Debat: Er de voldsomme besparelser nødvendige?

Artiklens øverste billede

Jan P. Jan P. – lad det ikke ske! Sådan lyder det fra eleverne fra Børneby Mølle.

Det siger alt! Udsagnet kunne komme fra enhver borger i Norddjurs Kommune. Fra børn, handicappede og socialt udsatte til ældre - alle bliver ramt. Der er stillet en dårligere serviceramme og skattestigninger i udsigt.

Rammer alle borgere

Alle bliver berørt af den ”spareplan” der er stillet os i udsigt i Norddjurs Kommune. Alle snakker om, hvorfor det ikke skal berøre de områder, kommunalbestyrelsen lægger op til skal beskæres, lukkes eller sammenlægges. Alle har umiddelbart anerkendt, at der skal ”spares” 115 mio. om året de næste 4 år – i alt 460 mio.

Er det nødvendigt?

Jeg vil gerne udfordre politikerne i Norddjurs kommune – er det nødvendigt at gå så drastisk til værk?

Jeg anerkender, at der er udfordringer. Vi har bl.a. grundet udligningsreformens sammenbrud i forhandlingerne i regeringen grund til bekymring. Men at det skal koste 115 mio. om året, ja det stiller jeg spørgsmålstegn ved. Og det undrer mig i den grad, at der ikke er andre der stiller sig det spørgsmål, og tør udfordre den påstand.

Umiddelbart kunne det ligne en “skræmmekampagne”. For det første, så er formuleringen ” Vi skal spare 460 mio. kr.” forkert, når man nærlæser budgetforslaget. Ud fra det mener jeg formuleringen nærmere bør være: ”Vi skal spare op, afdrage gæld og opbygge reserver”. For det er nemlig det, der står i budgetforslaget.

Jeg udfordrede Jan Petersen om ovenstående på borgermødet i Ørum, hvortil svaret var:

· Du slår ned på en række relevante prognosetegn

· Jeg synes du har en pointe – det har du også i forhold til, hvordan du griber det her an.

· Vi vil sådan set godt have kassen så hurtigt i gang med at vokse – fordi den har vist sig at være så sårbar. Vi er reelt bekymret i forhold til det med reserverne.

· Lad os se på regnskaberne.

· Du har nogle pointer og jeg ved der er politiske partier der også vil høre på dem

For kort tid

Som jeg ser det, så går hele spareøvelsen ud på at opbygge en stærk kommune på kort tid - alt for kort tid! Man vil ”genopbygge” noget kommunen har drevet uforsvarligt igennem 8-10 år, og det vil man gøre på 4 år. Anlægsinvesteringer har tømt kassen for penge igennem 11 år. Jan Petersen anerkender på mødet i Ørum, at kassen er tom, og at en af de primære årsager er at man har brugt for mange penge på anlægsinvesteringer. Målsætningen har været 35 mio. pr. år i budgettet, men man har de seneste 11 år gennemsnitligt brugt 67 mio. om året. De seneste 5 år er der brugt 79 mio. om året.

Når man laver en målsætning på 35. mio. og bruger 79 mio. om året – så er det uansvarligt.

Der skal spares op

Jeg skal beklage, hvis følgende indeholder mange tal, men det er relevant for at forstå kommunalbestyrelsens plan, og hvorfor det for mig ikke giver mening, når kommunen siger, at der skal spares 460 mio. de næste 4 år.

Fakta i forhold til gældende budget for 2019-2022 – det ligger tilgængeligt på kommunens hjemmeside.

Kommunens forslag medfører at der:

    Spares op: Kassebeholdningen stiger med 170 mio. (2019 = 29 mio. -> 2022 = 199 mio.)

    Afvikle gæld: Der afvikles netto 166 mio. på lån i 2019-2022

    Opbygges reserver: Der opbygges puljer og reserver på i alt 46 mio. frem mod 2022

Dvs. at der både skal spares op, afdrages gæld og opbygges reserver for samlet 382 mio. over en 4-årig periode.

Det er for ambitiøst

Kommunen bør lave en plan på 8 år i stedet. Har man brugt 8 år på at ødelægge kommunens økonomi, så må man bruge 8 år på at genopbygge den. Lad det ikke gå ud over borgerne på den måde jeres forslag lægger op til.

Jeg anerkender, at kommunen er sårbar sammenlignet med de rigeste kommuner. Men I laver en kortsigtet løsning, som rammer bredt, begrænser alle, gør kommunen mindre attraktiv for tilflyttere - det er ligesom at tisse i bukserne for at holde varmen - det hjælper meget kortvarigt, og derefter går det faktisk hen og bliver værre.

Hvis man laver en ”vejrudsigt” og kigger 8 år ud i tiden, så har Norddjurs Kommune ud fra en fremskrivning af budgettet over 400 mio. i pengekassen, hvor anbefalingen i dag hedder 90 mio. Dertil kommer at der er afviklet en masse gæld.

TÆNK JER NU RIGTIGT GODT OM. I ER VALGT AF FOLKET. VIS RESPEKT OG GØR DET PÅ EN GOD MÅDE.

Start med at lukke hullet, dvs. kassen skal bygges op med det der er påkrævet – ikke mere. Når det er sket, så kan man begynde at prioritere afvikling af gæld, opbyggelse af reserver mv. Men i første omgang handler det om at ride stormen af, så det berører færrest muligt.

Min anbefaling: Revurder budgetforudsætningerne og lav en 8-årig plan i stedet. De udfordringer kommunen har er langt mere langsigtede, og skal ikke løses med en kortsigtet plan.

Mit håb: Er at få svar på de ting jeg udfordrer i nærværende skrivelse, da det efter min overbevisning mangler i debatten, for at kunne få en forståelse af politikkernes tilgang til ”løsningsforslaget” på problemerne omkring de 115 mio. de næste 4 år.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.