Hærværk på Molslaboratoriet: Sagen står stille

Den er fortsat unde efterforskning.

Artiklens øverste billede

I april 2022 blev Svend Hansen fra Rønde sigtet af Østjyllands Politi. Anklagen lød på hærværk, fordi han fodrede dyrene på Molslaboratoriet i Mols Bjerge. Det er privat grund og ejet af Naturhistorisk Museum. Flere andre modtog samme sigtelse.

Siden da er der intet sket, selv om det nu er mere end ni måneder siden. 

Østjyllands Politi udtaler:

»Status i sagen er, at den fortsat er under efterforskning. Der er dermed endnu ikke rejst tiltalte i sagen, og vi har pt. ikke yderligere kommentarer, så længe sagen bliver efterforsket.«

Svend Hansen var den første, der stod frem med ansigt i offentligheden og indrømmede, at han havde fodret dyrene på Molslaboratoriet.

Fodringskrigen havde på det tidspunkt fundet sted over flere måneder på arealerne. En række dyreforkæmpere smed hø ud, og umiddelbart efter samlede medarbejderne ved Molslaboratoriet høet op igen. 

I følge Naturhistorisk Museum indgår dyrene nemlig i et forskningsprojekt og skal ikke fodres. Molslaboratoriet, med museumsinspektør Bo Skaarup i spidsen, har derfor hele tiden betragtet fodringerne som hærværk, og flere gange meldt dem til politiet. 

På trods af de mange anmeldelser og på trods af, at politiet jævnligt patruljerer i området, så var det altså først efter flere måneder, at de første sigtelser faldt tilbage i april.

Molslaboratoriets rewilding projekt har været genstand for megen debat. Modstanderne mener, at dyrene sulter og vanrøgtes, og at Molslaboratoriet overtræder dyrevelfærdsloven hver dag. 

Molslaboratoriet afviser, og på trods af utallige anmeldelser fra foreninger, der er modstandere af forsøgsprojektet og jævnlige tilsyn fra relevante myndigheder, har de samme myndigheder fundet meget få grunde til at rejse kritik af Naturhistorisk Museum. 

Det har affødt beskyldninger fra kritikerne om kammerateri mellem embedsdyrlæger, kommunalforvaltning, Østjyllands Politi og Molslaboratoriet, og den anklage tilslutter Svend Hansen sig.

Håber på retssag

Svend Hansen, som umiddelbart efter sigtelsen udtalte til Lokalavisen, at han helt bevidst fodrede netop for at få sagen for retten, har intet hørt siden april.

»Jeg har ikke hørt noget som helst siden, men jeg håber stadig, at det kommer til en retssag, så vi kan få sagen afprøvet. De siger, det er hærværk, men jeg mener jo, det er nødværge, fordi dyrene sulter og holdes ikke efter dyrevelfærdslovens bestemmelser. Det vil jeg meget gerne have vores retssamfunds vurdering af. Uanset, om jeg får medhold eller ej, så bliver der da kastet lys over tingene.« forklarer han.

Han er dog stoppet med at fodre. Hans advokat har frarådet ham det, da yderligere aktioner af den slags kan bringes sagen ud af dens rette leje, som Svend Hansen udtrykker det.

»Men så har systemet jo sådan set fået, hvad det vil have. Vi er pacificerede, og måske er det derfor, Østjyllands Politi ikke lige frem har travlt med at komme videre med sagen. De er jo en del af det system, der forsvarer sig selv. Loven er jo helt klar, og den bliver ikke overholdt på Molslaboratoriet. Og selv om det er helt klart bevist, så sker der bare ikke noget med det. Myndighederne passer ikke deres arbejde.«

Østjyllands Politi har ikke ønsket at kommentere på Svend Hansens kritik.

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få tophistorier fra hele landet. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.