Aarhus Byråd har vedtaget budget
Borgmesteren og rådmændene er tilfredse med budgetforliget
Aarhus Byråd har lidt over torsdag midnat vedtaget budgettet for 2019, der også indeholder overslag over de følgende tre år fra 2020-2022. Budgettet er vedtaget ved et forlig mellem 28 af byrådets 31 medlemmer. Enhedslisten og Liberal Alliance står udenfor forliget.
Partierne bag forliget har ifølge en pressemeddelelse fra borgmesteren haft fokus på at begrænse de foreslåede besparelser og er blevet enige om at fjerne en række spareforslag med de mest negative konsekvenser for borgerne. De er desuden enige om at styrke indsatsen over for især udsatte grupper som hjemløse, psykisk syge og børn med handicap.
Psykiatriens Hus: Flere aarhusianere får konstateret psykiske lidelser og oplever et behov for støtte i hverdagen. Med etableringen af Psykiatriens Hus i samarbejde med regionen tilbydes en helhedsorienteret behandling af sociale og psykiske problemstillinger. Pris: 7 millioner kroner om året.
Børnehandicapområdet: Bedre forhold på området for børn med handicap og deres forældre. Pris: 5 millioner kroner om året
Kendt hjemmehjælper: Modtagere af hjemmepleje skal i højere grad have hjælpen fra en kendt hjemmehjælper. Pris: 2,3 millioner kroner om året.
Hjemløse: Antallet af hjemløse i Aarhus er stigende, og den seneste hjemløsetælling viste, at særligt antallet af unge hjemløse er stigende. Hjemløshed er en stor belastning for det enkelte menneske, men den stigende hjemløshed er også et alvorligt problem for byen. Pris: 2 millioner kroner om året.
En styrket ordblindeindsats: Skal sikre lige deltagelsesmuligheder for alle ord- og talblinde elever i Aarhus Kommune. Rådmanden for Børn og Unge udarbejder en samlet plan for styrkelse af indsatsen for ord- og talblinde. Pris: 2 millioner kroner om året.
"Det er især glædeligt, at vi har fået fjernet en lang række af de mest problematiske spareforslag og samtidig styrket indsatsen over for især udsatte grupper som hjemløse, psykisk syge og børn med handicap," siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).
Forliget indeholder også en målsætning/forudsætning om at flytte 125 borgere fra offentlig forsørgelse til selvforsørgelse om måneden i 2019 og 2020, i alt 3.000 borgere.
Magistratsafdelingernes opsparing lå ved udgangen af 2017 på et 'højt' niveau, men det ser ud til, at afdelingerne i år bruger af deres opsparing, og forligspartierne er enige om, at opsparingen nu kan anvendes til at indfase besparelserne.
Budgettet skal formelt vedtages af Aarhus Byråd ved 2. behandlingen torsdag 11. oktober. Læs mere om budgetforliget på Aarhus Kommunes hjemmeside aarhus.dk.
Reaktioner fra rådmændene:
Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge: "Min ambition har hele tiden været, at sparekniven blev ført uden om det, vi tilbyder børnene og de unge. Det er i høj grad lykkedes med det forlig, der er indgået. Ikke alle tidsler er fjernet, men samlet set kan jeg konstatere, at der ikke skal spares på de pædagogiske og læringsmæssige aktiviteter i dagtilbud, skoler, SFO og fritidstilbud, og det er jeg glad for."
Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg: "Generelt er vi endt med et forlig, hvor besparelserne tager et stort skridt uden om kernevelfærden. Der er i høj grad tale om fornuftige investeringer, effektiviseringer og administrative reduktioner, hvor især ældreområdet, handicapområdet og 0-6 års området holdes fri, og det er vi meget glade for."
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, hæfter sig ved, at hans område ligesom de andre områder skal spare, men interne omrokeringer og nye midler fra byrådet betyder, at han i det kommende år kan styrke både byggesagsbehandlingen og den afdeling, som udarbejder lokalplaner til nyt byggeri. Han er desuden meget tilfreds med, at man er kommet igennem denne sparerunde uden at fjerne en eneste krone fra den kollektive trafik.
Kristian Würtz, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse: "Jeg glæder mig særligt over mulighederne for at understøtte og udvikle indsatsen på det socialpsykiatriske område. Med en finansiering på syv millioner kroner kan vi nu sammen med Region Midtjylland tage et meget vigtigt skridt til at få åbnet Psykiatriens Hus. Det er en vigtig håndsrækning til aarhusianere med psykiske lidelser."
Rådmand for Kultur og Borgservice Rabih Azad-Ahmad: "Jeg er utrolig lettet over, at det lykkedes at fjerne nogle af de helt store besparelser, der ville have betydet væsentlige serviceforringelser for borgerne. Det er en vigtig anerkendelse af, at kultur og fritidsområdet også er velfærd, der har stor betydning for aarhusianernes dagligdag og sundhed."