Børns sikkerhed kommer først i Låsby

Efteråret er højsæson for sikkerhedsgitre til hjem med småbørn. Det mærker de lige nu i Låsby, hvor virksomheden Babydan gennem årtier har haft succes med at forsyne børnefamilier i hele verden med sikkerhedsløsninger, bl.a. også børnelåse til stikkontakter og vinduer

Artiklens øverste billede
Babydans direktør, Simon Klindt Poulsen, glæder sig over medarbejdernes fleksibilitet. Han har ledet virksomhedens forsyningskæde gennem otte år – de seneste to år med aftalen om fleksibel arbejdstid, hvor medarbejderne kan arbejde mellem 32 og 42 timer om ugen. Foto: Stine Rasmussen

Højsæsonen for sikkerhedsgitre til hjem med små børn er lige sat ind. Det ved de hos Babydan i Låsby.

Her har de en fast aftale med medarbejderne i produktionen om, at arbejdsugerne lige nu godt kan blive op til 42 timer – til gengæld kan arbejdsugen ryge helt ned på 32 timer, når lavsæsonen sætter ind efter jul.

Siden 1960’erne har Babydan produceret sikkerhedsgitre, der skal forhindre småbørn i f.eks. at falde ud af sengen, falde ned ad trappen eller brænde fingrene ved at komme et ildsted for nært.

Ibrahim Alhamdo er flygtning fra Syrien og har blot været hos Babydan i seks måneder. "Vi er glade for at afspejle samfundet omkring os," siger direktør Simon Klindt Poulsen om de mange medarbejdere med rødder uden for Danmark. Foto: Stine Rasmussen

På arbejdspladsen i Låsby er det helt gængs viden, at efterspørgslen er allerstørst nu, hvor sommeren er ovre, og hverdagslivet rykker indenfor. Så skal medarbejderne i produktionen lige pludselig fremstille dobbelt så mange sikkerhedsgitre, som de skal i foråret.

Direktør Simon Klindt Poulsen glæder sig over medarbejdernes fleksibilitet. Han har ledet virksomhedens forsyningskæde gennem otte år – de seneste to år med aftalen om fleksibel arbejdstid.

"Vi har sindssygt store sæsonudsving. Vores behov for folk i produktionen kan variere fra 35 til 70 medarbejdere. Tidligere var vi nødt til at afskedige folk, for en virksomhed har jo ikke råd til bare at have folk gående. Jeg har selv prøvet at blive afskediget engang, så jeg ved godt, hvad det vil sige. Det er ødelæggende for medarbejderne på så mange måder, samtidig mister virksomheden dygtige og rutinerede folk. At vi har fået den aftale nu, skaber tryghed og er med til at højne vores effektivitet," fastslår han.

Til Europas børn

Historien om Babydan begyndte med et populært gitter til sengen, Nat & Dag, tilbage i 1960’erne. Gitteret gav idéen til endnu flere sikkerhedsgitre til de danske børnefamilier, og siden er det blevet til en stor kollektion med i dag ca. 20 forskellige gitre i varierede udformning, alt efter hvilken slags åbning de har, og hvor bred den er. Er det f.eks. mellem to vægge, i en døråbning eller mellem en væg og et trappegelænder?

Babydan sender hvert år et sekscifret antal gitre ud på verdensmarkedet, langt de fleste hvide i øvrigt, og virksomheden regnes i dag blandt de allerstørste på markedet inden for sikkerhed til børn fra nul til tre år.

Mickael Abraham, der oprindeligt kommer fra Eritrea, er glad for at have fået job i produktionen hos Babydan. Her liner han sikkerhedsgitre op, inden de skal køre igennem malerkabinen. Foto: Stine Rasmussen

Langt den største del er til eksport, hovedsageligt til Europa, hvor de største kunder er lande som England, Benelux-landene og Tyskland – her skiller englænderne sig ud ved at være det land, der køber flest pejsegitre. Danskerne erhverver sig mest gitre til døråbninger og trapper.

Købte en plastfabrik

Simon Klindt Poulsen har røde kinder, mens han viser rundt på fabrikken. Han skal snart videre til næste møde, og samtidig er der varmt i produktionen, hvor fem meter lange stålrør fra værker i Italien og Tyskland ligger klar til at blive skåret op og svejset sammen til gitre, der bagefter skal males.

For ham er det vigtigt, at produktionen foregår herhjemme – og med europæiske råvarer:

"Der kan være stor forskel på kvaliteten af det metal, de bruger i Kina. Selvom det på papiret har de samme specifikationer, så varierer kvaliteten meget. Det kan gøre det for svært for os at holde en konsistent kvalitet, som er så vigtig for Babydan," siger direktøren.

Tidligere fik Babydan produceret en række plastelementer, som indgår i gitrene, hos underleverandører i både Danmark, Holland, Litauen og Kina, men i 2015 valgte holdingselskabet, der ejer Babydan, at investere i egen plastfabrik, BD Plast ved Varde, hvor næsten al virksomhedens plast nu bliver lavet.

Her fremstiller Babydan også det, der er blevet virksomhedens næststørste salgssucces, nemlig alle mulige mindre sikkerhedsløsninger til hjemmet. Det er f.eks. dørstoppere, så små børnefingre ikke kommer i klemme. Det er hjørnebeskyttere til borde, så små hoveder ikke får unødige skrammer. Det er blokeringselementer til stikkontakter, så de små ikke får stød. Eller det er børnelåse til vinduer, så små pilfingre ikke laver ulykker.

På grund af Babydans ekspertise inden for børnesikkerhedsområdet fremstiller virksomheden udover egne produkter også en del private label-produkter til kendte butikskæder i hele verden.

Sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed

Med produktion herhjemme er det helt oplagt ikke prisen, Babydan konkurrerer på. Det er sikkerhed.

"Vores mantra er: Sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed. Vi tester alle vores produkter efter alle relevante europæiske og internationale standarder og normer gennem samarbejder med flere primært europæiske, internationalt akkrediterede testinstitutter, for eksempel TÜV og Bureau Veritas," fortæller direktøren.

Det er sådan nogle tests, hvor f.eks. en basketball med en vægt på 10 kg falder ned i et gitter, eller en kunstig hånd river i gitteret meget hurtigt. Det bliver f.eks. også sikret, at ingen løsdele fra Babydans produkter er så små, at børn kunne putte dem i munden og kløjes i dem.

Det værste uheld, Simon Klindt Poulsen har oplevet i sin direktørtid, handlede pudsigt nok ikke om et barn, men om en mor, der kom gående med favnen fuld af vasketøj og fik en skade på benet, da hun ikke så lågen og ramte ind i familiens sikkerhedsgitter.

"Vores udfordring er altid: Har folk fulgt vejledningen? Har de f.eks. monteret gitteret rigtigt? Det er svært, for vi kan ikke være der i montagesituationen. Derfor er vores mål også, at produkterne skal kunne håndteres uden vejledning," siger han og fortæller om en indikator, der viser, om et sikkerhedsgitter er stramt nok sat op.

Hele tiden udvikler Babydan nye sikkerhedsløsninger. Et nyudviklet tiltag er for eksempel Perfect Close, så de voksne ikke længere skal lukke gitteret med et løft og et tryk, men kan gøre det enkelt og ubesværet.

På fornavn med folk

På vej rundt i produktionen hilser Simon Klindt Poulsen hele tiden omkring sig.

Medarbejderne har danske og internationale navne. Det er blandt andre danske Inger Hansen side om side med Hoa Thuydang fra Kina, Ibrahim Alhamdo fra Syrien og Mickael Abraham fra Eritrea.

"Vi er glade for at afspejle samfundet omkring os, og jeg glæder mig over alle de positive historier, jeg oplever med vores medarbejdere i hverdagen, for i medierne hører man mest de negative. Vi har da også udfordringer, f.eks. har det været en udfordring for de syriske mænd at give hånd til en kvinde og tage imod en ordre fra en kvinde, men så må vi jo bare sige, at sådan er det nu engang her i Danmark. Vi mener, det er vigtigt at stå fast på dansk arbejdspladskultur," fastslår Simon Klindt Poulsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.