Debat: Konservative aftryk trods svære forhandlinger

Det er konservativ politik at sikre kernevelfærden og optimale vilkår for vores erhvervsliv. Vi gik ind til budgetforhandlingerne med ønsket om, at holde kommunens driftsudgifter i ro og om muligt skabe rum til skattelettelser. Der bruges fortsat for mange penge på at holde skibet Skanderborg Kommune sejlende: 3,4 mia. kr. årligt, og det ændrer sig ikke med den nye budgetaftale. Det har vi ikke råd til i længden, når vi fortsat presses af nye opgaver og et boom i antallet af småbørn og ældre.

For at kunne imødegå de øgede udgifter er der behov for i højere grad at prioritere mellem, hvad der er kernevelfærd, og hvad der skal overlades til privat initiativ. Det skal til, hvis ikke udgifterne fortsat skal stige. Vi vil undgå at velfærden smørres ud i et tyndere lag på flere og flere borgere i stedet for at gøre gavn for de få, der virkelig har behov. Men det har vist sig særdeles svært at løfte den diskussion i budgetforhandlingerne.

Fra konservativ side påpegede vi, at kommunens udgifter faktisk kan mindskes, midlerne fordeles bedre og skatten lettes, UDEN at det går ud over, børn, ældre, udsatte, skoler, daginstitutioner mv. Vi kunne også sikre penge til at løfte handicap- og psykiatriområdet OG imødegå det enorme behov for byggeri på børne- og skoleområdet.

Samlet set kunne vi pege på ændringer i budgettet på omkring 20 mio. kr., der vel og mærket ikke ville ramme kernevelfærdsområderne eller de mange ønsker om nye anlæg. Det gjaldt bl.a. besparelser på administration og udlicitering af fx tøjvask på ældrecentrene. Samtidig lugede vi ud i de mange velfærdsprojekter og puljer, som er opstået de senere år. Alt i alt kunne vi finde rum til at opretholde velfærdsniveauet og lette skatten med ½ %. Desværre er vi reelt det eneste parti, der har ønsket at sætte den dagsorden.

Når vi alligevel valgte at stemme for budgettet skyldes det, at det lykkedes at opnår indrømmelser og få sat en række vigtige konservative fingeraftryk.

1. Handicap- og psykiatriområdet får et markant løft.

2. Fraregnet effektiviseringkravet på 1⁄4 procent er det lykkedes at friholde ældreområdet, skoler og daginstitutionerne fra forringelser. Det er oven i købet lykkedes at finde midler til øget bemanding i ældreplejen.

3. Anlægsbudgettet er hævet betragteligt og der afsættes penge til nye daginstitutioner, renoveringer af skoler og skolebyggeri ved hjælp af en OPP-lignende leasingmetode, hvilket vi i årevis har været fortalere for.

4. Det er lykkedes at fastholde bidragene til både ErhvervSkanderborg og VisitSkanderborg i 19 mhp. at fastholde den lokale erhvervsservice.

5. Der er afsat 3 x 500.000 kr. til en bedre helhedsplanlægning, der kan sætte retning for udviklingen af de enkelte byer, så vi kan sikre bl.a. kapaciteten i skoler/daginstitutioner og ordentlig infratrukturen i takt med at byerne vokser.

Alt i alt fem konservative aftryk, vi kan være tilfredse med, og Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, så vi klør på.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.