Stofindtag og indbrud i kælderrum: Disse aarhusianere lever et liv i utryghed

Borgere fra Marselisboulevard 88 har igennem to år levet med, at ubudne gæster gentagne gange har begået indbrud i kælderrum og indtaget hårde stoffer

Artiklens øverste billede
Jon Høyer foran indgangen til opgangens kælder, som i meget lang tid har været raseret og ramt af utallige indbrud.

Beboerne på Marselisboulevard 88 beskriver gårdmiljøet - og i særdeleshed det fælles kælderrum - som en banegård, da det var allerværst. En banegård, hvor kriminelle stofmisbrugere raserede kælderen i de sene nattetider og brugte det som opholdsrum til stofindtag og overnatning. Foruden indbrud og stofindtag har der foregået åbenlyst salg af narko i gården omkring lejlighederne, mens der også er blevet stjålet cykler og biler.

Noget, som har frustreret beboerner og skabt utryghed. Især, fordi det har vist sig at være en visiteret borger fra magistratsafdelingen Sociale Forhold og Beskæftigelse, som har været flittig til at låne sin nøglebrik ud til venner og bekendte, som så har mistbrugt den i fællesskab.

"Det er så synd, at man har to så forskellige samfundsgrupper under samme tag. Der er tydeligvis noget galt med Aarhus Kommunes screening af nogle folk, som bliver placeret her. Det er blevet syltet fuldstændig eller også er det noget med kommunikationen, som er bristet," fortæller Jon Høyer, som de seneste tre år har boet på Marselisboulevard 88.

"Nogle af os er granvoksne mænd, og vi har måtte give vores telefonnumre til de ældre beboere nede i stueetagen, fordi de har været så bange. Flere af dem har ikke nærmet sig vaskekælderen i et helt år, fordi de har været så bange, og det kan ikke være rigtigt, at sårbare ældre skal gå rundt og have det sådan."

Politiet er blevet tilkaldt et utal af gange, fortæller Jon Høyer, og hundredevis af klager har været sendt til både boligforeningen og Aarhus Kommune. Det krævede dog en tur i boligretten, før roden til problemet blev fjernet.

Utrygheden lever stadig

Man kan kun komme ned i kælderen på Marselisboulevard på én måde. Ved hjælp af nøglebrikker. Og derfor stod det også klart, at det var én bestemt beboer, der var skyld i de mange problemer.

"Det er en sag, der har taget to år, og det lykkedes endelig at få smidt ham ud til sidst, men vi skulle i boligretten først, og det har krævet underskrifter fra mindst tre beboere, og der var ingen, der turde lægge navn til, for hvad nu hvis sagen blev tabt. Det turde folk simpelthen ikke at risikere," siger Jon Høyer, som sammen med genboen Bent Esbech og de mange andre beboere på Marselisboulevard 88 nu lever med de følgevirkninger, som flere års utryghed har skabt.

"Folk udefra er kommet og gået, som det har passet dem, og kælderen har været en varmestue de sidste to vintre. Der har været taget hårde stoffer, begået utallige indbrud i vores kælderrum, og det har skabt så meget utryghed blandt beboerne," siger Bent Esbech, inden Jon Høyer tilføjer:

"Én ting er, at vi som voksne mænd bliver truet med slagvåben og knive, men det har været et sandt helvede for de ældre og unge, som ikke har kunne gå ned i deres egen kælder og konstant skulle gå rundt og være utrygge," fortæller Jon Høyer, som har haft mange søvnløse nætter som følge af de mange episoder.

Sådan så det blandt andet ud ved nogle af beboernes kælderrum. Foto: Martin Jørgensen

"Det, som vi har været igennem, er kun en brøkdel af, hvad både ældre og unge har været igennem. Der er flere, der ikke tør at stille op i medierne, fordi de er så berørte. Det hele er stadigvæk tæt på folk, selvom årsagen til problemet er væk," siger Jon Høyer, der ærgrer sig over, at det har skulle komme så vidt, for, som han siger, så 'eksisterer det hyggelige gårdmiljø med liv og glæde kun, når solen er fremme. Om aftenen er folk indenfor'.

Flytte sorteper

Hvordan kan man komme denne utryghed til livs?

"Aarhus Kommune skal tænke over, hvem de sender ud blandt os. Vi kan ikke klare folk med truende og voldelig adfærd. Det er hårdt for os, når der i forvejen er mange svage mennesker, som bor her," siger Jon Høyer og tilføjer:

"Vi ved godt, at det kan være svært for kommunen at gøre noget, men de må bare love os, at det bliver bedre, og at de ikke sætter sådan nogle mennesker ud til folk, der er så sårbare i forvejen. Det er bare et spørgsmål om at flytte sorteper, og den skal ikke ende hos os."

Desuden påpeger Jon Høyer og Bent Esbech, at kælderen kræver en større renovering, så den ikke fremstår så uhyggelig længere. Noget, som Aarhus Kommune har lovet ville være blevet ordnet inden udgangen af uge 31. Derudover ønsker de sig et nyt låsesystem, så det kun er nuværende beboere, der har adgang til kælderrummet.

Har I været så langt ude, at I har overvejet at flytte?

"Jeg har da overvejet at flytte, men man bliver bare ked af det på de andres vegne, for så kommer de til at stå alene fremover. Vi vil gerne have, at alle har det godt, og der er ingen der har fortjent det her," understreger Jon Høyer.

Lokalavisen Aarhus har været i kontakt med Stig Tofteberg, Teknisk administrativ leder ved Sundhed og Omsorg, og forholdt ham til den manglende istandsættelse af kælderen på Marselisboulevard 88, som skulle være lavet inden udgangen af uge 31. Han fortæller, at det er en beklagelig fejl, der ikke måtte ske, og at der arbejdes på at få lavet istandsættelserne færdig hurtigst muligt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.