Anne redder indsatte fra døden i nogle af verdens farligste fængsler
Hvad der startede som en personlig drivkraft, har nu vokset sig til en afgørende hjælpeorganisation, som hver dag hjælper tusindvis af indsatte i de afrikanske fængsler. Og det hele startede hos Anne i Birkerød
TV-dokumentaren 'Mysteriet om danskeren' kunne for nylig ses på TV2. Den omhandler historien om en dansk mand, der i næsten et år sidder fængslet i Zambia. Da han bliver fundet af en nødhjælpsarbejder, er han dødeligt syg og har store huller i sin hukommelse i forhold til sin fortid, og hvorfor han overhovedet er blevet fængslet.
Nødhjælpsarbejderen kom fra organisationen Ubumi Prisons Initiative, som Anne Egelund fra Birkerød oprettede for fem år siden. Og det var med deres store hjælp, at danskeren slap fri fra de kummerlige forhold i fængslet i Zambia.
Det er nemlig det, der er hele missionen med Birkerød-borgerens initiativ. Organisationen hjælper børn og alvorligt syge i fængslerne i Zambia med mad, hygiejne og støtter samtidig uddannelse og reintegration i samfundet efter løsladelse.
Drevet af det uretfærdige
Rudersdal Avis talte med og skrev om Anne Egelunds initiativ for to år siden, hvor Ubumi Prisons Initiative netop havde modtaget en stor donation på 7,4 mio. kr over tre år fra Det Obelske Familiefond. En donation, som gjorde det muligt at udvide projektet, og for Anne personligt at omdanne sit frivillige, ulønnede arbejde til en fuldtidsbeskæftigelse inden for det område, som hun brænder for.
"Jeg er drevet af det uretfærdige, og det er jo i bund og grund helt basale menneskerettigheder, som vi arbejder for," fortæller Anne Egelund og fortsætter:
"Hvis vi skal tale seriøst om menneskerettigheder, gælder det alle mennesker. Også dem, vi tror, vi ikke kan lide. Det er den overbevisning, som har båret mig igennem projektet lige fra begyndelsen, og nu er vi heldigvis nået til et sted, hvor jeg får løn og de ansatte i organisationen i Zambia får løn, så vi kan fortsætte med at vie vores liv til projektet."
Ifølge Birkerødborgeren er det nemlig ikke alle indsatte i fængslerne i Zambia, der er hårdkogte kriminelle.
"En dom for en stjålen mobiltelefon eller et måltid mad kan i praksis blive en dødsdom i et af Zambias overfyldte fængsler. Et ineffektivt og korrupt justitssystem betyder, at mange dømmes uskyldigt, får ekstremt hårde domme eller fængsles uden rettergang. Og da forholdene i zambiske fængsler er desperate, kan en banal fattigdomsforbrydelse blive fatal," konstaterer initiativtageren til projektet.
Meningsfuld hverdag i fængslet
De indsatte i Zambias fængsler lever under barske vilkår. Overbelægning er et stort problem. Det skaber uhygiejniske forhold og med manglende lægehjælp medfører det sygdom og død. Derfor er det formålet med Ubumi Prisons Initiative at hjælpe børn, gravide kvinder og alvorligt syge i fængslerne med mad, sundhed og uddannelse. Og foreningen er nået langt på sine første fem år.
Målet efter den store donation var, at Ubumi kunne udvide og gennemføre deres indsats i otte fængsler i Zambia. Men det er faktisk lykkes at nå ud til hele 12 fængsler, hvor 8.000 indsatte hver dag får gavn af indsatsen. Og udover at dække de basale behov med mad og hygiejne, gør foreningen også en del ud af at undervise eksempelvis mindreårige i matematik, engelsk og samfundsfag, så de er bedre rustet til det virkelige liv, når døren til frihed igen åbnes.
"Vi gør os ingen forestillinger om, at vi helt kan undgå, at børnene bliver skadet af at være i disse fængsler, men vi kan bidrage til at minimere skaden og sørge for, at de har noget meningsfuldt at beskæftige sig med, imens de er i fængslet," fortæller Anne Egelund.
Sultne børn var startskuddet
Anne Egelund er uddannet sociolog, og hendes arbejde med de afrikanske fængsler begyndte tilbage i 2005 under hendes arbejde ved FN’s program for HIV/AIDS. Her kom hun på besøg i de afrikanske fængsler og mødte i første omgang kvinder med børn i alderen 0-4 år, der var indsat sammen med deres mødre. De var afgjort ikke raske. Hoste, snot og ikke mindst fejlernæring var gængse problematikker.
"Jeg tænkte bare, at det skal være løgn. Om ikke andet kan jeg i hvert fald selv købe mad til de syv børn, som var i det pågældende fængsel," lyder det fra Anne.
Det blev startskuddet til et projekt, der havde til formål at støtte børnene i fængslerne. Her var det donationer fra privatpersoner og Bistrup Kirke, som bar projekterne frem. Et projekt, der nu har kørt i mere end 10 år, og hvorigennem 40 børn hver måned støttes med mad og pleje.
Det var den samme drivkraft, der førte til etableringen af Ubumi Prisons Initiative, og med dette er det lykkes at reducere dødeligheden markant i fængslerne. Konceptet er i høj grad lagt an på hjælp til selvhjælp ved at skabe et frivilligt korps blandt fangerne, som har forskellige roller som kokke, sygeplejere, gartnere og rengøringsmedhjælpere. Samtidig er der i samarbejde med fængslet skabt et projekt, hvor der dyrkes grøntsager uden for fængslet, så de indsatte kan få den livsnødvendige mad.
Og det bliver også denne rettesnor, der bliver drivkraften fremad. For foreningen har gjort meget rigtigt. Men nu handler det om at finde nye donationer og få skabt større økonomisk bæredygtighed i projektet.
Man kan læse mere om Ubumi og eventuelt støtte arbejdet på www.ubumi.dk.