Færre vikarer giver færre frustrerede medarbejdere

Knap så fedt at arbejde sammen med vikarer, der får de lette opgaver og ikke har noget ansvar, men tjener flere penge

Artiklens øverste billede
Fra venstre social- og sundhedshjælper Linda Mejer, teamleder Lene Jørgensen og områdeleder Marianne Resbo, Lokalcenter Viby og Rosenvang.

Det er ikke kun til glæde for de ældre, der kræver pleje, at forbruget af vikarer er faldet. Det er også godt for de faste medarbejdere på Lokalcenter Viby og Rosenvang, mener områdeleder Marianne Resbo.
"Det skaber frustrerede og utilfredse medarbejdere, når de skal arbejde sammen med og samtidig hjælpe kollegaer (vikarer, red.), der tjener noget mere end dem selv," siger områdeleder Marianne Resbo.
Social- og sundhedshjælper på Kongsgården i Viby, Linda Mejer, nikker genkendende.
"Vikarerne får mange penge, men de lette opgaver. Vi, det faste personale, er nødt til at passe de mere plejekrævende beboere. Vikarerne kender heller ikke rutinerne og journalsystemet, så vi står med hele ansvaret for, at det går godt," siger Linda Mejer.

Kun vikarer til nød

Lokalcentrene i Århus Kommune har arbejdet målrettet på at nedbringe antallet af vikarer i ældreplejen. Det er ikke mindst lykkedes på Lokalcenter Viby og Rosenvang, hvor man i år regner med at bruge 3 mio. kr. på vikarer mod 10,7 mio. kr. sidste år.
Det arbejde, vikarer tidligere udførte, bliver i dag klaret af de faste medarbejdere, der har fået mulighed for at tage frivilligt ekstraarbejde (FX) til en højere løn. Tidligere ringede man bare til en vikar, hvis en medarbejder var syg eller ønskede en fridag.
I dag ringer man kun til vikarbureauer i nødstilfælde, hvis det er helt umuligt at få en af de faste medarbejdere til at bytte eller tage en ekstra vagt, og de faste medarbejdere har ifølge ledelsen udvist en enorm fleksibilitet for at få kabalen til at gå op.
"Vi var så vant til bare at ringe efter vikarer, men nu tager vi mere ansvar og bytter vagter. Vi skal have det her til at gå op - det er rart, man er på arbejde med folk, man kender. Jeg har da stået i situationer, hvor jeg har tænkt, hvordan klarer vi det her, men jeg har ikke følt noget pres for at komme på arbejde. Vi har også fået mere indflydelse på at tilrettelægge vores arbejdsplan og fridage," fortæller Linda Mejer, som er social- og sundhedshjælper samt medarbejderrepræsentant.
Sideløbende med brugen af færre vikarer er sygefraværet blandt medarbejderne på Lokalcenter Viby og Rosenvang faldet med 3,5 dag årligt pr. medarbejder, hvilket svarer til fem fuldtidsstillinger.
"Det betyder, at vi samlet set er flere på arbejde, og at presset på den enkelte medarbejder letter," siger områdeleder Marianne Resbo.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.