Syddjurs bekæmper rotter økologisk

Fremover skal ugler og tårnfalke være med til at bekæmpe mus og rotter på de kommunale arealer

Artiklens øverste billede

SYDDJURS Der skal nu opsættes ugle- og falkekasser på alle kommunale bygninger i Syddjurs Kommune, hvor det er hensigtsmæssigt. Det har kommunens udvalg for natur, teknik og miljø besluttet.

Formålet er både at give rovfuglene en håndsrækning i forhold til deres yngelmuligheder og for at få decimeret de store bestande af mus og rotter, som i de seneste år har formeret sig eksplosivt.

Natugler og tårnfalke leverer nemlig en effektiv og økologisk skadedyrsbekæmpelse. Studier fra udlandet viser eksempelvis, at et uglepar med 3-5 unger på et år fanger i omegnen af 3.000 mus og rotter, og et tårnfalkepar kan på en ynglesæson fange over 500 gnavere.

"I udvalget har vi meget fokus på at få skabt den bedst mulige natur i vores kommune. Det giver rigtig god mening, at vi udnytter de muligheder vi har for at gøre en forskel på de kommunale arealer. Mange gange er der de små tiltag, der skal til for at rykke en hel masse. Her kan vi være med til at skabe gode betingelser for rovfuglene samtidig med, at vi får færre skadedyr," siger udvalgsformand Kim Lykke Jensen (SF) .

Gode erfaringer

Ugler og falke har mange steder problemer med at finde naturlige redeplaceringer. Derfor vil en opsætning af ugle- og falkekasser, målrettet de forskellige ugler og falke, give arterne en håndsrækning. For uglernes vedkommende er både slørugler, natugler og kirkeugler villige til at anvende opsatte kasser.

Der stilles bestemte krav til egnede placeringer. Fælles for ugle- og falkekasser er, at kasserne skal placeres i en højde på mindst 6 meter. Man kan placere kasserne i træer, master, lygtepæle og på høje gavle.

Andre steder i landet har man allerede høstet gode erfaringer med den økologiske bekæmpelse. Blandt andet i Aalborg og Kolding Kommuner. Vejdirektoratet har desuden netop igangsat et projekt med at opsætte ugle- og falkekasser ved de forskellige rastepladser for at minimere rottebestanden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.