'Jeg er en ydmyg person'
Olav Aaen takker af som borgmester i Fredensborg Kommune og ser frem til et civilt liv væk fra rampelyset og en kalender, han selv kan planlægge
De sidste 20 år har politik fyldt om ikke alt så en væsentlig del af Olav Aaens liv.
Men 1. januar er det slut. Da overgiver han borgmesterkontoret og dermed den politiske styring af Fredensborg Kommune til sin efterfølger, Thomas Lykke Pedersen, for at trække sig ud af kommunalpolitik og hellige sig familien og landejendommen i Kirkelte.
Det er både en lettet og eftertænksom afgående borgmester, som Uge-Nyt møder til et interview, få dage før slutfløjtet.
Lettet, fordi han efter eget udsagn kan aflevere en kommune, som på trods af finanskrisen har potentiale og er kommet godt gennem strukturreformen.
Eftertænksom, fordi de mange år i politik også har bibragt mange minder og oplevelser, som i forbindelse med borgmesterskiftet nu dukker frem igen.
"Som almindelig borger har man ikke nogen forudsætning for at vide, hvad man går ind til, når man går ind i politik. Men for mig har det været virkelig positivt, det må jeg sige. Jeg havde slet ikke en borgmester i maven, den gang jeg begyndte i politik. Jeg havde mit gode fuldtidsjob og var egentlig tilfreds med det. Tanken om borgmesterposten kom først undervejs. Jeg havde selvfølgelig en idé om, hvad det var, men det viste sig at være større og mere spændende, end jeg havde forestillet mig. Jeg vil komme til at savne arbejdet i byrådet og samarbejdet med medarbejderne og borgerne. Og så vil jeg savne at have indsigt i og viden om sagerne - det skal jeg så til at tilegne mig på nye måder," siger Olav Aaen og afslører dermed, at interessen for kommunens ve og vel bestemt ikke forsvinder ved årsskiftet.
En plads i historien
I løbet af Olav Aaens karriere i politik har lokalområdet da også gennemgået store og vigtige udviklingstrin. Et af de største blev taget, da Karlebo Kommune, hvor Aaen tidligere var borgmester, blev lagt sammen med Fredensborg-Humlebæk.
"Der er ikke mange, der i deres politiske virke prøver at lukke én kommune ned og starte en anden op. Det kommer jo til at få en plads i historiebøgerne. Jeg kan huske, da strukturkommissionen kom frem med sin rapport. Det var 9. januar 2004 i Vejle. Det var spændende at følge det arbejde, og jeg var som borgmester i Karlebo fra start ude at se, hvilket samarbejde vi kunne få med naboerne. Hørsholm valgte at stå alene, men jeg er så meget glad for, at Fredensborg-Humlebæk valgte at kigge sydpå og gå sammen med Karlebo. Om det er blevet vellykket, er noget, borgerne skal svare på. Men det har været en god proces at få kommunerne til at arbejde sammen, og at borgerne kommer ind på rådhuset og er glade for den service, de får, tager jeg som et tegn på, at det går den rette vej," siger Olav Aaen.
Tid til fritid
Nu er det imidlertid slut med at være i front for det politiske liv i Fredensborg, og det passer Olav Aaen fint at få mulighed for at trække sig væk fra rampelyset.
"Jeg er en ydmyg person, og derfor var afskedsreceptionen også noget anderledes for mig. Der var min person pludselig i centrum, og det er svært, for jeg har det bedre med at fokusere på det politiske. Men jeg ser frem til at kunne rejse mere og i mere sammenhængende perioder - gerne til Asien. Det er noget nyt, at jeg selv kan tilrettelægge min kalender og ikke skal tage hensyn," siger Olav Aaen om tankerne for det politiske otium, der nu venter.
Et otium, der også giver mere plads til fritidsinteresserne.
"Min landejendom har vi i mange år kørt som fritidslandbrug, og der er jeg selv med til at dyrke jordene. Jeg glæder mig også til at få gang i mountainbiken, for jeg har en almindelig cykel, og den punkterer let, når man kører i naturen ved vores landsted," siger han med henvisning til den tohjulede, han fik i gave ved afskedsreceptionen.
Partimedlemsskabet beholder han dog.
"Jo, jeg bliver i partiet, jeg har ikke nogen grund til andet. Venstre passer godt til den, jeg er," smiler han.
Men af den årsag er der nu ikke umiddelbart nogle bekymrede miner at spore i hans ansigt ved, at borgmesteren fra nytår er socialdemokrat.
"Man skal som borgmester ikke give nogle gode råd. Thomas Lykke Pedersen må selv finde ud af, hvilken linje han vil køre og så holde den. Det er vigtigt, at man fra start gennemtænker den linje. Men jeg ønsker ham al mulig held og lykke med opgaven," lyder det fra Olav Aaen.