Nu besvarer ministeren spørgsmål

Enhedslistens landbrugs- og fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, frygter for konsekvenserne af lukningen af Fødevarestyrelsens laboratorie i Lystrup og har derfor stillet ministeren flere spørgsmål

Artiklens øverste billede

Fødevarestyrelsen lukker om godt et år sit laboratorie i Lystrup og flytter i stedet dets 27 arbejdspladser til Ringsted på Sjælland. Det sker som følge af, at Fødevarestyrelsen årligt skal skære to procent af sine udgifter, meddelte styrelsen i en pressemeddelelse tilbage i august måned.

Det er ikke gået ubemærket hen på Christiansborg, hvor Enhedslistens landbrugs- og fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, frygter, hvad lukningen kan have af konsekvenser. Han er især bange for, at lukningen vil svække fødevarekontrollen i kortere eller længere tid, og så frygter han, at flytteomkostningerne bliver langt højere, end de 11 millioner kroner, som styrelsen forventer.

Søren Egge Rasmussen har derfor stillet en række spørgsmål til fødevareminister Jakob Ellemann Jensen (V), og ministeren har netop sendt sine svar tilbage.

Opsigelser kan svække kontrollen

Alle medarbejdere hos Fødevarestyrelsen i Lystrup er blevet tilbudt at flytte med til Ringsted, men det er uvist, om alle de ansatte på laboratoriet i Lystrup har sagt ja til det.

Da Fødevarestyrelsen tilbage i august meddelte planlen om at flytte laboratoriet fra Lystrup til Sjælland, forklarede direktør Esben Egede Rasmussen, at det kan betyde, at styrelsen mister dygtige medarbejdere.

"Jeg er helt på det rene med, at det er en alvorlig situation for de dygtige og loyale medarbejdere, som ikke ønsker at flytte med, og som vi derfor bliver nødt til at afskedige," sagde han dengang.

Derfor frygter Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten, at flytningen vil betyde en ringere fødevaresikkerhed, men den problemstilling har Jakob Ellemann Jensen forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser dette:

”Fødevarestyrelsen er opmærksom på, at der i overgangsperioden mellem offentliggørelse af planerne og til den endelige flytning af laboratorieaktiviteterne vil være en påvirkning af produktionen som følge af opsigelser mv. Styrelsen vil mindske risikoen for driftstab ved hurtigere flytning af delaktiviteter og i akutte tilfælde ved anvendelse af eksterne ydelser, og der forventes derfor ikke at ske en svækkelse af fødevarekontrollen.”

Frygter viden går tabt

Fødevareminister Jakob Ellemann Jensen oplyser, at flytningen af de 27 arbejdspladser fra Lystrup til Ringsted vil betyde, at styrelsen kan spare otte millioner kroner om året. Selve flytningen er budgetteret til at koste omkring 11 millioner kroner, oplyser ministeren i et svar til Søren Egge Rasmussen til spørgsmål om de overvejelser bag flytningen. Enhedslisten-politikeren frygter dog, at det kan blive dyrere.

"Der er risiko for ringere fødevaresikkerhed, når alle medarbejdere fra Lystrup ikke flytter med arbejdspladserne til Ringsted. I ministerens forsøg på at spare 8 millioner kroner om året vil fødevareministeren flytte arbejdspladser fra Lystrup til Ringsted. Flytteomkostningerne forventes at blive 11 millioner. Men den viden der går tabt, når medarbejdere ikke flytter med, er ikke talt med i regnestykket," skriver Søren Egge Rasmussen i en mail til Lokalavisen Aarhus som en kommentar til ministerens svar og tilføjer:

"Det virker besynderligt, at alternativer til lukningen og afviklingen af laboratoriet i Lystrup tilsyneladende ikke er blevet afsøgt. Er det overhovedet blevet undersøgt, om der er billigere alternative placeringsmuligheder for Fødevarestyrelsens laboratorium i Østjylland? Man kunne helt sikkert i Østjylland have fundet billigere lokaler end lokalerne i Lystrup. En sådan flytning ville i højere grad kunne sikre, at medarbejderne ville fortsætte, så viden og østjyske arbejdspladser ikke går tabt."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.