"Det er et voldsomt indgreb"

Flere borgere opfordrer til at kigge på alternative løsninger i stedet for at spærre gennemkørslen mellem Frydenlund og Hasle-villakvarter. Kommunens afgørelse ventes i efteråret

Artiklens øverste billede
Mads Konge Petersen, beboer på Haslevangsvej, er stærkt utilfreds med en eventuel permenant lukning af gennemkørsel fra Haslevangsvej til Høgevej. Han mener, kommunen bør se på alternative løsninger for at få den gennemgående trafik vej fra villavejene.

En midlertidig vejspærring i Hasle har delt vandene i boligkvarteret.

Lokalavisen Aarhus har efter at have skrevet om flere positive røster i forbindelse med den forsøgsvise afspærring mellem Høgevej i Frydenlundkvarteret og Haslevangsvej modtaget flere henvendelser, der taler for, at man ikke afspærrer.

Heriblandt Mads Konge Petersen, der bor på Haslevangsvej 71. Han kritiserer, at kommunen har låst sig fast på vejspærring, som eneste udvej og forsømmer at kigge bredere på, hvordan man forhindrer gennemkørende trafik i området.

Spærringen blev som et 1-årigt forsøg etableret i sommeren 2017 for at nedbringe trafikken gennem området. En efterfølgende høringsproces er netop overstået.

"Jeg fik et chok, da vi fik besked i e-boks om, at man ville lukke Høgevej/Haslevangsvej i et år som forsøg. Det havde jeg ikke hørt om tidligere. Heller ikke om hvordan eller hvem, der havde analyseret sig frem til den løsning?" lyder det fra Mads Konge Petersen, der flyttede ind i 2007 og har børn på Møllevangskolen.

Han mener, at man ved at spærre vejen af ved Høgevej skaber ulighed i kvarteret, fordi én gruppe får en meget stor ulempe, mens en anden gruppe får en tilsvarende fordel. Han henviser til, at villakvarteret fra Viborgvej og op til Herredsvej i dag reelt har udkørselsmuligheder både mod vest, øst, nord og syd. Men med vejlukningen forhindrer man udkørsel mod øst.

"Hvis vi skal forbedre trafikafviklingen i det her område, så skal alle være en del af det. Man må kunne finde en mere demokratisk løsning end at afspærre. For det er altså et voldsomt indgreb i beboernes daglige gøren og laden," mener han.

Han undrer sig over, hvordan man er kommet frem til, at en vejspærring er det rigtige valg for at sætte en stopper for en stigende gennemgående trafik i villakvarteret.

"Jeg mener, der er mange andre løsninger, som ville være at foretrække," siger Mads konge Petersen, der er formand for Grundejerforeningen Solbakken, men understreger, at han i denne artikel udelukkende udtaler sig som privatperson.

Beboeren har indsendt et høringssvar, hvor han peger på flere forskellige løsninger. Blandt andet kan man ensrette veje i området og sætte vejbump op.

"Jeg mener, man skal starte forfra og kigge på langt flere løsninger end isoleret set at spørge til, om man er for eller imod en vejlukning," siger han.

Det er meget begrænset, hvad han oplever af vanvidskørsel i kvarteret. Han mener primært, det er motorcykler, der kører uforsvarligt, og den kørsel stoppede ikke under den midlertidige vejlukning:

"Jeg synes vitterligt, vi har et trygt kvarter - mere trygt end så mange andre steder i byen. Men med vejlukningen synes jeg, vi prøver at lave Sdr. Omme landsby-idyl her tre km fra midtbyen. Jeg er da enig i, at det vil dejligt, men man kan ikke både blæse og have mel i munden. Vi vil gerne have storbyens fordele, men ulemperne kan vi ikke acceptere. Der er et kæmpe modsætningsforhold," mener Mads Konge Petersen.

Kig i stedet på Staghøjvej

En anden beboer i området, der har henvendt sig til avisen, er Poul Bertel Jensen. Han har også andre forslag til, hvordan man kan løse problemet. Han mener, at man bør åbne Staghøjvej helt (den er i dag spærret af helt nede ved Haslevangsvej/Høgevej), så Høgevej og Staghøjvej går ud i ét. Ifølge Poul Bertel Jensen kan man i stedet spærre sidevejene af til Staghøjvej og lave en lysregulering ved krydset Staghøjvej/Herredsvej. Og endelig skal Herredsvej gøres ensrettet, så der kun er færdsel fra Viborgvej og til Hasle Ringvej.

"Dette vil give ro i alle gader i kvarteret - undtagen Staghøjvej - især villakvarteret og området omkring Hasle Skole, men også på Herredsvej, som om eftermiddagen anvendes som transitvej. Det vil tilfredsstille de fleste - men man kan ikke gøre alle tilfredse," skriver Poul Bertel Jensen i et læserbrev til avisen.

Høringsfristen sluttede 31. august, og Aarhus Kommune oplyser, at man er i gang med at samle alt materialet, som Teknik og Miljø vil basere sin vurdering ud fra. Det drejer sig dels om trafikmålinger både før og efter den forsøgsvise vejlukning og indholdet af høringssvarene. En vurdering, som forventes færdig i løbet af efteråret.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.