Parterapi i Solbjerg: "Vi vil hjælpe folk, der er ved at brække sig af træthed"
Som de eneste i Danmark tilbyder Par2terapi hjælp til forældre med handicappede børn
Ensomhed, social isolation og i værste tilfælde depression. Det er nogle af de følelsesmæssige vanskeligheder, som mange forældre til handicappede børn kan blive ramt af. Den problemstilling vil en lokal klinik for parterapi i Solbjerg tage op.
"Vi har besluttet, at nogen må gøre noget. Og det gør vi så," siger den ene af de to ejere af Par2terapi, Helle Hartmann, som selv har to, nu voksne, handicappede børn. Hun har på egen krop mærket, hvad det kan gøre ved en at være forældre til børn med handicap.
"Man føler hele tiden, at man rammer panden mod muren. Man oplever træthed og udfordringer hele tiden, og det er en sej kamp at erkende, at det her bliver en proces, som varer hele livet."
For mange forældre i den situation kan det være svært at erkende, at man har brug for hjælp, fortæller indehaveren af Par2terapi:
"Den ene dag tager den næste, og der er mange, der synes, at det kan være pinligt at bede om hjælp. Folk kan gå med en følelse af, at det måske bare er meningen, at tilværelsen skal være sådan. Og det skal den altså ikke."
Dårlig skilsmissestatistik
Udenlandske undersøgelser viser, at familier med handicappede børn er en del af en negativ skilsmissestatistik.
Derfor bliver en af hjørnestenene for klinikken et weekend-kursus målrettet forældre til handicappede børn. Nyere forskning peger nemlig på, at selvom den fysiske belastning og arbejdsbyrden er stor i disse familier, så er de psykiske konsekvenser endnu mere fremherskende.
"Statistikker viser, at antallet af skilsmisser i normale familier falder, når børnene begynder at blive selvhjulpne i en alder af syv år. I familier med handicappede børn hverken falder eller stiger kurven. Og det gør den altså, fordi presset som forældre bliver ved med at være der i lige så høj grad," fortæller Helle Hartmann.
Det er derfor en nødvendig omsorg for forældre til handicappede børn, der er rammen om de parterapeutiske weekend-kurser i Solbjerg. Her tilbringer fire til seks par to dage sammen, hvor både networking og forældreparrets velbefindende er i fokus.
"Mange handicapfamilier har nemt ved at føle sig forkerte. Man er ikke som alle andre familier, og man passer ikke ind i de normale kasser. Derfor er det vigtigt at være sammen med ligesindede, hvor man ikke skal forklare noget," slår Helle Hartmann fast.
Chok- og sorgbearbejdning
Kurserne består af både fælles oplæg og individuelle par-øvelser. Emner som chok- og sorgbearbejdning, den daglige drift af handicapfamilien, fælles drømme, værdier og visioner, skal skabe fornyet fokus på et stærkt familieteam, som skal mere end bare overleve.
"Jeg ved, at der sidder mange derude, som har brug for at få snakket tingene igennem og have fokus på egen holdbarhed. Det er det tungeste at erkende, at det er helt okay, at forholde sig til at, man også har et privatliv med behov for åndehuller," fortæller Helle Hartmann, som understreger vigtigheden af, at det er okay at have fokus på sig selv.
"Vi vil hjælpe folk, der er ved at brække sig af træthed og er i yderste risikofare for at brænde ud, hvis der ikke gøres noget ved det. Ligesom andre par har forældre med handicappede børn beov for at finde ud af, hvad det var man faldt for ved hinanden."
Par2terapi får til huse i Solbjerg i det sydlige Århus. Det kommer til at blive drevet af Helle Hartmann og Søren Høy Christensen, der også danner par til dagligt. Begge er uddannede parterapeuter. Første weekendkursus afvikles sidste weekend i november 2018.