Cool klimaklasse vinder klimakamp

8. B på Katrinebjergskolen vandt Energidøgnets skolekonkurrence med innovative ideer til klimakampen

Artiklens øverste billede
De har sat klimaet på skoleskemaet gennem hele 2009 - og nu har indsatsen givet pote: en førstepræmie i Energidøgnets skolekonkurrence og en check på 5.000 kr.

Sæt panten på plastikflasker op til en ti'er, udnyt solens energi med solceller og solfangere på sydvendte tage og beløn el-supersparere med billigere elektricitet.
Sådan lød nogle af vinderforslagene fra 8. B på Katrinebjergskolen i Århus N, der vandt førstepræmien på 5.000 kr. i Energidøgnets skolekonkurrence om fremtidens energi- og klimaudfordringer.
"Klassen har arbejdet med forskellige tiltag omkring minimering af affald og havde blandt andet nogle gode forslag til, hvordan man med politiske tiltag kan gøre folk mere bevidste omkring håndteringen af affald. Blandt andet mener de ikke, at returpanten på dåser, glas- og plastflasker, er høj nok. De kan jo se, at der bliver smidt meget ud, men hvis panten i stedet var på 10 eller 20 kr., så ville de færreste smide en plastikflaske ud," forklarer skolerådgiver hos NRGi, Niels Erik Gehlert, som overrakte checken på de 5.000 kr. til de klimakyndige elever i 8.B.

Klima på skemaet

I den forbindelse fik han sig en længere klima-snak med klassen, som gennem hele efteråret har haft fokus på klimaproblematikken.
Klassen havde også forslag til, hvordan man kan udnytte solen som alternativ energikilde, blandt andet ved at benytte sydvendte tage til opsætning af solceller og solfangere.
"De peger på, at der er noget at hente klimamæssigt, hvis vi beklæder tagene med andet end tagsten," pointerer Niels Erik Gehlert.
Samtidig foreslog 8.B, at man kunne etablere en særlig el-spare kampagne, hvor folk opmuntres til at spare på strømmen, ved at love dem billigere el, så der i modsætning til i dag, hvor der er rabat til dem, der bruger mest strøm, i stedet gives rabat til dem, der bruger mindst.
"Eleverne havde med el-målere i deres egne hjem konstateret, at der faktisk kan spares meget el, hvis man slukker for alt det, der står på standby og i det hele taget altid slukker for det, der ikke er i brug. Deres forslag gik på, at de, der sparer mest på strømmen, skulle belønnes med billigere elektricitet. Det synes jeg personligt er et spændende forslag, for det er jo ofte sådan, at indsatsen er større, når folk samtidig kan opnå noget. Om det så er et forslag, der vinder gehør hos udbyderne af el, det er så en anden sag," mener han.

Rabat til supersparerne

Siden klassen sendte forslagene ind til konkurrencen, har de også set på håndteringen af skrot og de store mængder af elektronikkomponenter, der ryger til forbrænding.
"I den forbindelse har de arbejdet med en række forslag til, hvordan man sikrer en bedre genindvinding af elektronikkomponenter, og også her mener eleverne, at en form for pantsystem vil få folk til at tænke sig om og aflevere elektronikskrot til genbrug frem for at smide det i skraldespanden," forklarer Kamma Rasmussen, lærer på Katrinebjergskolen.
Selve præmien skal klassen bruge til oplevelsesture i foråret, blandt andet en tur til København og en tur til Randers Regnskov. "Men mon ikke der også vil bruge brugt nogle penge på en klassefest," mener Kamme Rasmussen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.