Sogn sætter eksklusiv præstebolig til salg for tocifret millionbeløb

Sct. Pauls Kirke har flere præster end boliger. Derfor har menighedsrådet besluttet at sætte sognets dyreste præstebolig til salg for at få penge til to nye af slagsen.

Artiklens øverste billede
Menighedsrådet i Sct. Pauls Sogn har besluttet at sætte præsteboligen til salg for omkring 19,5 millioner kroner. Foto: Kim Skovrup Andersen.

Fire præster til tre boliger.

Det er regnestykket, som lige nu ikke går op i Sct. Pauls Kirke.

Menighedsrådet i sognet, som dækker et område fra det østlige Frederiksbjerg og ned langs kyststrækningen ved Aarhus Bugt til Skåde, har derfor besluttet, at dets dyreste præstebolig - en eksklusiv villa på Strandvejen - skal sættes til salg. Prisen lyder på 19,5 millioner kroner, og håbet er, at det er penge nok til at kunne købe to nye boliger for.

»Det vil gøre, at alle vores præster kan bo i lokalområdet. De er der jo for sognets beboere, og derfor er det vigtigt, at de kan møde hinanden i Brugsen eller Føtex,« fortæller Finn Bruun Ravnsbæk, formand for Sct. Pauls Sogns menighedsråd, til Din Avis Aarhus.

Siden 1989 har Sct. Pauls Sogn haft strandvejsvillaen som embedsbolig for sognepræst Flemming Baatz Kristensen. Foto: Kim Skovrup Andersen

Er blevet udlejet

Det er Strandvejen 114, som inden længe kommer på boligmarkedet. Den eksklusive funkisvilla på over 240 kvadratmeter med store vinduer og havudsigt ud over bugten har været ejet af kirken siden 1989, hvor Flemming Baatz Kristensen tiltrådte som sognepræst og flyttede ind. Han går dog på pension til oktober og er i den forbindelse allerede fraflyttet boligen.

Det betyder ikke, at den lige nu bare står og samler støv. Menighedsrådet har nemlig valgt at udleje præsteboligen, indtil den er solgt.

»Dermed skal boligen ikke stå tom, og vi står ikke med udgifter til eksempelvis varme og renovation,« fortæller Finn Bruun Ravnsbæk.

Så det er ikke, fordi I ser en mulighed i at tjene nogle hurtige penge ved at udleje sognets præsteboliger?

»At tjene nogle hurtige penge er nok så meget sagt. Vi forsøger at forvalte vores midler klogt, og det synes vi, at det er ved at leje den ud. Det er det ikke, hvis man lader noget stå tomt, hvilket boliger heller ikke har godt af. Vi får selvfølgelig nogle penge i kassen ved det, og dem kan vi så bruge til kirkens kernevirksomhed, som er forkyndelse, koncerter osv., så pengene går til sognets medlemmer,« lyder det fra menighedsrådsformanden.

»Kirkens hus«

Hvis boligen ender med at blive solgt for udbudsprisen på omkring 19,5 millioner kroner, så må man også sige, at menighedsrådet forstår at forvalte midlerne klogt. Ifølge sognepræst Flemming Baatz Kristensen blev den nemlig købt for to millioner kroner i 1989. Men det er også længe siden, som den afgående sognepræst selv påpeger.

»Menighedsrådet slog til ud fra tanken om, at der også skal bo en præst derude. Det er faktisk også godt, at der bor en præst hos ”de rige”. Jeg har aldrig – med undtagelse af et par enkelte i kirken – hørt nogen sige, at præsten boede for fint. Jeg tror hemmeligheden har været, at nr. 114 ligger lidt tilbage og ikke ser stort ud, og så ligger der to kæmpestore patriciervillaer ved siden af,« fortæller Flemming Baatz Kristensen og lægger bestemt ikke skjul på, at han har nydt de godt 33 år på den fine adresse.

Han flyttede ind som ung præst med sin kone og deres tre børn. I tidens løb er huset blevet åbnet op for sognets borgere til et hav af samtaler om eksempelvis dåb, begravelser, bryllupper, sjælesorg og skriftemål.

Den eksklusive funkisvilla på Strandvejen 114 blev opført i 1937. Foto: Kim Skovrup Andersen

»Embedsboligen er jo ikke blot præstens og hans families privatbolig, men også kirkens hus,« fortæller Flemming Baatz Kristensen, som også har kunnet bruge præsteboligens usædvanlige udsigt ud over bugten som inspiration til sine prædikener i kirken, men den har ifølge ham også været betydningsfuld for sognets beboere:

»Ikke mindst i sjælesorgen har udsigten været vigtig. I sorg og glæde har folk siddet i stuen, været stille, kigget ud af vinduet og været betaget, imens en større verden har åbnet sig for dem,« fortæller han.

Nu er funkisvillaens tid som præstebolig forbi. 

Eller det behøver den faktisk ikke at være, fortæller menighedsrådsformand Finn Bruun Ravnsbæk. For han erkender, at boligmarkedets udvikling det seneste stykke tid, hvor stigende inflation og højere renter presser priserne.

»Det bliver afgjort til sommer. Hvis den ikke er solgt inden 1. august, så bliver den bare præstebolig igen,« fortæller menighedsrådsformanden. 

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.