Uddannelse: Grenaa Gymnasium og HF får en klasse mindre
Region Midtjyllands forretningsudvalg indstiller til undervisningsministeren, at syv gymnasier i Østjylland får reduceret deres STX-kapacitet med tilsammen otte klasser
UDDANNELSE STX-kapaciteten på gymnasierne i dele af det østjyske område overstiger langt efterspørgslen i området. Derfor skal der være færre klasser. 8. oktober havde gymnasierne frist til selv at foreslå en reduktion, men rektorerne i "Det forpligtende samarbejde Øst" (15 gymnasier i Østjylland) meldte tilbage, at de ønsker at fastholde den kapacitet, de meddelte regionen 1. september.
Derfor måtte Region Midtjyllands forretningsudvalgs selv tage handsken op. Det skete forleden på et ekstraordinært indkaldt møde, hvor udvalget sendte følgende indstilling til undervisningsminister Merete Risager (LA):
Grenaa Gymnasium og HF får sit ønske om at sætte kapaciteten ned med én klasse opfyldt.
Marselisborg Gymnasium, Aarhus Katedralskole, Viby Gymnasium og HF, Skanderborg Gymnasium og Favrskov Gymnasium sættes én klasse ned i forhold til den nuværende kapacitet.
Langkær Gymnasium og HF får et kapacitetsloft på seks klasser, som i tilfælde af undervisningsministerens godkendelse af fusionen med Aarhus TECH kan fordeles med tre klasser i Tilst og tre klasser på Dollerupvej i Aarhus midtby. Det med den forudsætning, at antallet af oprettede STX-pladser i midtbyen ikke overstiger antallet af oprettede STX-pladser i Tilst. Langkær Gymnasium og HF's nuværende kapacitet reduceres altså med to klasser.
Reduktionen på otte STX-klasser skal revurderes om et år.
Med otte STX-klasser færre i det østjyske område fra næste skoleår vil de 15 gymnasier gå fra 144 til 136 nye STX-klasser i alt.
Egentlig skulle regionen først indmelde STX-kapaciteten den 1. februar 2019. Men undervisningsministeren har bedt om svar senest 15. oktober, da hun vil kende kapaciteten, inden hun træffer beslutning om fusion mellem Langkær Gymnasium og Aarhus TECH. I fusionen er STX i både Tilst og Aarhus midtby en betingelse.
I 2018 var der 179 STX-pladser i overskud ift. antallet af ansøgere i øst-området. Med mindre ungdomsårgange, flere unge der søger mod mere erhvervsrettede uddannelser og skærpede krav til at blive optaget på STX, forventes udfordringen kun at blive endnu større de kommende år.