Budget: Kommunens retning bestemmes nu

Budgetforhandlingerne slutter med al sandsynlighed i denne uge

Artiklens øverste billede
Kaster budgettet blomster af sig i år? Borgmester Nils Borring giver her blomster til Konservatives Charlotte Green, der blev genvalgt til byrådet i 2017. Arkivfoto: Kian Johansen

Budget I disse uger taler byrådspolitikerne sammen mere end normalt.

Det er nemlig budgetforhandlings-tid hvor politikerne kan fordele, eller omfordele mindre dele af kommunens samlede budget.

I dette års budgetforhandlinger ser det ret pænt ud for økonomien, så alt tyder på, at der ikke kommer de helt store spareforslag, men en jævn tilretning af serviceniveauet.

Det mest markante spareforslag er nedlæggelse af døgninstitutionen Slottet i Hadsten. Og et der nok skal vække røre, er forslaget om at flytte afdelingen Børn og Skole væk fra det tidligere rådhus i Hvorslev. Argumentet lyder, at det er svært at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til Hvorslev, samtidig med, at man ville kunne få bedre samarbejds-effekter ved at flytte.

Venstres 17 nye forslag

"Venstre mener ikke, at der er grund til nedskæringer omkring den borgernære service, men for at holde en god økonomi er det tvingende nødvendigt, at vi løbende holder de administrative udgifter nede, så pengene i videst muligt omfang ender som service hos borgerne. Med den gode økonomi in mente ville det også virke paradoksalt at lade skatten stige," siger Venstres politiske ordfører Flemming Nørgaard om Venstres generelle holdning.

Venstre har indsendt 17 forslag, der spænder over børnepasning, skole, fritidsområdet, ældre- og handicapområdet, integration samt bedre og hurtigere borgerbetjening, herunder .

"Vi foreslår at det er op til den enkelte skole at vurdere skoledagens længde indenfor de gældende rammer, og samtidig foreslår vi , at der bliver afsat en økonomisk pulje til benyttelse af to-lærerordninger, hvis skoledagen afkortes," siger Flemming Nørgaard.

Konservative og liggesår

Konservative nævner især tre mærkesager: Bedre bemanding på plejecentrene, indsats til forebyggelse af liggesår og afskaffelse af brugerbetaling for aflastningspladser.

"Foruden forslagene til styrkelse af ældreområdet ønsker vi, at undersøgelsen af børneområdet og trafiksikring ved Haxholm bliver prioriteret," siger gruppeformand Lars Storgaard.

Hvad der reelt får lov til at gå igennem politikernes nåleøje, ved de stadig kun selv.

Der er førstebehandling af budgettet i byrådet 11. september.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.