Debat Norddjurs: Hvorfor ikke flytte bybørn til Børneby Toubro?

Artiklens øverste billede

"De økonomiske beregninger i Norddjurs har ikke slået til. Så må det vel være naturligt, at det er her, der i første omgang må sættes ind og ikke igen på traditionel vis lade det gå ud over børn, ældre og handicappede. Mon ikke det ville være på tide at udlicitere økonomistyringen - er det ikke her, det ikke fungerer? (Og så undlade at overdrage medarbejdere)

Der er bl.a. foreslået at lukke Børneby Mølle - en yderst veldrevet skole med overskud i både økonomiregnskab og trivsel - har modtaget børn i mistrivsel fra andre institutioner og har fået vendt deres situation til det gode. Her er dygtigt personale, der i kraft af ikke bare deres faglighed, men i et over mangeårigt samarbejde har fået opbygget et miljø, hvor børn og personale trives og har gode erfaringer. De dygtige medarbejdere kan selvfølgelig godt flyttes til andre skoler og bruge deres ekspertise der; men det er deres samspil og miljøet, der tæller - det kan man jo ikke flytte. Når man kommer til en ny arbejdsplads, stikker man fingeren i jorden og mærker efter, hvordan man gør og indordner sig under den tilstedeværende kultur.

Det er en høj pris for børn, familier og lokalsamfund, der skal betales ved at splitte en god institution ad for at redde økonomien i et tvivlsomt forsøg på at øge bosætningen i kommunen ved at flytte børn til en meget mindre skole, som i forvejen er udfordret, eller ind til en stor byskole med meget mindre luft og plads.

Jeg har selv været ansat på både små landskoler og store byskoler - hvis jeg skulle vælge skole til egne børn i dag, ville jeg helt klart vælge en mindre skole, og jeg er lykkelig for, at mine havde muligheden for at være på Mølleskolen. Jeg er nu så gammel, at jeg ikke selv skal have flere børn. Jeg arbejder ikke længere i folkeskolen og har derfor ikke selv noget i klemme på skolesiden, hvorfor jeg godt tør komme med et højst utraditionelt forslag:

Hvis man (uanstændigvis) endelig er nødt til at flytte børn, så flyt nogle bybørn til Børneby Toubro, så den kan blive styrket - det er ikke værre for et bybarn at flytte til en landskole, end det er for et landbarn at flytte skole. Og så kan man bevare en velfungerende institution, som stadig vil være der, når de gode tider forhåbentlig vender tilbage. Børneby Mølle ligger tæt på Grenaa - et godt alternativ for byboerne til de store, komprimerede skoler. Her er lys og renere luft - og god, sund cykelmotion på fine cykelstier.

Lokalt engagement er et stort aktiv for et lokalsamfund - og for en skole. Med store enheder daler engagementet.

Ansættelsesstoppet gav ikke mening - det gør skolesammenlægninger heller ikke.

Hvis der kommer beregninger fra kommunen, kan vi jo med al tydelighed alligevel ikke stole på dem. Selv vores undervisningsminister har indset og erfaret, at man ikke sparer penge ved skolesammenlægninger:

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-08-10-minister-kritiserer-kommuners-kaempeskoler-man-har-glemt-foraeldrene.

At flytte børn fra Grenaa til Børneby Toubro er ganske vist ikke en umiddelbar logisk skolestruktur; men i sådan et økonomisk uføre er man nødt til at tænke utraditionelt.

Børneby Mølle distriktet er i forvejen udfordret pga. nedlagte baneoverskæringer ved letbanen, som landbefolkningen i dette distrikt alligevel ikke får nogen gavn af, så hvis Børneby Mølle lukkes, vil dette område blive dobbeltramt.

Det er meget dyrt at optage lån - men det er også meget dyrt på længere (ikke særligt langt) sigt at skære ned på ekspertisen i specialundervisningen og på bemanding på bosteder og plejehjem, hvor der nemt vil opstå konflikter og mistrivsel, fordi man ikke hurtigt kan komme i kontakt med en medarbejder. Det kommer sikkert til at koste lige så meget, som det vil at afdrage på et lån - for slet ikke at tale om de menneskelige omkostninger."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.