Søskendepar er opvokset med døden: "Rustvognen holdt derhjemme og i kælderen var der tomme kister"

Katrine og Christian Uldahl har åbnet bedemandsforretning i Hørsholm og lægger vægt på den personlige bisættelse og begravelse

Artiklens øverste billede
Christian og Katrine Uldahl har åbnet bedemandsforretning i Hørsholm, og deres udgangspunkt er at skabe et personligt sidste farvel. Foto: Morten Timm

For Katrine og Christian Uldahl falder æblet ikke langt fra stammen. De er nu tredje generation af bedemænd i familien, som siden 1975 har drevet bedemandsforretning og er kendt i det meste af Nordsjælland under navnet Uldahl.

Søskendeparret er gået sammen om deres egen forretning, og det blev her i Hørsholm, de i foråret åbnede kontor på Hovedgaden 28. Begge er eksamineret bedemænd og trods deres alder på 33 og 35 år har de allerede oparbejdet en stor erfaring i faget, da de har været med i familieforetagende de sidste 12-15 år.

"Vi er jo vokset op med det her. Rustvognen holdt derhjemme og i kælderen var der tomme kister, som vi skulle sno os forbi, når vi skulle hente noget. Så på mange måder falder det os jo helt naturligt, og vi kan lide det og ikke forestille os noget andet," fortæller Katrine og Christian, der henholdsvis er kontoruddannet og ejendomsmægler.

"Vi synes faktisk, at det er verdens bedste job," fortsætter de og forklarer, at de i arbejdet kommer meget tæt på mennesker og familier i en berørt og sårbar periode, men hvor de kan hjælpe dem i den helt særlige begivenhed, det er at sige et sidste farvel til én, du elsker og holder af.

"Vi føler, at vi gør en forskel for dem, og det er helt utroligt tilfredsstillende. Vi kan ikke gøre det til en god dag, men vi kan være med til at gøre det til en smuk dag," siger de to søskende.

Det personlige farvel

Samtidig er det også et meget alsidigt job med planlægning og koordinering af bisættelsen eller begravelsen, herunder den kreative del med at arrangere blomster etc.

"Der er ikke to bisættelser eller begravelser, der er ens. Og hvad der måske føles rigtigt for den ene, føles ikke nødvendigvis rigtigt for den anden. Derfor er vores udgangspunkt at gøre det personligt i forhold til afdøde og familien. Det lægger vi meget stor på vægt. Ellers er de afgørende elementer for os; tryghed, tillid og tid," oplyser Katrine og Christian Uldahl, der gerne tager ud og møder folk i deres hjem og tager samtalen der.

Katrine og Christian Uldahl er betaget af de smukke omgivelser ved slotssøen og Hørsholm Kirke. Foto: Morten Timm

Netop det personlige falder godt i tråd med, hvad flere og flere mennesker ønsker for det sidste farvel.

"Bisættelser og begravelser befinder sig lige nu i en brydningstid, hvor vi netop ser flere personlige elementer i ceremonien. Vi havde en afdød, der ønskede at der blev serveret et glas rosévin på vej ud af kirken, inden rustvognen kørte. Vi har oplevet en familie, der sendte en brevdue op, fordi det havde været deres kæres store interesse. Og mange laver billedcollager til kisten," fortæller de to lokale bedemænd.

Gør det der giver mening

At bruge det meste af sin arbejdstid sammen med mennesker i dyb sorg er naturligvis ikke noget, der går upåvirket forbi.

"Det er ikke et job, du bare parkerer, når du går hjem. Men vi forsøger at vende det om og bruge det i vores eget liv ved netop at sætte pris på familien og dem vi elsker. At gøre det der giver mening og giver dig glæde. Og ikke udsætte alt, men nyde hver dag - og på på den måde tage ansvar for at få det liv, du gerne vil have," pointerer søskendeparret, inden de runder af:

"Og huske at sige til vores nærmeste, at vi elsker dem..."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.