Klar klima-gevinst ved en fast forbindelse over Kattegat
Analysefirma: "En fast Kattegatforbindelse vil reducere den danske CO2 udledning med en halv million ton årligt." Wammen vil høste klimagevinsten hurtigst muligt
En fast Kattegatforbindelse vil betyde en revolution i trafikmønsteret mellem vest og øst i Danmark og reducere den danske CO2 udledning med knap en halv million ton årligt, viser en samfundsøkonomisk analyse fra analysefirmaet Damvad og Grontmij/Carl Bros.
Borgmester Nicolai Wammen opfordrer til, at det danske samfund hurtigst muligt høster denne klima-gevinst med en fast forbindelse over Kattegat kombineret med en højhastighedsbane mellem København og Århus med en rejsetid på en time - og to timer mellem København og Aalborg.
"En fast forbindelse over Kattegat vil være en samfundsøkonomisk god investering, der skaber dynamik og vækst i Danmark. Samtidig kan det give den kollektive trafik et tiltrængt gennembrud og dermed reducere CO2 udslippet. Jeg vil derfor opfordre til, at det danske samfund høster denne klima-gevinst ved at Folketinget hurtigst muligt beslutter sig for en fast forbindelse over Kattegat," siger Nicolai Wammen.
Mere trafik men mindre CO2
Ifølge Damvad og Grontmij/Carl Bros analyser forventes en ny fast Kattegatforbindelse at skabe øget trafikal udveksling mellem landsdelene, men alligevel at mindske CO2 udledningen, som følge af kortere afstande mellem Sjælland og Nord- og Midtjylland for privatbilister end via Storebælt, samt forventet indstilling af færge- og indenrigs- flytrafik og elektrificering af jernbanenettet.
Det er på den måde, analysefirmaet forventer, at der kan opnås en besparelse på knap en halv million ton CO2 årligt, hvilket svarer til den årlige udledning fra cirka 83.000 danskere, hvilket igen svarer til indbyggertallet i for eksempel Roskilde Kommune.