Letbanestation i Thorsager uden toilet?
Forkæmperen for, at der kom en letbanestation i Thorsager undrer sig over, at Syddjurs Kommune har valgt toiletbygningerne og måske også læskur og 2 x 12 overdækkede cykelstativer fra ved opførelsen af letbanestationen
Opførelsen af Thorsager Letbanestation er stort set færdig, men der mangler ret så meget i forhold til den oprindelige plan, ifølge Thøger Pauli, manden, der i en lang årrække kæmpede for, at letbanetoget skulle stoppe i Thorsager, og til sidst lykkedes med sit forehavende; så Thorsager ikke blot fik et trinbræt, men en station.
Nu undrer Thøger Pauli sig imidlertid, fordi Thorsager Letbanestation tilsyneladende bliver uden både toiletbygning, læskur og 2 x 12 overdækkede cykelstativer.
"På plantegningerne til Thorsager Station er der afsat både et læskur og et toilet, men der er hverken afsat kloakering eller vandtilførsel til toilet, og der er ikke skyggen af læskur i sigte. Hvordan kan det være? Der var jo budgetteret med begge dele i den oprindelige plan, som er budgetteret til 8.1 mio. kroner. Præcis det beløb som er bevilliget af folketinget til projektet," spørger Thøger Pauli i en mailkorrespondance, som Lokalavisen har set.
Jens Velling, Kommunikationschef, Aarhus Letbane I/S, svarer Thøger Pauli således:
"Toiletbygningen var en del af de indledende undersøgelser, men blev valgt fra af Syddjurs Kommune. Derfor var toiletbygningen ikke en del af udbudsmaterialet til de bydende entreprenører. Anlægget står nu færdigt og overdrages fra entreprenøren i den nærmeste fremtid. Syddjurs Kommune har efterfølgende henvendt sig til Aarhus Letbane med ønske om at undersøge økonomien for etablering af toiletfaciliteter.
Dette arbejde pågår."
"Dette er fuldstændigt nyt for mig, at Syddjurs Kommune har valgt toiletbygningerne og måske også læskur og 2x12 overdækkede cykelstativer fra ved opbygningen af Thorsager Station. Det var da oprindeligt med i anlægsbeskrivelsen, som blev budgetteret til 8,1 mio. kroner. Dem fik vi da bevilliget af Staten. Er de penge blevet brugt til noget andet, eller hvorfor bliver Thorsager Station en skrabet model, hvor toget stort set ikke gør andet end at stoppe op og medtage passagerer. Hvad kan vi gøre for at Thorsager Station bliver en ”rigtig” station," spørger en undrende Thøger Pauli.
Håber på en løsning
Lokalavisen har talt med Kim Lykke Jensen (SF, formand for Udvalget for Natur, Teknik og Miljø (NTM), der løbende har været i dialog med Thøger Pauli efter, at det stod klart, at toiletbygningen tilsyneladende er pillet af brættet.
"Jeg er lige så overrasket, som Thøger Pauli, og det er vores forvaltning også. Det er ikke en beslutning, der har været forbi NTM-udvalgets bord hverken i denne periode eller i den foregående," siger Kim Lykke Jensen.
Udvalgsformanden fortæller, at man er i dialog med Aarhus Letbane I/S for at finde en løsning.
"Vi undersøger mulighederne for at finde en løsning, der er bedst mulig for Thorsager. Jeg mener, Thøger Pauli har en god sag, for i min optik har der været en toiletbygning indeholdt i de 8,1 mio. kroner, som vi har fået fra Staten," siger Kim Lykke Jensen.
Han har store forventninger til letbanestationen i Thorsager, og derfor ærgrer det ham, at der nu er opstået denne twist, der dybest set handler om, hvem der nu skal betale for den manglede toiletbygning.
"Jeg tror, i modsætning til flere af mine kolleger i byrådet, at stationen ikke bare bliver et hit for borgerne og bosætningen i Thorsager, men også for borgerne i eksempelvis Pindstrup, som vil tage til Thorsager for at stige på toget," siger NMT-udvalgsformanden.