgifter til råvarer, løn til personale, drift og transport af maden ud til daginstitutionerne.
Det er Folketinget, der har vedtaget, at børnene i daginstitutionerne skal tilbydes en god og nærende frokost - senest den 1. januar 2011. Men da Egedal allerede har investeret i et stort institutionskøkken på Damgårdsparken i Stenløse, har politikerne haft travlt med at få ordningen etableret allerede nu.
Folketinget har givet kommunerne ret til at hæve forældrenes egenbetaling i institutionerne fra 25 til 30 procent for at finansiere ordningen. Men det er ikke nok, mener Kommunernes Landsforening, der har forhandlet et ekstra bloktilskud på 400 millioner kroner hjem til ordningen.

Permanent fra 2011

De 400 millioner er en permanent ordning fra 2011, hvor alle kommuner i Danmark skal være klar med en madordning. De kommuner, der går i gang allerede i 2010, kan søge om et tilskud til næste år, og det beløber sig for Egedals vedkommende til næsten tre millioner. Det er det samme beløb, som Egedal vil være berettiget til i 2011. Disse penge kommer i fremtiden også til at gå til kommunens drift.
"Sådan som det ligger i øjeblikket, så er der ikke taget beslutning om noget andet end, at de (næsten tre millioner red.) går ind i kommunens budget," fortæller Alling Pjetursson.
Formanden for Egedals familieudvalg, Bendt Tranekjær Rasmussen erkender, at han ikke vidste, at Folketinget bevilgede faste beløb til madordningen, som egentlig burde komme ordningen tilgode.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.