Fartgrænser skaber frustration hos borgergruppe

Farten gennem Ballen og ind til Nr. Vissing er for høj, mener en gruppe lokale beboere. Men politiet står fast.

Artiklens øverste billede
Der er lokale protester over, at man igen må køre 80 km/t mellem Ballen og Nr. Vissing. Arkivfoto

Utrygt. Det er et af de ord, der hyppigt går igen, når Grete Lundstrøm og Anja Foverskov snakker om Låsbyvej-strækningen mellem Ballen og Nr. Vissing.

De to kvinder er bosat henholdsvis i og lige uden for Nr. Vissing, og de er i den grad kede af, at hastigheden i Ballen er sat op fra 50 til 60 km/t og at den tilladte hastighed mellem Ballen og Nr. Vissing er øget fra 60 til 80 km/t. Fartgrænserne har i en længere periode været nedsat på strækningen på grund af arbejde på vejen, men de er altså nu tilbage på 'normalen'.

"Vi snakker om en skolevej - og om en vej, hvor der efter åbningen af Herningmotorvejen er kommet mere tung trafik og generelt flere og flere biler," fortæller Grete Lundstrøm og bliver suppleret af Anja Foverskov.

"Vi bor lige uden for Nr. Vissing og ville gerne kunne gå eller cykle med vores to børn på strækningen ind til Nr. Vissing, men det er alt for utrygt på grund af de mange biler og bilernes høje fart," lyder det.

Grete Lundstrøm har været en del af en arbejdsgruppe, der i samarbejde med Skanderborg Kommune har arbejdet med forholdene på strækningen ind mod Nr. Vissing.

Politiet afviser

Arbejdsgruppen har bedt Sydøstjyllands Politi, der har det sidste ord i forhold til at fastsætte hastighedsgrænser, om at bibeholde 50 km/t i Ballen og 60 km/t fra Ballen til Nr. Vissing, men det har politiet afvist.

Mette Venge Olesen, sekretariatschef ved Sydøstjyllands Politi, fortæller, at beslutningen om at sætte farten op til henholdsvis 60 og 80 km/t blandt andet handler om oversigtsforhold.

"Der er tale om en landevej i såkaldt åbent land, hvor der er rigtige gode oversigtsforhold. Vi vurderer også, at der er plads til bløde trafikanter. Endelig kan vi konstatere, at der ikke har været et uheld på strækningen i mindst fem år," siger hun.

Mette Venge Olesen tilføjer, at hun godt kan forstå de lokale beboeres undren.

"Vi har været ude af flere omgange og besigtige forholdene for at være helt sikre i vores sag, inden vi har truffet beslutningen," fortæller hun.

"Ingen tør jo cykle"

Spørger man Grete Lundstrøm, er der en meget enkel forklaring på, at ingen cyklister har været involveret i ulykker på strækningen i mindst fem år.

"Der er jo ingen, der tør at cykle der," siger hun og sætter få ord på et stort, lokalt ønske:

"Ønskescenariet er en fartsænkning og en cykelsti."

Jette Schmidt, trafik- og tilgængelighedsrevisor hos Skanderborg Kommune, har været med i den omtale arbejdsgruppe. Hun fortæller, at politikerne er opmærksomme på ønsket om at få en cykelsti på strækningen.

"Vi arbejder generelt på at undgå for mange skift mellem forskellige hastigheder på vores veje. På Låsbyvej er der en del af disse skift, eksempelvis i Foerlev hvor man må køre 70 km/t," forklarer Jette Schmidt og konstaterer, at målinger har vist, der reelt ikke var ret mange bilister, der kørte 60 km/t mellem Ballen og Nr. Vissing.

"Så der var en disharmoni mellem den hastighed, der var angivet på skiltene, og på den reelle fart," siger hun.

Byporte sat op

Et af de tiltag, der skal være med til at sænke farten på Låsbyvej, er såkaldt byzoneporte. Erfaringen viser, at disse porte er med til at sænke farten på strækningen hen mod dem.

"Der bliver plantet forskellige planter ved byzoneportene, så der hele tiden er noget, der blomstrer. Dermed får vi en effekstiv markering af, at byen begynder," forklarer Jette Schmidt.

Byzoneportene er sat op i Veng, Ballen og Nr. Vissing.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.