Superligaklub efter heftig kritik af aftale med Manchester City: "Vi har intet at skjule"

De seneste dage har flere artikler i Politiken stillet spørgsmålstegn ved en aftale, som Tom Vernon helt tilbage i 2010 lavede med Manchester City om Right to Dream akadamiet i Ghana. Nu melder både Tom Vernon, bestyrelsesformand i FCN, og klubbens administrerende direktør, Søren Kristensen ud, at klubben intet har at skjule

Artiklens øverste billede
"Vi har intet at skjule", lyder det fra Tom Vernon, bestyrelsesformand i FC Nordsjælland om aftalen mellem fodboldakademiet Right to Dream og Manchester City. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

"Engelsk storklub kan få FC Nordsjællands afrikanske talenter gratis". Sådan lød en overskrift på politiken.dk i går aftes torsdag den 8. november. I artiklen, der er en af flere artikler, sætter lys på en aftale, som besyrelsesformand i FC Nordsjælland, Tom Vernon, har indgået med Manchester City tilbage i 2010. En aftale, der er tilsyneladende er blevet udvidet tilbage i maj måned 2016, og som løber frem til 2020.

Det er langt fra sikkert, at Right to Dream ville eksistere i dag uden partneraftalen mellem Right to Dream og Manchester City

Ifølge artiklen fra Politiken, der har fået indsigt i dokumenter fra Football Leaks, betyder aftalen, at FC Nordsjællands afrikanske spillere, der kommer fra fodboldakademiet Right to Dream i Ghana, er 'brikker i et økonomisk spil' og kan 'afgives gratis til den engelske storklub Manchester City'. En aftale, som eksperter, som Politiken har talt med, er kritiske overfor.

"Wil van Mergen, der er hollandsk sportsadvokat og juridisk rådgiver i den internationale spillerforening, FIFPro, er kritisk overfor aftalen, fordi førsteretten til spillerne bliver afgivet, uden at de selv har noget at sige. "I sådan en situation er der overhovedet ingen retssikkerhed. Spilleren er ikke engang en part i det", siger Wil van Megen"", skriver politiken.dk.

Ifølge Politiken betyder aftalen mellem FC Nordsjælland og Manchester City, at 'Manchester City har retten til at skrive kontrakt med enhver Right to Dream-spiller fra den danske klub, indtil transfervinduet efter deres 21. fødselsdag. Gratis".

"Vi har intet at skjule', lyder det her fredag morgen den 9. november fra FC Nordsjælland i en pressemeddelelse, hvori det også fremgår, at klubben mener, at Politiken maler et 'mangelfuldt billede' af klubben og aftalen med den engelske storklub.

I pressemeddelelsen slår Tom Vernon fast, at det er korrekt, at Right to Dream har haft et mangeårigt samarbejde med Manchester City.

"Det blev indgået i 2010, hvor finanskrisen havde tvunget min egen virksomhed i knæ, og der derfor udelukkende var midler fra donationer og enkelte sponsorater til at drive akademiet. På dette tidspunkt havde vi haft mulighed for at sende vores spillere ud for at deltage i turneringer uden for Afrika, som vi så som en vigtig del af deres udvikling som mennesker og spillere. Manchester City havde set dem spille og var imponeret. Derfor ville de gerne indgå et partnerskab via en fast årlig donation over 10 år, fordi de troede på, at vores metode med et afrikansk drevet akademi i Ghana, hvor uddannelse og dannelse var lige så centrale dele af elevernes udvikling som fodbold, var bedre end hos alle de tidligere akademier i Afrika", forklarer han og understreger, at donationen fra Machester City dækkede godt halvdelen af akadamiets budget på daværende tidspunkt.

"Det er langt fra sikkert, at Right to Dream ville eksistere i dag uden partneraftalen mellem Right to Dream og Manchester City", slår Tom Vernon fast.

Var ikke garanteret noget

Ifølge pressemeddelelsen fra FC Nordsjælland har eller er Manchester City ikke garanteret noget via partnerskabet.

Kun muligheden for at tilbyde 18-årige spillere kontakt, når de skulle forlade akademiet. Ligesom enhver anden klub kunne. Det var dengang, ligesom det er i dag, 100 procent spilleren selv, der afgjorde, hvor han ville spille og hvem, han ville skrive kontrakt med. Vi har intet at skjule", slår Tom Vernon og fortæller, at i de 20 år, Right to Dream har eksisteret, har i alt 12 spillere skiftet til Manchester City.

"Alle 12 er stadig aktive som professionelle fodboldspillere den dag i dag. Ni af dem har siden skiftet repræsenteret deres land. Vi har oplevet, at en spiller ikke ønskede at skifte til Manchester City efter at have færdiggjort sin tid på akademiet i Ghana - det blev selvfølgelig accepteret. Det er altid elevernes eget valg, hvilken af de muligheder, opholdet hos Right to Dream har givet dem, som de vælger at benytte sig af".

En god aftale for FCN

Søren Kristensen, der er administrerende direktør i FC Nordsjælland, hæfter sig især ved, at artiklerne i Politiken giver et billede af, at partnerskabet mellem Right to Dream og Manchester City på ingen måde er en fordel for klubben.

"Sådan ser vi bestemt ikke på det", siger han i pressemeddelelsen og forklarer:

"Manchester City betaler årligt en stor del af uddannelsen for mange af eleverne på akademiet i Ghana gennem deres donation. Penge, der både går til fodbold- og akademisk uddannelse. De spillere, der senere ønsker at takke ja til at komme til FCN, kommer hertil gratis for os. Det, mener vi, gavner deres udvikling, gavner vores fodboldklub på og uden for banen og øger spillernes egne muligheder for at indfri deres fulde potentiale i europæisk fodbold".

"Skulle Manchester City senere mene, at en eller flere af dem med baggrund på akademiet i Ghana er dygtigenok til toppen af Premier Leaugue - hvilket endnu aldrig har været tilfældet - så kan de så tilbyde en kontrakt. Det er dog 100 procent spillerens afgørelse, om det er noget, han gerne vil. Den dag en FCN-spiller, uddannet på Right to Dream-akademiet i Ghana, der får tilbudt muligheden for at skifte til Manchester City og acceptere dette, så vil FCN være sikret en del af spillerens kommercielle værdi fremadrettet. Det ser vi som en win-win situation for alle parter", slår Søren Kristensen fast.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.