TREND: Vi bruger penge på genbrug som aldrig før
Det mærker de frivillige medarbejdere hos Damission Genbrug i Rønde, der efter flytningen til Hovedgaden 45 i 2014 til den tidligere radio- og tv-forretning har firedoblet omsætningen
"Rygterne om min død er stærkt overdrevne", skulle forfatteren Mark Twain angiveligt have sagt, da den amerikanske dagspresse i 1897 erklærede ham død.
Det samme kan de sige hos Danmission Genbrug i Rønde, hvor der på det seneste har svirret med rygter om, at butikken er på vej til at lukke.
"Vi er ikke ved at lukke. Det har simpelthen intet på sig, men det er træls, at der tilsyneladende er personer, som har fået ondt af, at det går os godt. Fakta er, at vi har en lejekontrakt med købmand Arne Povlsen, der ejer bygningerne, frem til oktober 2020, og vi håber selvfølgelig at kunne forlænge den," siger bestyrelsesformand Bjarne Brøgger.
Perfekt placering
1. november 2014 flyttede Danmission Genbrug til nye og større lokaler på Hovedgaden 45 i den tidligere radio- og tv-forretning.
En fortrinlig placering, som har boostet til omsætningen.
"Vi har firedoblet vores omsætning siden flytningen," siger en stolt butiksbestyrer Ilse Holm Nielsen, der er en af over 50 frivillige som er involveret i driften, som også omfatter afhentning af nye varer i den lastbil, dødsboer for eksempel, som Danmission selv har købt og betalt.
"Sidste år leverede vi 700.000 kroner videre til Danmissions arbejde, og det bliver ikke mindre i år," fastslår Ilse Holm Nielsen.
Udbuddet er stort
Det er ikke varer, det skorter på i de velassorterede butikslokaler og på lageret.
Genbrugstøj og sko til både børn og voksne, tasker, porcelæn, service, køkkenting, duge, linned og legetøj. Cykler og en møbelafdeling, hvor der sælges brugte møbler fx senge, kommoder, sofaer, borde, reoler, lamper og malerier.
"Vi sælger også stearinlys produceret af genbrugsstearin på Danmissions lysstøberi. Man kan aflevere sine lysstumper i butikken, og man kan også aflevere gamle mobiltelefoner, som bliver gennemgået, så de kan sættes til salg," forklarer Bjarne Brøgger.
"Vi sælger mange brugte cykler til billige penge," siger Ilse Holm Nielsen.
Genbrug er in
Danmark er gået genbrugsamok, lyder det fra såkaldte livsstileksperter. Det i en tid, hvor ord som cirkulær økonomi, bæredygtighed, ressourcebevidsthed, klimakoordinator og grønne bundlinjer i forening med sociale og økonomiske bundlinger har vundet indpas i sproget og i både lands- og lokalpolitik.
Der er kommet en bekymring for miljøet og fremtiden, som også påvirker vores forbrugsmønster. Noget personalet også mærker hos Danmission Genbrug.
"Vi har en meget bred kreds af kunder fra Rønde, Ebeltoft, Mols, Hornslet og Skæring," siger Ilse Holm Nielsen.
Flere frivillige søges
Når man handler i Danmission Genbrug, støtter man organisationens arbejde for fattige og udsatte i Asien, Afrika, Mellemøsten og Danmark - også det er i pagt med tidsånden, at det såkaldte civilsamfund hjælper mennesker i nød - på trods af flygtningedebat og den til tider uoverskuelige situation på verdensplan.
Danmission Genbrug holder åbent på samme måde som det øvrige handelsliv i Rønde: mandag-fredag 10-17, lørdag 10-13.
"Vi arbejder med to hold hver dag bestående af 4-5 frivillige," fortæller Ilse Holm Nielsen, der sagtens kan bruge endnu flere hænder og konstant er på jagt efter nye frivillige.