Århus Kommune bag Danmarks første nul-energi kontorhus

Århus Kommune udbygger administrationsbygningen på Grøndalsvej 1 i Viby med et nul-energihus med blandt andet solceller, solfangere og genbrugsglas

Artiklens øverste billede
Den nye tilbygning, som det er meningen, den skal se ud.

"I disse dage, hvor klimaet er på dagsordenen i hele Verden i almindelighed og i Danmark i særdeleshed, er det glædeligt, at Århus nu går forrest og viser, at det kan lade sig gøre at opføre klima-venligt byggeri," siger rådmanden for Teknik og Miljø, Peter Thyssen.
Byggeriet, som rådmand Peter Thyssen snakker om, er Århus Kommunes nye tilbygning til administrationsbygningen på Grøndalsvej 1 i Viby. Det bliver en selvstændig bygning, som placeres mod nord, og facaderne vil blive fremstillet af genbrugsglas, der afspejler, at der i hele bygningen er sat fokus på bæredygtighed. Bygningen bliver det første nul-energi kontorhus i Danmark.

Tilbygningen i Viby bliver Danmarks første nul-enegi kontorhus.

Vinder-bygningen

Vinderprojektet, som der vil blive lavet en byrådsindstilling på at opføre, opføres af E. Phil og Søn, i samarbejde med Schmidt, Hammer og Lassen samt Grontmij Carl Bro og GHB Landskabsarkitekter. Om vinderprojektet har fagdommerne udtalt:
"Vinderprojektet har på en meget overbevisende måde taget udfordringen op til en nytænkning af programmets krav til energi og bæredygtighed ved innovative løsninger af bygningens konstruktioner, den arkitektoniske udformning og i materialevalget. Forslaget beskriver og dokumenterer på en overbevisende måde, hvorledes også bæredygtighedselementerne udover energi indgår i projektet. Der er blandt andet innovative isoleringsmaterialer, en gennemtænkt affaldshåndtering og en stor grad af genbrug af materialer."
Årsagen, til at huset kan gå i nul rent energi-mæssigt, er først og fremmest, at bygningen er meget tæt, hvilket vil sige, at der er et meget lavt varmetab. Derudover er der i alle dele af bygningen set på, hvor der kan spares energi. Hertil kommer diverse energiproducerende tiltag som for eksempel 1100 m2 solceller til elproduktion og 450 m2 solvarme til opvarmning af varmt brugsvand og absorptionskøling.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.