Mucicarma skaber et pusterum

Claus Behrens fra Skanderborg er manden bag Musicarma, der kombinerer musik og mandala-malebøger til at skabe mindfulness i børnehøjde

Artiklens øverste billede
Claus Behrens har besøgt mange skoler, biblioteker og børneinstitutioner for at fortælle om Musicarma, både solo med sin saxofon og sammen med sit band Trio Before.

"Det her er for godt til ikke at gøre mere ved det".

Musiker, konceptudvikler og indehaver af Musicarma Claus Behrens, Skanderborg, stod i 2010 med en CD med danske sange, han havde indspillet med sit band Trio Before. Da han begyndte at få tilbagemeldinger fra mennesker, der havde brugt musikken i klasseværelset, børnehaven, vuggestuen, venteværelset etc. om at musikken spredte ro og afslapning, besluttede han at udvikle sit koncept "Musicarma".

Claus Behrens fik dette bekræftet, da han lavede en undersøgelse blandt pædagoger med tilsammen 600 børn. Han spurgte til børnenes energiniveau, og meldingen lød, at musikken kombineret med mindfulness-øvelser havde en positiv effekt på 84 procent.

Musicarma med musik og mandals

"Børnene var mere rolige, og der var mindre støj. SÅ besluttede jeg mig for, at det skulle videre."

Pædagogerne efterlyste tegninger og afslapningsøvelser, og Claus Behrens gik i gang.

I 2017 udgav han bogen "Musicarma - Mindfulness med musik for børn", og her i sommer en malebog med mandalas for børn, "Musicarma - Mindful mandalas for børn". Malebogens tegninger udspringer fra sangene i musik-bogen med tre tegninger i forskellig sværhedsgrad til hvert tema.

Der følger en CD med musik-bogen. Til hvert nummer har Lotte Salling lavet et vers eller en remse om stemningen i sangen og rumænske Tatiana Tanasa har tegnet. Desuden er der angivet en mindfulness-øvelse, så børnene inviteres på rejse, mens musikken spiller. Til de mindste børn er der forslag til aktiviteter.

Børnehaver og skoler

Claus Behrens er godt tilfreds med det foreløbige resultat af den proces, der startede i 2010.

"Det er kæmpestort at stå med en bog i hånden, som rigtig mange kan bruge og som gør en kæmpe forskel."

I starten var det mest børnehaver og vuggestuer, der benyttede Musicarma til at få et pusterum eller to i løbet af dagen, men efterhånden bruges den også i indskolingen. Børnene finder tæpper frem, lægger sig og lytter til musikken i 5-10 minutter eventuelt kombineret med en eventyrrejse. Tilbagemeldingerne fra børnene tyder på, at de nyder disse pusterum.

"De fleste synes, det er en dejlig oplevelse og efterspørger pauserne med Musicarma."

Om nødvendigheden af disse pauser refererer Claus Behrens til chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsens melding om, at børn helt ned til fire-års alderen indlægges på grund af stress.

"Børn i dag er jo på stikkerne fra de vågner og til de går i seng. Mange oplever stress, angst, at de ikke er gode nok, og at der hele tiden er krav til dem. De mangler et pusterum til bare at kigge ud ad vinduet, lytte til god musik, gå en tur ved vandet, koble hovedet fra."

Aftale med kommune

Claus Behrens har netop lavet en stor aftale med en kommune, der vil købe Musicarma ind til alle børnehaver og indskolinger samt uddannelse af pædagoger og lærere. Det er et projekt, der kommer til at strække sig over et-to år og med inddragelse af psykologer, mindfulness-terapeuter og andre eksperter. Projektet hedder "Pusterummet".

"Det er et gennembrud. Det betyder, at konceptet vil fortsætte med at udvikle sig. Jeg håber, det vil brede sig ud til andre kommuner og måske videre til andre lande."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.