Forældre og børn: "Nu skal det stoppe"

Avisen har mødt forældre og børn, der har sagt farvel til den omstridte skole i Homå, der anklages for hjernevask, men nu kommer de med en langt hårdere kritik om psykisk og fysisk vold

Artiklens øverste billede
Skjult bag hækken og de høje træer ligger Skolen.com i landlig idyl i Homå.

GRENAA En aktindsigt fra Radio24syv til Undervisningsministeriet for at få et indblik i, hvilke skoler i Danmark, der er under skærpet tilsyn for deres måde at drive skole på, gav som resultat, at det er den lille privatskole Skolen.com, som siden 2009 har ligget i naturskønne omgivelser i Homå syd for Grenaa.

Skolen har hidtil fremstået som en ren succeshistorie - med fokus på nøgleord som personlig og faglig udvikling. Her er der plads til alle - også til elever med særlige udfordringer. Skolen rummer i dag en børnehave og skolegang fra 0.-10. klasse, hvor skolebørnene er inddelt i tre grupper efter alder.

Men flere radioindslag med kritiske forældre til tidligere elever på skolen har givet alvorlige ridser i lakken. I radioen er der luftet kritik af, at der er interessekonflikt på stedet, idet lederen af Skolen.com, Kristina Holt, og hendes mand Jørgen Høher ejer meditationscenteret Munach, der deler ejendom med skolen. Og forældrene er stået frem med en påstand om, at når forældre oplever, at deres børn kommer bagud fagligt eller ikke trives på skolen, så er skolelederens løsning, at de skal have en meditations-session med Jørgen Høher.

Avisen har mødt repræsentanter for den kritiske forældrekreds, der nu tæller 25 - og tidligere elever på skolen. Det skete til en rundbordssamtale, hvor nogle havde svært ved at sætte ord på følelserne og var nødt til at stoppe på grådens rand - og andre tog så over med deres budskab.

Derfor vil det ikke være fair at sætte ansigter og navne på - også fordi der er børn, som skal videre i livet - og det har ikke været let at indhente flere års viden og værktøjer på en ny skole, ligesom det kan vise sig at være en umulig opgave at starte i 1.G. på gymnasiet. Det er dybe sår, der skal heles.

Men avisen kender identiteten på alle deltagere i samtalen, som foregik over tre timer.

Gik ikke til medierne

Det er vigtigt for forældrene at understrege, at det ikke er dem, der har taget initiativ til at kontakte Radio24syv - eller denne avis for den sags skyld.

"Vi kender ikke hinanden til dagligt, men har blot til fælles, at vi har haft børn på skolen. Nu samler vi vores beretninger og erfaringer og sender dem til Undervisningsministeriet," siger en.

Og andre stemmer i og siger, at det ikke er uden problemer at rippe op i fortiden. Så nogle sagde nej til det - også fordi de husker, at de ved indmeldelsen af deres børn på Skolen.com blev pålagt ikke at tale med andre om hverdagen på skolen. Det har de faktisk skrevet under på ikke at gøre.

Flere beretter, at de har fået anbefalet den lille privatskole af pædagoger i kommunale institutioner i Norddjurs og Syddjurs.

Alt er fantastisk

"Og når man så kommer på besøg, ser alt jo fantastisk ud. Vi får de rigtige ting at vide. At alt er trygt og nært på skolen. Og at der lægges megen vægt på de kreative fag, som der jo spares på i mange folkeskoler."

Og hvis der spørges til, om der er en sammenhæng mellem Skolen.com og meditationscentretr Munach, så lyder svaret, at der er der slet ikke. De kører helt adskilt fra hinanden.

Da Skolen.com slog dørene op i 2009 var det med ganske få elever. De var alle børn af forældre, som var medlemmer i Munach-bevægelsen. Siden er den vokset og har tiltrukket elever fra begge Djurslands-kommuner, og en børnehave blev også etableret. Den er underlagt tilsyn og kontrol af Norddjurs Kommune, mens det er Undervisningsministeriet, der har den opgave over for en privatskole.

"Vi opdagede hurtigt, at børn bliver problematiseret på skolen. Fra at være velfungerende og ligge helt i top i de målinger, som er gennemført i børnehaven, kan man efter 14 dage få at vide, at man har et problembarn med store, sociale udfordringer. Fra skolens side er der altid total ansvarsfraskrivelse."

Bondefanget

Forældrene er fælles om følelsen af at være bondefanget og det nager dybt, at man har ladt sine børn i stikken.

"Det er jo ikke ukendt, at det kan give udfordringer, når et barn skifter skole, og i starten, når børnene fortæller om det, de har været ude for, tænker man, om det nu også er rigtigt. Men i dag har jeg det så dårligt med, at børn har forladt skolen i vrede og frustration og gået de ti kilometer hjem."

Centralt i forældrenes kritik er, at de ansatte på Skolen.com ikke har de nødvendige værktøjer til at virke som lærere eller pædagoger.

"De fleste er ikke uddannet inden for området. Kun en enkelt ældre tysklærer er uddannet lærer. De andre har typisk ikke en afsluttet uddannelse bag sig, men opfylder det vigtige kriterium, at de er medlemmer af Munach - og ofte er de også i familie med hinanden på kryds og tværs."

"På samme måde har man valgt den, der skal føre tilsyn med skolens daglige drift, inden for egne rækker - også en fra Munoch."

Ikke imod meditation

Forældrene understreger, at de ikke har noget imod meditation og Munoch.

"Nej, det er voksne, der selv at valgt at gå til det. Det må de selv om."

Som samtalen over bordet skrider frem, træder alvoren mere og mere i karakter.

"Det allervigtigste i vores kritik, er at vores børn på Skolen.com er blevet udsat for fysisk og psykisk hårdhændet behandling. Der bliver i undervisningssituationer grebet hårdt fat og rusket - og der bliver indkaldt til samtaler uden vores vidende. Samtaler, der har karakter af forhør. Da jeg en dag så et stort, blåt mærke på min datters arm og spurgte hvor det kom fra, kom det langt om længe frem, at det var en af underviserne på skolen, der havde gjort det. Sådan noget er jo slet ikke tilladeligt, men da jeg konfronterer skolen med det - så lød svaret blot "hvordan kan dit barn da finde på sådan en historie". Det var dråben for os - og vi tog straks børnene ud."

Andre forældre beretter om, at der ved konsultation på skolen er blevet fortalt om, at deres barn "har larm i hovedet" og "kaster med sorte skygger".

"Så spørger man sig jo selv om, hvad skolen dog har tænkt sig at gøre med det."

Bekymringsbreve

Der kommer også meldinger om, at man fra skolens side sender forskellige bekymringsbreve og underretninger til de kommunale forvaltninger. Typisk efter børn er meldt ud af skolen.

De tidligere elever fortæller om en barsk hverdag på skolen. Hvor der blev lagt vægt på, at hvis der var besøg udefra på skolen, så kom der blomster i vaserne, ligesom jakker og sko skulle hænges på plads. Men til daglig var der sjældent mad nok til alle i den frokostordning, som er obligatorisk for alle på skolen. Det er ikke tilladt at have madpakke med hjemmefra.

Børnene fortæller også om, at de oplevede en rangordning på skolen, hvor der var kontrol med legeaftaler og hvem, der var sammen med hvem - også i fritiden.

"I dag er vi voldsomt påvirket af, at vi i alt for lang tid valgte at stole mere på skolen end på vores børn. Det gør ondt langt ind i sjælen. Nu ser vi mønstrene af, hvad de har oplevet. Det har været vanvittigt utrygt for vores børn at gå på skolen, og mange af dem har i dag virkelig svært ved at komme videre med et smadret selvværd."

Lyst til hævn

En anden følger op: "Det her er svært for mig at sige, men ja, man får virkelig lyst til hævn efter det her, selv om det er forkert. Men det er vigtigt, at man på Skolen.com indser, at det er den, der er problemet. Den skader børn, og det skal stoppes. Vi sendte børn til skolen med lyst til læring, faglighed og trække tråde til andre, men vi er blevet snydt og bedraget. At det har kostet os mange penge, kommer vi nok over, men det er hårdt at tænke på, hvad det har kostet vores børn."

"Min søn har sagt til mig, at han har oplevet at blive rykket hårdt i armen, blevet råbt ind i ansigtet på få centimeters afstand og slæbt til kontoret til forhør. Når jeg konfrontrede skolen med det, fik jeg at vide, at mit barn løj. Nu siger han, at det skal ud til andre, for det er rigtigt. Det er forfærdeligt at sige," lyder det fra en kvinde med gråden tæt på.

Ingen kommentarer

Avisen har også til denne artikel forsøgt at få en kommentar fra skoleleder Kristina Holt, men fra skolens side vil man ikke kommentere, før Undervisningsministeriet har afsluttet sit arbejde. Også en forælder, der på Facebook har anbefalet skolen, er blevet kontaktet af avisen.

Herfra lød svaret, at forældrene til de nuværende elever på skolen har været samlet og hvor det blev aftalt, at man aktuelt ikke deltager i debat om skolen, indtil tilsynet fra ministeriet har været på besøg.

Direkte forespurgt til, at det så kun bliver de kritiske forældre, der kommer til et tegne billedet af Skolen.com, lød svaret: "Vi hviler nok i os, på vores skole, til vi kan klare den negative omtale, der måtte komme. Men skulle hilse og sige, at vi gerne vil udtale os om vores dejlige skole bagefter."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.