Smitsom fugleinfluenza: 15.000 kalkuner skal aflives
Der er fundet fugleinfluenza på en kalkunfarm.
15.000 kalkuner skal aflives, efter Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza på en kalkunfarm.
Det oplyser Fødevarestyrelsen, der i en pressemeddelelse også skriver, at aflivningen sker for at begrænse både fuglenes lidelser og smitterisikoen.
Kalkunfarmen, der ligger ved Bøgelunde ved Skælskør, har en besætning på 15.000 kalkuner.´
Analyser af prøver fra dyrene, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen, konstaterer altså, der er fugleinfluenza blandet dyrene.
Ikke første gang
»Det er nu anden gang i år, at vi finder den dødelige og meget smitsomme H5N1 fugleinfluenza i en besætning. For at begrænse fuglenes lidelser og for at forebygge smittespredning, går vi og Beredskabsstyrelsen onsdag i gang med at aflive dyrene,« siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.
Udbruddet med fugleinfluenza er det femte siden oktober. Her ramte sygdommen en mindre hobbybesætning på Als.
Én måned senere var det en kalkunbesætning ved Slagelse med 34.000 kalkuner, og kort før jul endnu en kalkunbesætning, denne gang på Lolland med 36.000 kalkuner. Første udbrud i 2023 kom 2. januar. Her måtte 50.000 høns ved Hedensted lade livet.
Restriktionzone
Fødevarestyrelsen har i dag oprettet en restriktionszone ved den ramte kalkunbesætning. I en radius på 10 kilometer er det nu forbudt at flytte æg eller fjerkræ uden særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen, og alle fjerkræejere skal registrere deres fuglehold på landbrugsindberetning.dk. Restriktionerne kommer til at gælde fjerkræproducenter og hobbyavlere i området.
»Vi må igen understrege, at det er uhyre vigtigt, at alle, der har fugle, følger reglerne og holder dem inde eller overdækket, så fuglene ikke kan blive ramt af smitte fra de vilde fugle,« siger Mette Kirkeskov Sie.
De mange tusinde smittede kalkuner bliver aflivet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen.
Når fuglene er kørt væk, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med fugle.
Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.
Sygdommen smitter kun meget sjældent til mennesker.
Læs mere om fugleinfluenza ved på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
jro