Elever går til den yderste grænse

1100 skoleelever samles i Kattegatcentret til dette års Naturvidenskabsfestival

Artiklens øverste billede
Kattegatcentret lægger endnu engang lokaler til, når der er Naturvidenskabsfestival.

GRENAA De sidste to års naturvidenskabsfestival i Kattegatcentret i Grenaa satte elevrekord, så der er store forventninger til i år, når Norddjurs Naturvidenskabsfestival løber af stablen tirsdag den 25. september og onsdag den 26. september under overskriften ”Den yderste grænse”.

"Jeg glæder mig helt vildt til at invitere en masse forventningsfulde elever fra Norddjurs til naturvidenskabsfestival i Kattegatcentret. Årets tema bevæger sig ud i de yderste grænser af naturvidenskaben. Så vi har en masse sjove aktiviteter klar til eleverne, hvor de både skal arbejde med yderpunkter og yderligheder," fortæller Søren Koops Forsberg, der er ansvarlig for skoletjenesten i Kattegatcentret.

Norddjurs Naturvidenskabsfestival er for 6.-10. klassetrin og arrangeres i tæt samarbejde med Norddjurs Skoletjeneste, ASTRA og arrangørgruppen bag festivalen.

Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen, S, skyder festivalen i gang tirsdag og lukker den igen onsdag. Festivalen får også besøg af skole- og dagtilbudschef i Norddjurs Kommune, Lene Mehlsen, der afrunder festivalen tirsdag og åbner den igen onsdag.

En tur i rummet

Til naturvidenskabsfestival i Kattegatcentret skal eleverne blandt andet på en tur ud i rummet, undersøge ekstreme bakterier og så bliver de presset til det yderste, når en marsbar skal forbrændes.

"Vi har sammensat et spændende program, hvor eleverne både skal arbejde med de yderste grænser af naturen, mennesket, etikken og fysiske fænomener. Og programmet spænder vidt, lige fra Grenaa Fysioterapi, der kickstarter festivalen med mindfulness i stor skala, til Grenaa Gymnasiums kemishow," fortæller Søren Koops Forsberg.

Det er femte gang, at en lang række lokale og nationale aktører går sammen om at invitere til naturvidenskabsfestival i Kattegatcentret. I år kan eleverne blandt andet møde Vandcenter Djurs, AlgeCenter Danmark, Gammel Estrup, Projekt FiSK, Viden Djurs, Grenaa Gymnasium og Reno Djurs.

"Jeg er utrolig glad for den store opbakning, vi hvert år møder. Alle aktører strækker sig langt og man kan vel nærmest sige – til den yderste grænse – for at give eleverne en fantastisk oplevelse med naturvidenskab," fortæller Søren Koops Forsberg.

Grenaa Gymnasium bidrager igen i år til den årlige Naturvidenskabsfestival. Elever med naturvidenskabelige fag står for at undervise og underholde folkeskoleelever med spændende og vigtige naturvidenskabelige forsøg, quizzer og opgaver.

Kemi-elever fra 2.g har tilrettelagt et forrygende kemishow, hvor væsker, varme og uventede ingredienser mixes med larmende, lugtende og farvestrålende resultater til følge. Undervejs forklarer eleverne, hvad det er der sker, sådan rent kemisk.

Andre aktiviteter er "Plastik – ven eller fjende?" - i samarbejde med RenoDjurs.

Lav din egen plast af mælk (!). Tag en plast-quiz. Få en brochure. Lær om de mange forskellige typer af plast (biobaseret plast, konventionel plast, genanvendelig plast og bionedbrydelig plast). Der vil være plast der har ligget og komposteret i flere måneder.

Man kan også teste sit talent for fridykning. Man stikker hovedet i en balje vand og så holder man ellers vejret, så længe som man overhovedet kan. Imens tager eleverne tid og puls. Så får man målt sin lungekapacitet. Alle data samles og danner grundlag for elevernes næste rapporter i fagene biologi og bioteknologi, og de bliver stillet til rådighed for kommunens folkeskolelærere i naturfag.

Koger vores blod på Mars?

Kan man bo på Mars? Og hvorfor er det, at man mener Mars måske kunne være beboelig for mennesker? Tag en tur med ud i rummet og se det blive undersøgt, når fysik-eleverne udfører eksperimenter for at finde ud af det.

Hvad er mest bæredygtigt? – konventionelle spanske tomater eller danske økologiske? Oksekød eller svinekød? Hvordan gør man det overhovedet op? Hvis man bruger flere penge end man har, er det skidt. Hvis vi bruger flere ressourcer hvert år end planeten kan forny er det heller ikke godt. Hvert år kommer den dag tidligere, hvor klodens befolkning har brugt den mængde ressourcer, som naturen kan forny på et år. I år var det 1. august. Så hvad gør vi? – spanske tomater eller danske?

Viden Djurs er også med

Fra Viden Djurs i Grenaa deltager Htx med en klasse fra 2. årgang, der skal undervise folkeskoleleverne inden for dette års tema. Eleverne har været kreative for at få deres vigtige budskaber frem, så derfor kan man smage skumfiduser af soyamælk, man kan stifte bekendtskab med fareren og følgevirkningerne ved rygning og meget andet.

Folkeskoleeleverne skal ikke blot læne sig tilbage og vente på at få et budskab fortalt. De skal prøve det på egen krop, hvorfor måden der undervises er drevet af, at eleverne skal opleve budskabet i formidlingen – hvilket også indbefatter oplevelsen af hvor, hårdt der skal arbejdes på en kondicykel for at forbrænde en Marsbar. VID Gymnasier, htx tager sit eget mobile laboratorie med, som er en ombygget mandskabsvogn med laboratoriefaciliteter.

Ung til ung

Det er de studerende fra VID Gymnasier, htx, der underviser eleverne, og denne særlige ung til ung undervisning er et forsøg på at fange folkeskoleelevernes interesse for det naturvidenskabelige element. Måden hvorpå undervisningen og teorien føres ud er med et markant fokus på, at teorien skal kunne anvendes i praksis, og det skal være tilgængeligt og letforståeligt for folkeskoleeleverne. De studerende fra htx har haft stor fokus på at målrette formidlingen til folkeskoleeleverne på en måde, så de fanger interesse for naturvidenskab og science, som netop er de karakteristiske nøgleord for htx. Løsningen er, at naturvidenskaben skal kobles til virkeligheden, fordi på den måde giver det meget mere mening, og læringen skal opstå gennem leg og eksperimenter fremfor forelæsninger.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.