Debat Norddjurs: Hovsaløsninger og panik før lukketid

Artiklens øverste billede

"I den seneste tid har flere velmenende Norddjurs-borgere stillet en række relevante spørgsmål til borgmester Jan Petersen og efterspurgt forklaringer på, hvordan det pludselig kan stå så grueligt galt til med kommunens økonomi. Dette set i lyset af, at der for bare et lille års tid siden – under kommunalvalget – blev lovet guld og grønne skove. Og naturligvis er der også spurgt ind til, hvad der blev af den rettidige omhu, der bedst kan defineres som ´ordentlighed, redelighed, arbejdsomhed, pålidelighed, pligtfølelse og viljen til at skabe langtidsholdbare resultater´.

Borgmester Jan Petersen nøjes med at se forbløffet ud og kommer med forskellige bortforklaringer – siger og skriver vel mest, at det er de andres skyld. Det undrer mange - for allerede for flere år siden slog kommunens daværende økonomidirektør det fast, at hvis politikerne ikke straks sadler om, vil kommunen inden for en kort årrække ende med at blive sat under administration. En forudsigelse, der i dag må siges at være tæt på at gå i opfyldelse. Som folkevalgt har Jan – og heldigt for ham - sit på det tørre, da han uanset kommunens dårlige økonomi fastholder sin gode og solide borgmesterløn.

Personligt er jeg både skuffet og gal, ja faktisk rasende – for rettidig omhu synes mest af alt som en by i Rusland. Kommunens egen administration er ved at falde fra hinanden, og politikernes famlende ageren får nu større eller mindre konsekvenser for samtlige af kommunens borgere. Først skulle Mølleskolen lukkes og Toubroskolen videreføres. Hovsa sagde politikerne og ombestemte sig. Nu var det i stedet Toubroskolen, der skulle lukkes og omvendt. Hvis jeg var borger i Lyngby-Trustrup området, ville jeg føle mig snigløbet. Så var der ansættelsesstop - og kort tid efter var der alligevel ikke ansættelsesstop, idet udgifterne steg i stedet for at falde. Det er godt nok svært som borger at føle sig tryg ved og have tillid til jeres uigennemtænkte hovsaløsninger.

Der kan nævnes væsentlige områder, hvor der med rette kan stilles STORE spørgsmålstegn ved, om kommunens påtænkte tiltag vil medføre reelle besparelser – ikke bare her og nu, men også på lang sigt. Hvad angår ændringerne i skolestrukturen, som berører min familie, påtænker politikerne at flytte overbygningen på Vestre Skole til Kattegatskolen. Hvis man gennemlæser ´Aftale om ny skolestruktur´, er der stort set kun anført besparelser. Det er naivt, for det er ganske enkelt ikke muligt at gennemføre så radikale ændringer i skolestruktureen – uden, at der også er forbundet væsentlige omkostninger derved. Og så er der selvfølgelig også de menneskelige omkostninger for elever, forældre, lærere og skoleledelse. Besparelserne virker søgte og igen på ingen måde gennemtænkte. Jan Petersen og Mads Nikolajsen mener ligefrem, at der vil dannes et helt særligt studiemiljø i området omkring Kattegatskolen, hvis eleverne i overbygningen på Vestre Skole og Ørum Skole flyttes til Kattegatskolen. Jeg må konstatere, at I begge lever i en anden virkelighed. Hvorfor ikke lytte til de kommuner, der allerede har været igennem en tilsvarende øvelse og gjort sig sine erfaringer. Kære politikere LAD VENLIGST VÆRE MED AT TAGE VORE BØRN SOM GIDSLER OG AGERE PRØVEKANINER. Tænk jer om og sigt i stedet imod langtidsholdbare løsninger.

Der har været mange gode og saglige indlæg i dagspressen. Kunne nogle af disse skribenter, der har indsigt, kompetencer og visioner for kommunen, opfordres til at opstille til næste kommunalvalg. Mange har den opfattelse, at kommunalbestyrelsen i den grad trænger til nyt liv. Og skulle det ligefrem lykkes at få afsat den socialdemokratiske bastion, vil mange borgere givetvis føle sig taknemlige. Mon ikke ønsket kun vil vokse sig større og større, når konsekvenserne af nogle politikeres laden stå til igennem årene for alvor begynder at vise sig.

Ifølge Styringslovens §5 skal byrådet i kommuner med mere end 20.000 indbyggere bestå af mindst 19 og højst 31 medlemmer. I Norddjurs Kommune er der i dag 27 byrådsmedlemmer. Ved næste kommunalvalg må anbefalingen være at skære antallet ned - til måske 19 medlemmer. Herved vil der årligt kunne spares 1 million kr. I 2017 udgjorde den samlede udgift til vederlag til byrådspolitikerne knap 7 millioner kr. Borgmester Jan Petersens vederlag udgjorde alene 1.156.876 kr."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.