70 år: Samtaler i mosen gav Borg blikket for det, der er væk for evigt

Utallige timer i mosen med en lærer førte til, at Alfred Borg i dag har været formand for Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov siden 2006.

Artiklens øverste billede

70 år Omkranset af marker og gårde og skov voksede Alfred Borg op i landsbyen Torrild tæt på Odder.

Den mangeårige tilknytning til Danmarks Naturfredningsforening og bekymringen over at miste naturværdier og dyrearter blev født dengang på spejderturene rundt om i skovene, og af en biologi-interesseret idrætslærer, der var vikar og seminarie-studerende.

"Han spurgte midt i idrætstimen, om der var nogen der ville med ud i mosen hver uge, for at undersøge planter og dyr, til et projekt. Jeg meldte mig med det samme," husker den dengang knap 16-årige realskole-elev.

Her fik den naturhistorie- og biologi-interesserede Alfred Borg gennem et år indblik i naturens udvikling og forfald.

Samme år stødte han for første gang på Danmarks Naturfredningsforening.

"Jeg husker stadig, at jeg læste DN's holdning til, at landmænd sløjfede vandhuller og fyldte dem med alt muligt i avisen. Jeg kunne genkende det med det samme og syntes ikke det er i orden."

Han nævner et eksempel med et dige der graves op.

"I det dige findes der masser af små insekter, og planter nogle af dem er ikke mobile og findes måske kun lige der i det dige. Når den slags forsvinder, så bliver vores samfund fattigere. Ikke økonomisk men åndeligt. Samtidig er det jo ikke til at sige, hvilken rolle netop de insekter og planter har spillet i området. Planterne og insekterne har jo indbyrdes mekanismer."

Først job og familie

Det tog alligevel et halvt voksenliv, før Alfred Borg meldte sig ind i Danmarks Naturfredningsforening.

Først blev han uddannet landinspektør. Muligheden for at kombinere natur og biologi gjorde valget nemt,for Alfred Borg, der blev uddannet i 1976.

Det var på det tidspunkt, at han og konen Ingrid flyttede ind i Parcelhuset på Solsortevej i Hinnerup og fik en søn og to døtre.

Tværs igennem den aflange stue finder du et anderledes lyst rum med ovenlysvindue og udgang til terrassen og de tilbyggede værelser.

Det er velfærdsknasten og mellemgangen til tilbygningen der ligger bagerst, tæt på parcelhusets køkkenhave og æbletræer.

Omkranset af lyset fra ovenlysvinduet, sidder Alfred Borg og fortæller om sit 70-årige liv. I det rum, der tydeligvis er hans helle.

Tilbage i 1970'erne og 1980'rne var der travlt med liv, job og børn. Og efter en del mindre ansættelser som landinspektør, blev Alfred Borg ansat i Landbrugets EDB Center og senere i IBM.

Spiseklub og vandreture

"Det var først efter,at vi sad i vores spiseklub, hvor et af parrene fortalte, hvad de gjorde for at gøre opmærksom på at naturen led. Dengang var vi dem der stod op og gik på arbejde og tog hjem. Men vi manglede noget i vores liv."

Derfor arrangerede de sammen med flere andre en vandretur langs Vestkysten, for at gøre opmærksom på at havet led.

"Det gik godt, men økonomien var der ikke styr på. DN reddede røven på os økonomisk. På den måde fik jeg øjnene op for DN's værdier og historiske rolle i bevarelsen af Danmarks natur. Foreningen har en robusthed og stabilitet ikke mange andre græsrodsorganisationer har" fortæller Alfred Borg, der siden meldte sig ind, blev formand for DN i Hinnerup og siden 2006 har været formand for DN i Favrskov.

Og han holder sig stadig i gang. Et timelangt gymnastikprogram om morgenen holder ham frisk, samtidig med at der blandt andet bruges tid på at fjerne og sætte nye skilte op ved vandreruter i området. En renovering af et sommerhus trækker timer. Og så bruges der masser af tid foran computeren og med møder med de andre frivillige.

Der er godt 1.100 medlemmer i Favrskov og cirka 25 aktive, forbundet i uafhængige arbejdsgrupper.

"Jeg ser gerne, at jeg bliver vippet af pinden, jeg giver gerne formandskabet fra mig, men er der ingen der melder sig, bliver jeg ved," forklarer den snart 70-årige Alfred Borg.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.