"Jeg synes bare, det er nedern, når folk bliver undertrykt"
Tommy Mørcks fortæller på Café Moeslund om sin trang til aktivisme som medlem af Alternativet, frihedskæmper for YPG i Syrien og som ganske almindelig borger
EBELTOFT For to år siden rejste Tommy Mørck til Syrien for at støtte den kurdiske milits YPG og endte med at kæmpe væbnet mod IS. Ikke fordi han havde et specielt forhold til kurderne eller noget. Men simpelthen fordi, sukker han:
"Jeg synes bare, det er nedern, når folk bliver undertrykt."
Det var det livssyn, han tog med sig til Syrien, og det er det som også herhjemme i Danmark gennemsyrer alt, hvad han giver sig for. Blandt andet at stille op som løsgænger til næste folketingsvalg.
Oplyser
Egentlig var det ikke for at deltage som væbnet soldat, at Tommy Mørck drog til den nordlige del af Syrien. Men det var det, som de i den syriske del af Kurdistan havde mest brug for hjælp til, så sådan blev det. En stat, som han af mange grunde støtter. Blandt andet fordi, deres demokratiske system hviler på nogle værdier, han er enige i.
Det kan han tale længe om. Om hvordan deres kollektive virksomheder minder om andelstanken herhjemme, og at der for hver mandlig leder også er en kvindelig. I det hele taget kan han tale i timevis – ja sikkert i døgndrift, hvis der var tilhørere – om tilstanden i Syrien.
Det er en del af hans mission. At oplyse. Ikke at belære, men at informere. Det er også derfor, han foredrag altid er gratis. Så alle kan være med. Og helst hr og fru Danmark.
"Det er vigtigt, at danskerne ved, der sker andre ting i mellemøsten end det, der altid bliver bræget om. Det gavner jo ikke nogen, at det er sådan. Jo DF måske..." siger han.
Foredragene er forskellige alt efter publikummet. Der er intet fancy powerpoint show, men han tager udgangspunkt i sin egen rejse i livet og er åben over for spørgsmål
Alle har et ansvar
Dét, der slår en mest, når man taler med Tommy Mørck er, at han er aktivist ind til benet. Det synes, at være meningen med livet for ham at gøre noget, hvis man kan.
"Man må se på, hvad er min passion, og hvad er mine ressourcer? Og hvordan udnytter jeg bedst de ressourcer til at gøre noget for mine mærkesager," siger han.
Han opfordrer ikke folk til at tage til Syrien og kæmpe som ham. Men netop gøre de ting, man trods alt har ressourcer til. Han nævner en hverdagsepisode, hvor et byggemarked kørte en jubilæumskampagne med Round-up.
"Langt de fleste synes jo, at Round-up og pesticider er forfærdeligt. Og folk var meget sure - især på facebook. Så jeg lavede et opslag i en gruppe, hvor jeg opfordrede til at lave en "civil konfiskering" kaldte jeg det. Lige som en civil anholdelse. Men der gik grænsen for folk, så jeg var den eneste, der gjorde det... Det er svært at lave aktivisme alene."
For det nytter at gøre noget, mener han.
"Aktivisme betyder at arbejde for at gøre samfundet bedre. Det kan vi så være uenige om, hvad der er bedst. Men der er så mange kampe, der skal kæmpes. Ikke kun i Syrien, men så sandeligt også i Danmark," siger han.
Stiller op til valg
Tommy Mørck er en mand med mange ressourcer. Det ved han godt selv, og det er derfor, han også føler han har et ansvar om at stille op til folketinget. Men som løsgænger, for han vil følge sine egne værdier og ikke en bestemt partis ideologi.
"Jeg har altid forholdt mig meget til det politiske samfund. Men ikke det politiske spil. Det er lidt et nødvendigt onde, at jeg interesserer mig for det," siger han.
Men han er flere gange blevet opfordret til det. Ikke mindst fordi han kan omgås med alle mennesker. En del af det skyldes hans uddannelsesbaggrund, som stikker i mange retninger. Han har læst på landbrugsskole, læst nanoteknologi, økonomi, fødevareteknologi og til finmekaniker. Og så har han afsluttet en kontoruddannelse i Lyngbæk-Taarbæk kommune.
"Jeg har haft lidt svært ved at finde ud af, hvad min interesse var. Jeg har en passion for det store billede. Jeg ville ønske, der var en uddannelse, der hed 'verden' eller 'menneskehed'," siger Tommy Mørck.
Aktivisten med de mange oplevelser, der stiller op til folketinget kan du opleve til et lille, intimt foredrag på Café Moeslund i Ebeltoft 27. september kl. 19. Caféen disker op med Syrisk mad kl 18, som man kan købe. Tilmelding via Café Moeslund eller deres facebookside.