Så har man hørt det med: Dansk Folkeparti får ros af De Radikale og Enhedslisten for klimaudspil
Helt usædvanlig forbrødring mellem partier, der normalt er ærkefjender
Aarhus Kommunes kollektive trafik skal være fossilfri allerede i 2025 og ikke som planlagt i 2030. Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkeparti, som blev fremstillet ved onsdagens byrådsmøde.
"Dansk Folkeparti mener, at tiden er klar til at øge ambitionsniveauet i Aarhus Kommune til gavn for både borgere og miljøet. Ved at omlægge driften til elbusser reduceres støjniveauet og forureningen i Aarhus markant, og driften bliver op til fire gange mere energieffektiv, end den er i dag. Teknologien er udviklet, og forsøg fra andre byer viser positive resultater. Det er dermed kun økonomi, som forhindrer Aarhus i at blive mere grøn fra i morgen af," siger byrådsmedlem Knud N. Mathiesen, der er Dansk Folkepartis ordfører på sagen.
Måtte knibe sig i armen
Man fornærmer nok ikke Dansk Folkeparti ved at sige, at partiet ikke ligefrem er kendt for at gå forrest i den grønne omstilling. Ango Winther fra Socialdemokratiet sagde da også, han måtte knibe sig selv i armen og læse forslaget to gange.
"Det er da fantastisk, at Dansk Folkeparti nu vil være med til at lave grøn kollektiv trafik," lød det videre fra Winther, der var den første til at få ordet under debatten, der bød på ros fra selv Dansk Folkepartis normale ærkemodstandere fra Det Radikale Venstre
"Der skal lyde et stort tak til DF. Vi er glade, også og ikke mindst når det kommer fra en uventet kant. Vi støtter forslaget, for vi skal gå forrest i klimakampen. Grøn omstilling er dyrt, men et nødvendigt onde, og det kan sagtens lade sig gøre at blive fossilfri i 2025," sagde Eva Borchorst Mejnertz fra Radikale Venstre.
Det skal fejres
Også Keld Hvalsø fra Enhedslisten var helt oppe at ringe over forslaget fra sine normale politiske fjender:
"Såvidt jeg ved, er det første gang, vi ser et forslag fra DF i denne retning - det skal vi da fejre! Partiet har hele tiden stillet spørgsmålstegn ved, om klimaforandringer er menneskabte, men det erkender de med det her forslag," sagde Keld Hvalsø.
Har vi råd til at smide 75 busser væk?
Rådmanden på busområdet, Bünyamin Simsek fra Venstre, erklærede sig fuldstændig enig i målsætningen om, at busdriften skal være fossilfri, men han ville ikke umiddelbart støtte idéen om at fremrykke omstillingen fra 2030 til 2025. Han oplyste, at Aarhus Kommune har 180 bybusser med en gennemsnitlig levetid på 12 år, så hvis planen fremrykkes i fem år, skal man skrotte 75 busser i utide.
"Det har en omkostning, og hvis fremrykninger betyder færre busser, nytter det ikke noget, for vi har behov for at udvikle med flere og hyppigere busser," lød det fra rådmanden, der også pegede på ikke at haste en løsning igennem, da udviklingen på området går meget stærk. Hvad der er nyt og smart i dag, er det ikke nødvendigvis i morgen.
Socialdemokratiets Ango Winther var ligesom rådmanden skepsis overfor, om økonomien i forslaget kan hænge sammen:
"Har vi råd til at smide 75 busser, der ikke har udtjent deres værnepligt, væk i 2025?"
Politikerne endte med at blive enige om, at der nu skal laves en nærmere analyse af, hvad forslaget fra Dansk Folkeparti vil komme til at koste.
Det står dog allerede nu fast, at Aarhus Kommune har besluttet at indsætte fire elbusser på linje 13 fra august 2019. Udgifterne til disse elbusser bliver finansieret af Aarhus Sporveje.
Ikke et ja til letbanen
Marc Perera Christensen fra Det Konservative Folkeparti konkluderede på Dansk Folkepartis vegne, at partiet som en konsekvens af det nye forslag nu også måtte gå ind for letbanen og for at udbygge letbanen.
Det er dog ingenlunde tilfældet.
"Vi kommer aldrig til at støtte letbanen, som har kostet Aarhus og Midtjylland fire milliarder kroner. Vi kunne have plantet hele Aarhus til med elbusser for en brøkdel af det beløb. Letbanen er alt, alt for dyr. Tænk på hvad vi kunne have fået af busser for fire milliarder kroner. Vi kunne næsten køre gratis med elbusser i mange år," svarede Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen.