100 borgere ville sætte aftryk på budgettet

Godt 100 borgere mødte op på Fælleden for at høre om kommunens økonomiske udfordringer

Artiklens øverste billede
Formand for Socialudvalget, Anders Rosenstand Laugesen, forklarede om udvalgets ønsker til det kommende års budget. Foto: Ole Nissen

Skanderborg har ondt økonomien og interessen for at hjælpe patienten var stor, blandt de godt 100 borgere, der tirsdag aften i sidste uge tog imod byrådets invitation og mødte op på Fælleden for at høre om den småskrantende økonomiske situation, kommunen er endt i, og de udfordringer, der følger i kølvandet heraf.

Byrøddernes håb var at få borgerene til at byde ind med ideer og input, som supplement til det handlekatalog, som administrationen har udarbejdet.

Ondt i pengekassen

Kommunens økonomichef, Jørn Prætorius lagde ud med en gennemgang af det tekniske budget, der forudsat der ikke gribes ind med effektiviseringer eller spareplaner, forventes at ende på 117, 9 mio. kroner ud af et samlet budget på godt 3,5 mia. kroner.

Det er 12,1 mio. kroner mindre end de 130 mio. kroner, der er kommunens mål, da der også skal være plads til afdrag på gæld og investeringer i nye anlæg. Oven i de 12,1 mio. kroner

De væsentligste årsager til ubalancen er et større behov for pleje blandt de ældre på kommunens plejecentre (10,4 mio. kroner), en større kommunal medfinansiering på sundhedsområdet, (cirka 7,4 mio. kroner) og en mervækst i demografien i forhold til sidste års budget (cirka 19. mio kroner). Det sidste skyldes en stigning i antallet af tilflyttede børnefamilier med behov for skole- og institutionspladser.

Derefter var det udvalgsformændenes tur til at fortælle om udvalgenes ønsker til det kommende budget.

Udvalgsformændene, her Frands Fischer fra Undervisnings- og Børneudvalget, lyttede til borgernes input. Foto: Ole Nissen

Flere cykelstier

Her lagde Claus Leick (SF), Miljø- og Planudvalgets formand ud med en gennemgang af udvalgets prioriteringer for det kommende år.

"Vores førsteprioritet er anlæggelsen af flere cykelstier. det koster cirka en million kroner for en kilometer, og vi har ønsket et udvidelse af budgettet fra fem til 10millioner kroner om året. Her vil vi prioritere cykelstier i forbindelse med skoler samt pendlercykelstier," forklarede han.

Også buskort til ældre, så de kan køre med kommunens skolebusser, samt flere penge til bygningsvedligeholdelse, står højt på udvalgets ønskeliste.

Penge til sløngler

Tage Nielsen (R), formand for Kultur, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, redegjorde for udvalgets ønsker om at give penge til at støtte blandt andet Trailcenter Søhøjlandet, flytningen af Munkekroen til Vestermølle, Sløngeldage samt til en kommunal fritidspas-ordning til socialt udsatte børn og unge.

Psykiatribrobyggere

Dernæst fortalte Anders Rosenstand Laugesen (V), om Socialudvalgets ønsker. Udvalget ønsker at kunne fortsætte med at tilbyde kommunens patienter intravenøs behandling i eget hjem. Samtidig ønsker udvalget at investere i telemedicinsk monitorering i forhold til KOL-patienter, så de kan modtage konsultation via internettet.

"Samtidig så vi gerne at der bliver etableret en fast ordning med psykiatribrobyggere, der skal hjælpe med at skabe sammenhæng for borgere i overgangen fra hospital til kommune. Det har vi gjort i fire år nu. det er en fornuftig indsats, som vi gerne vil fortsætte," forklarer Anders Rosenstand Laugesen.

Skoler og institutioner

Undervisnings- og Børne udvalgets formand, Frands Fischer (S) havde blot to ønsker på sin liste: Yderligere kapacitet på daginstitutionsområdet og ditto på Skoleområdet.

Som den sidste præsenterede Jørn Prætprius på vegne af borgemster Jørgen Gaarde (S) Økonomiudvalgets ønskeseddel. Her var fokus rettet på indkøbs og udbudspolitikken og hvordan man her kan foretage ændringer og tiltag, der øger hensynet til lokale leverandører for at synliggøre dem.

Fælles for alle udvalg er det dog, at deres ønsker om udvidelser eller forandringer på budgettet modsvares af tilsvarende forslag om besparelser eller effektiviseringer i handlekataloget.

Derefter var det borgernes tur til at komme på banen. Opdelt i grupper mødte de udvalgsformændene en ad gangen for at komme med indspark til budgettet og handlekataloget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.